Теми статей
Обрати теми

«Податковий» строк експлуатації необоротних активів

Редактор Наталія Вороная і податковий експерт Наталія Чернишова

Безумовно, ви знаєте, що наразі об’єктом обкладення податком на прибуток є бухгалтерський фінрезультат до оподаткування. При цьому підприємства-високодохідники* і малодохідники-добровольці зобов’язані коригувати цей фінрезультат на різниці, установлені розд. ІІІ ПКУ. Серед них найчастіше платники податків стикаються з «амортизаційними» різницями, передбаченими ст. 138 ПКУ. Однією з причин їх виникнення є встановлення різних строків корисного використання об’єктів необоротних активів у податковому та бухгалтерському обліку.

* Високодохідниками є підприємства, в яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку, за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 млн грн. Усі інші підприємства належать до малодохідників.

Нагадаємо: у бухобліку строк корисного використання основних засобів (далі — ОЗ) і нематеріальних активів (далі — НМА) підприємство визначає самостійно. Жодних обмежень у цьому питанні нормативні документи не містять. А от у податковому обліку встановлений підприємством строк експлуатації не може бути менше мінімального, визначеного пп. 138.3.3 і 138.3.4 ПКУ.

У табл. 1 і 2 наведемо мінімальні строки нарахування амортизації необоротних активів у податковому обліку, які повинні враховувати високодохідники і малодохідники-добровольці.

Таблиця 1. Мінімальні строки корисного використання ОЗ

Група ОЗ

Склад групи

Мінімальний строк

1

Земельні ділянки

2

Капітальні витрати на поліпшення земель, не пов’язані з будівництвом

15

3

Будівлі

20

Споруди

15

Передавальні пристрої

10

4

Машини та обладнання, із них:

5

електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, пов’язані з ними комп’ютерні програми (крім програм, витрати на придбання яких визнаються роялті, та/або програм, що визнаються нематеріальним активом), інші інформаційні системи, комутатори, маршрутизатори, модулі, модеми, джерела безперебійного живлення та засоби їх підключення до телекомунікаційних мереж, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони та рації

2

5

Транспортні засоби

5

6

Інструменти

4

Прилади

Інвентар

Меблі

7

Тварини

6

8

Багаторічні насадження

10

9

Інші основні засоби

12

10

Бібліотечні фонди, збереження Національного архівного фонду України

11

Малоцінні необоротні матеріальні активи

12

Тимчасові (нетитульні) споруди

5

13

Природні ресурси

14

Інвентарна тара

6

15

Предмети прокату

5

16

Довгострокові біологічні активи

7

Зверніть увагу: як роз’яснюють контролери (див. листи ДФСУ від 30.05.2016 р. № 11769/6/99-99-15-02-02-15 і від 28.10.2016 р. № 23357/6/99-99-15-02-02-15), малоцінні необоротні матеріальні активи не належать у податковому обліку до ОЗ (п.п. 14.1.138 ПКУ). А отже, за ними не виникають «амортизаційні» різниці. Те ж саме можна сказати про бібліотечні фонди, земельні ділянки та природні ресурси.

Таблиця 2. Мінімальні строки нарахування амортизації НМА

Група НМА

Склад групи

Мінімальний строк

1

Права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище)

Згідно з правовстановлюючим документом

2

Права користування майном (право користування земельною ділянкою, крім права постійного користування земельною ділянкою відповідно до закону, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо)

3

Права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті

4

Права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті

Згідно з правовстановлюючим документом, але не менше 5 років

5

Авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті

Згідно з правовстановлюючим документом, але не менше 2 років

6

Інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо)

Згідно з правовстановлюючим документом

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі