Теми статей
Обрати теми

Оподаткування матеріальної допомоги працівникам

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

68.html

Стаття 91 КЗпП дає підприємствам, установам та організаціям право в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціальні пільги працівникам, у тому числі надавати матеріальну допомогу. Порядок оподаткування та відображення у звітності матеріальної допомоги залежить від її виду. Детальніше про це — у наступній таблиці.

Оподаткування матеріальної допомоги працівникам

№ з/п

Види виплат

Уключення до фонду оплати праці (норма Інструкції № 5)

Розрахунок середнього заробітку для:

ВЗ

ПДФО (ознака доходу)

ПСП

ЄСВ

лікарняних, декретних

на відрядження

відпускних

1

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом)

+

(п.п. 2.3.3)

+

–*

–*

+

+

(101)

+

+

* Сума такої матеріальної допомоги не включається до розрахунку середньої заробітної плати на підставі п.п. «б» п. 4 Порядку № 100. Це підтверджує Мінпраці в листі від 13.12.2005 р. № 694/13/84-05.

2

Матеріальна допомога разового характеру, що надається роботодавцем окремим працівникам у зв’язку з сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання:

2.1

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна

(п. 3.31)

–*/+

–*/+

(169/127)

* Така благодійна допомога згідно з п.п. 170.7.3 ПКУ не оподатковується ПДФО і ВЗ, якщо:

1) її надає юридична або фізична особа, що є резидентом України;

2) її сума сукупно протягом звітного року не перевищує граничного розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2017 році — 2240 грн.).

Суму перевищення необхідно включити до оподатковуваного доходу і відобразити у формі № 1ДФ з ознакою доходу «127» (див. консультацію в категорії 103.25 БЗ). Неоподатковувану допомогу відображають з ознакою доходу «169».

2.2

— допомога на лікування і медичне обслуговування

(п. 3.31)

–*/+

–*/+

(143/127)

* Суми такої допомоги не оподатковують ПДФО і ВЗ і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «143» при дотриманні таких умов (п.п. 165.1.19 ПКУ):

1) допомога надається на лікування та медичне обслуговування платника податків або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою чи піклуванням платника податків, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідами;

2) допомога надається за рахунок коштів благодійної організації або роботодавця (у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівників відповідно до Закону № 1645 і на їх вакцинацію, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій згідно із Законом № 4004);

3) є відповідні підтвердні документи.

При недотриманні хоча б однієї з наведених вище умов таку допомогу оподатковують ПДФО і ВЗ і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «127».

2.3

— цільова благодійна допомога на лікування

(п. 3.31)

–*/+

–*/+

(169/127)

* Не оподатковують ПДФО і ВЗ і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169» цільову благодійну допомогу на лікування, що надається відповідно до вимог п.п. 170.7.4 ПКУ. Нагадаємо їх:

1) благодійник — фізична або юридична особа — резидент України;

2) допомога надається безпосередньо закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів);

3) отримувач допомоги — платник податку або члени його сім’ї першого ступеня споріднення, інвалід, дитина-інвалід або дитина, в якої хоча б один з батьків є інвалідом, дитина-сирота, напівсирота, дитина з багатодітної або малозабезпеченої сім’ї, дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав;

4) медичні послуги не входять до «забороненого» переліку, тобто не можна оплачувати:

косметичне лікування або косметичну хірургію (уключаючи косметичне протезування, не пов’язане з медичними показаннями);

водолікування та геліотерапію, не пов’язані з хронічними захворюваннями;

лікування і протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики і фарфору;

аборти (крім абортів, що проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність настала внаслідок зґвалтування);

операції зі зміни статі;

лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування);

лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, не включених до переліку життєво необхідних (Перелік № 333);

5) отримувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних медичних послуг.

При невиконанні хоча б однієї з вищеперелічених умов допомогу, що надається, доведеться оподаткувати ПДФО і ВЗ. Суму оподатковуваної допомоги відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «127».

2.4

цільова благодійна допомога на реабілітацію

(п. 3.31)

–*/+

–*/+

(169/127)

* Таку допомогу не включають до оподатковуваного доходу отримувача і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169», якщо щодо неї були виконані такі умови (п.п. 170.7.4 ПКУ):

1) благодійник — резидент України;

2) допомога надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації;

3) отримувач допомоги — платник податків, визнаний інвалідом, або його дитина-інвалід;

4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з бюджетів і фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту введення системи такого страхування);

5) отримувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації.

При невиконанні хоча б однієї з вищеперелічених умов допомогу, що надається, оподатковують ПДФО і ВЗ і відображають з ознакою доходу «127».

2.5

— допомога на поховання померлого працівника, що надається його роботодавцем

(п. 3.31)

–*/+

–*/+

(146/127)

* Таку допомогу не включають до оподатковуваного доходу і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «146», якщо вона надана роботодавцем родичам померлого працівника за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) і її сума не перевищує подвійний розмір граничного розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ (п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ). У 2017 році неоподатковувана сума допомоги на поховання померлого працівника становить 4480 грн. Суму перевищення оподатковують ПДФО і ВЗ і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «127».

2.6

— допомога, що надається роботодавцем на поховання родича працівника

(п. 3.31)

+

+

(127)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі