Теми статей
Обрати теми

Податківці продовжують дискримінувати АТОшні ОЗ

Максим Нестеренко, податковий експерт
Лист ДФСУ від 15.06.2017 р. № 675/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Лист, що коментується, певною мірою продовжує лист Мінфіну від 29.06.2016 р. № 31-11410-07-10/18732 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 25, с. 9), де також було порушено питання обліку основних засобів (ОЗ), що знаходяться на тимчасово окупованій території. Тоді ми висловили сумнів щодо позиції Мінфіну, згідно з якою ОЗ, розташовані в зоні АТО, слід визнавати як активи*. Адже такі ОЗ неповною мірою підпадають під критерії визнання активом, оскільки не контролюються підприємством (п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

* На думку Мінфіну, такі ОЗ треба знецінювати (визнавати втрати від зменшення корисності активів) згідно з однойменним П(С)БО 28.

Водночас ми зауважували, що і списати такі активи без інвентаризації не вийде. А провести її неможливо, оскільки неможливим є безперешкодний доступ до активів. Натомість згідно з п. 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, у річній фінзвітності інформація про активи, до яких немає безпечного та безперешкодного доступу, відображається за даними бухобліку. Коло замикається.

Тож у рамках цього коментаря будемо вважати аксіомою ту обставину, що ОЗ, які знаходяться в зоні АТО, продовжують обліковуватися на балансі підприємства як активи. Але ДФСУ вважає, що у податковоприбутковому обліку високодохідники (і малодохідники, які визначають різниці згідно з розд. ІІІ ПКУ) повинні виключати амортизацію АТОшних ОЗ зі складу своїх витрат. На думку фіскалів, такі активи є невиробничими та не підлягають «податковій» амортизації згідно з п.п. 138.3.2 ПКУ.

Чи можна погодитися із таким висновком? На нашу думку, ні. Адже у п.п. 138.3.2 ПКУ наразі сказано, що невиробничими є тільки ті ОЗ, які не призначені для використання в госпдіяльності платника податку. Аргументи податківців мали б певну логіку до 01.01.2017 р., коли невиробничі ОЗ визначалися як ті, що не використовуються в господарській діяльності. Одначе зараз аргумент податківців виглядає необґрунтованим — те, що ОЗ тимчасово не експлуатуються у зв’язку із АТО, ще не робить їх невиробничими. Бо ж якщо вони призначені для використання у господарській діяльності, але в ній не використовуються, це автоматично не означає, що такі ОЗ не підлягають «податковій» амортизації.

Інша справа — якщо ОЗ, які знаходяться у зоні АТО, наказом керівника виведено з експлуатації (переведено на консервацію). Цього питання також стосується лист, що коментується. Фіскали розглядають консервацію АТОшного ОЗ як окремий випадок його використання не в господарській діяльності. Але правила обліку законсервованих ОЗ відрізняються від обліку ОЗ звичайних. А саме: нарахування амортизації припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем переведення об’єкта ОЗ на консервацію ( п. 29 П(С)БО 7 «Основні засоби»). Тоді питання про «податкову» амортизацію і податковоприбуткові різниці відпадає.

Отже, те, що ОЗ тимчасово не використовуються в господарській діяльності підприємства у зв’язку з АТО — на нашу думку, ще не підстава вважати їх невиробничими і позбавляти «податкової» амортизації. Інша справа, якщо згідно з П(С)БО 28 підприємство визнає втрати від зменшення корисності активів і буде амортизувати вже «знецінену» вартість ОЗ. Ми б радили так вчинити, оскільки амортизувати АТОшні ОЗ за їх початковою вартістю — занадто «жирно». ☺ Але амортизація на такі активи і згідно з П(С)БО, і згідно з ПКУ нараховуватиметься. Амортизація (і «бухгалтерська», і «податкова») однозначно не нараховуватиметься, тільки якщо АТОшні ОЗ переведено на консервацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі