Теми статей
Обрати теми

Строки сплати роботодавцями ЄСВ, ПДФО і ВЗ

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

Порядок сплати ЄСВ визначено ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 і п. 2 розд. IV Інструкції № 449. Так, страхувальники-роботодавці зобов’язані сплачувати ЄСВ при кожній виплаті заробітної плати (доходу), на суми якої нараховується ЄСВ, одночасно з видачею зазначених сум.

Виняток становлять випадки, коли:

1) ЄСВ, нарахований на зазначені виплати, уже сплачений не пізніше 20-го (для гірничих підприємств — 28-го) числа місяця, що настає за базовим звітним періодом;

2) за результатами звірки платника з ДПІ за платником визнали переплату ЄСВ, розмір якої перевищує суму ЄСВ, що підлягає сплаті, або дорівнює їй.

Якщо ви нарахували, але не виплатили дохід, ЄСВ доведеться сплатити не пізніше 20-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування доходу (для гірничих підприємств — не пізніше 28-го числа). Це випливає з положень абзацу першого ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 і п.п. 6 п. 3 розд. IV Інструкції № 449.

При цьому врахуйте: у разі, коли граничний строк сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 11 розд. IV Інструкції № 449).

Тепер про строки сплати ПДФО. Вони встановлені ст. 168 ПКУ. Так, ПДФО перераховують:

— одночасно з виплатою доходу — якщо виплата здійснюється готівкою, знятою з рахунка в банку, або шляхом перерахування на банківський рахунок фізичної особи (п.п. 168.1.2 ПКУ);

— протягом 3 банківських днів із дня, що настає за днем нарахування (виплати, надання) доходу, — якщо виплата здійснюється в натуральній формі або готівкою з каси податкового агента (п.п. 168.1.4 ПКУ);

— не пізніше 30 календарних днів, що настають за місяцем нарахування доходу, — якщо дохід нараховано, але не виплачено (п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ).

Сплатити ВЗ податковий агент — роботодавець зобов’язаний з дотриманням тих же строків, що встановлені для ПДФО (п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Важливо! На відміну від ЄСВ, строки перерахування ПДФО і ВЗ не переносяться, якщо граничний строк їх сплати припадає на вихідний або святковий день. Ці платежі потрібно зробити напередодні свят (вихідних).

Узагальнимо інформацію про строки сплати роботодавцем ЄСВ, ПДФО і ВЗ із сум заробітної плати в таблиці нижче.

Строки сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ роботодавцем

Варіант виплати

Строк сплати ПДФО, ВЗ

Строк сплати ЄСВ

Виплата заробітної плати за першу (аванс) і другу половину місяця

Гроші отримано з банківського рахунка

Одночасно з отриманням грошей у банку

У день виплати заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ

Гроші перераховано в безготівковій формі на рахунок працівника

Одночасно з перерахуванням грошей на рахунок

Виплата готівкою з каси*

Протягом 3 банківських днів з дня, що настає за днем виплати

Виплата в натуральній формі

Несвоєчасна виплата заробітної плати

Зарплату нараховано, але не виплачено

Протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому нараховано заробітну плату

Не пізніше 20-го (для гірничих підприємств — не пізніше 28-го) числа наступного місяця

* За рахунок грошових коштів, що не були отримані в банку на зазначені цілі, а надійшли до каси підприємства, наприклад, як виручка.

Теги ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі