Теми статей
Обрати теми

Ідемо в додвідпустку на дітей

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Запитання 8. Працівниця Зайченко Ольга Сергіївна (податковий номер 2972548923) з 24 липня по 2 серпня 2017 року перебуватиме в додвідпустці на дітей. Сума зарплати за фактично відпрацьовані дні липня 2017 року — 3000 грн. (ЄСВ — 660 грн.). Сума відпускних за період додвідпустки — 1420 грн., у тому числі за 8 календарних днів липня — 1136 грн. (ЄСВ — 249,92 грн.), за 2 календарні дні серпня — 284 грн. (ЄСВ — 62,48 грн.). Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні серпня 2017 року — 3818,18 грн. (ЄСВ — 840 грн.). Для працівниці підприємство є основним місцем роботи.

Незважаючи на те, що для цілей стягування ЄСВ відпускні — це звичайна зарплата, у ЄСВшному Звіті за формою № Д4 вони відображаються по-особливому. Відпускні наводимо у Звіті з ЄСВ за той місяць, у якому вони були фактично нараховані в бухгалтерському обліку. Факт виплати тут не важливий.

Цікаво, що на практиці підприємства використовують два варіанти нарахування відпускних:

1) усю суму відпускних нараховують у тому місяці, у якому їх виплачують;

2) відпускні нараховують частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадає відпустка.

Проте незалежно від обраного вами способу, Порядок № 435 надає можливості відобразити суми відпускних у Звіті за формою № Д4.

У таблиці 1 відпускні показуємо в загальній сумі заробітної плати. Окремо їх виділяти не потрібно.

У таблиці 5 інформацію щодо початку/закінчення додвідпустки на дітей не вказуємо. Їй там не місце.

У таблиці 6 відпускні відображаємо в окремому рядку. При цьому:

— у графі 9 указуємо той же код категорії застрахованої особи, з яким відображаємо зарплату, нараховану такій особі (у загальному випадку за звичайними працівниками — «1», за працівниками-інвалідами, які працюють у юросіб, — «2»);

— у графі 10 — код типу нарахувань «10»;

— у графі 11 — місяць (і рік), за дні якого нараховані відпускні.

Звертаємо увагу роботодавців, які нараховують «перехідні» відпускні наперед у місяці, у якому відбувається їх виплата. За відпускними ви формуєте стільки рядків, на скільки місяців у вас припадає додвідпустка на дітей.

На вашому підприємстві «перехідні» відпускні нараховують частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадають дні такої відпустки? Тоді відпускні ви включатимете окремо у звіти з ЄСВ за ті місяці, у яких відбувається їх нарахування (див. приклад 7, варіант 2);

— графу 15 за рядком з відпускними заповнюємо тільки в тому випадку, якщо працівникові у звітному місяці не нараховувалася зарплата.

А якщо зарплата нараховувалася? Тоді кількість календарних днів перебування в трудових/цивільно-правових відносинах у поточному місяці проставляємо за рядком із зарплатою поточного місяця. У цьому випадку графу 15 за рядком з відпускними залишаємо незаповненою (у паперовому варіанті проставляємо прочерк).

Важливо! Якщо ви у Звіті за поточний місяць сформували рядок з відпускними наступного місяця, графу 15 за цим рядку не заповнюйте (у паперовому варіанті її прокреслюйте);

— у графах 17 і 18 указуємо загальну суму відпускних і ту, яка ввійшла до бази нарахування ЄСВ після її порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, відповідно;

— у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних.

Графи 22 — 25 заповнюємо в загальному порядку.

А тепер розглянемо можливі варіанти відображення відпускних у звітності залежно від використовуваного порядку їх нарахування.

Варіант 1. Усю суму відпускних за липень і серпень підприємство нараховує в липні. У цьому випадку таблиці 6 звітів за формою № Д4 за липень і серпень 2017 року за цією працівницею будуть заповнені так, як показано на рис. 7.

img 1

Варіант 2. Підприємство нараховує відпускні окремо за кожен місяць, на який припадає відпустка. При такому підході Таблиці 6 звітів з ЄСВ за липень і серпень 2017 року будуть заповнені так, як показано на рис. 8.

img 2

І не забуваємо про вимогу про сплату ЄСВ з МЗП. Якщо фактична база нарахування ЄСВ, визначена за основним місцем роботи працівника-неінваліда, за місяць, на який припадає додвідпустка на дітей, виявилася нижчою мінзарплати, розраховуємо різницю між цими двома величинами і донараховуємо на неї ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі