Теми статей
Обрати теми

Медпослуги на ЄП: обрати ставку 3 % чи 5 %?

Олександр Голенко, шеф-редактор
Юрособа на ЄП — неплатник ПДВ (ставка 5 %) надає медпослуги, здебільшого звільнені від ПДВ, але є й оподатковувані операції. Чи варто заради економії на ЄП реєструватися платником ПДВ? (м. Чугуїв)

Припустимо, що підприємство після реєстрації платником ПДВ продовжить працювати «як завжди», тобто не зміниться ані кількість пацієнтів, ані зарплата персоналу, ані тарифи на комуналку. І що дорогі покупки основних засобів підприємство теж не планує.

Щоб пацієнти не помітили, що змінився ваш податковий статус, потрібно головне — щоб не змінилися ціни на послуги. А тут дещо залежить від податкового статусу пацієнтів.

Виходячи з характеру послуг, що надаються вами згідно з медліцензією, припустимо, що усі ваші пацієнти — звичайні фізичні особи (неплатники ПДВ), і тому їх абсолютно не цікавить структура вашої ціни в тому сенсі, включає вона ПДВ чи ні. Це може хвилювати лише платників ПДВ — якщо серед ваших клієнтів є, скажімо, юрособи або ФОП, яких цікавить «отримання» податкового кредиту (ПК) з ПДВ.

У структурі ваших постачань значно переважають послуги охорони здоров’я, звільнені від оподаткування ПДВ на підставі п.п. 197.1.5 ПКУ (код пільги 14060409 згідно з Довідником № 83/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.07.2017 р.). Але у вас є незначна частина медпослуг, що не підпадають під це звільнення (тобто оподатковуваних за ставкою 20 %), а також медтоварів, оподатковуваних за ставкою 7 % (див. там же відповідні коди пільг 14060508; 14060509; 14060510).

І тут ми вас попереджаємо про два «ПДВ-обов’язки», які неодмінно торкнуться вас після реєстрації платником цього податку і які для більшої наочності позначимо як:

1) «донарахування» — на дату придбання з ПДВ товарів/послуг (і необоротних активів — хоча ми про них тут і не говоримо) для використання в операціях, звільнених від оподаткування, слід нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ;

2) «розподіл» — якщо одні й ті ж придбання (скажімо, комуналка) використовуються як у звільнених від оподаткування, так і в оподатковуваних операціях, то вам доведеться розподіляти ПЗ «пропорційно» згідно зі ст. 199 ПКУ.

Не станемо занурювати вас у нетрі так званого ЧВ-розподілу (див., наприклад, лист ДФСУ від 12.01.2017 р. № 599/7/99-99-15-03-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 9, с. 4), а тільки підкреслимо, що цієї головоломки вам позбавитися не вдасться. Хоча, зважаючи на те, що частина оподатковуваних операцій по відношенню до обсягу звільнених є незначною, можна обмежитися твердженням, що приблизно уся сума вашого «вхідного» ПДВ, який автоматом потрапив (зрозуміло, на підставі зареєстрованих ПН) у ваш ПК, має бути «компенсована» нарахуванням ПЗ.

Таким чином, ставши платником ПДВ і отримуючи від пацієнта ті ж 100 грн. (як і до цього — без ПДВ), які ви отримували і раніше у статусі неплатника ПДВ, ви платитимете з цього доходу ЄП у сумі 3 грн. замість колишніх 5 грн. Але якщо для отримання такого доходу доводиться нести, скажімо, 36 грн. витрат (та ж комуналка і витратники) — в яких 6 грн. складає «вхідний» ПДВ (і дає ПК), то цей ПК «згорнеться» з донарахованими «компенсуючими» ПЗ в тій же сумі, після чого в декларації з ПДВ залишиться пшик…

Ну і згадуючи, нехай і мізерного обсягу, ваші оподатковувані операції, відмітимо, що вони-то напевно додадуть хоч і «дрібні», але теж ПЗ, які відволікатимуть кошти на сплату до бюджету ПДВ. І якщо ціну не піднімати — відповідно втратите чистий прибуток.

Отже: плюс переходу із 5% на 3 % — це економія на сплаті ЄП, мінус — метушня з ПДВ-адмініструванням (реєстрацією ПН), що може спричинити додаткові витрати (у тому числі і на оплату праці спеціально навченого бухгалтера з ПДВ), а також з поданням Звіту про пільги згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

А конкретні показники для порівняльного розрахунку ви можете узяти зі свого бухобліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі