Теми статей
Обрати теми

«Я сам помилятися радий...», або Свідома помилка в ПДВ-декларації

Нестеренко Максим, податковий експерт
До цієї хвилини ми з вами говорили про ситуації, коли помилку в ПДВ-звітності було допущено з необачності чи внаслідок помилкових розрахунків. Але, виявляється, є й такі платники, які вважають за доцільне свідомо піти на порушення податкового законодавства і відобразити у декларації неправильні дані! Чим загрожують такі дії? Із таким запитанням до нас звернулася наша читачка. Давайте скажемо кілька слів про це!
img 1

Свідомо йдуть на помилку, як правило, в тому випадку, коли правильне відображення податкових зобов’язань не є можливим внаслідок фінансово-господарських реалій. Простіше кажучи, коли підприємство знає, що не зможе сплатити суму податкових зобов’язань у разі її правильного декларування. Саме така ситуація у нашої читачки, звернення якої стало причиною для написання цієї статті.

«Ум у нас есть, у нас средств не хватает...»*

* Перефразуючи кота Матроскіна з м/ф «Зима в Простоквашино».

«Коштів бракує...». Цю фразу ми постійно чуємо від наших можновладців як пояснення того, чому держава не виконує взятих на себе зобов’язань (як перед населенням, так і перед суб’єктами господарювання). Втім, нерідко трапляється так, що і суб’єкти господарювання беруть на озброєння той самий принцип. Відсутність коштів — це найбільш буденна, життєва, «прозаїчна» причина того, що суб’єкти господарювання змушені вдаватися до податкової «алхімії» і йти на свідому помилку в декларації.

Отже, уявімо собі ситуацію: підприємство свідомо декларує меншу суму податкових зобов’язань, оскільки в нього просто немає грошей, аби заплатити все. У випадку з ПДВ така ситуація, як правило, трапляється з тими суб’єктами господарювання, які відображають податкові зобов’язання за відвантаженням ( п.п. «б» п. 187.1 ПКУ). Вони потрапляють у ситуацію, в якій змушені віддати бюджету 20 % бази оподаткування живими грошима, не отримавши при цьому грошей від покупця.

У такій ситуації, дійсно, виглядає «меншим злом» дочекатися оплати і «притримати» податкові зобов’язання до цього часу. А коли гроші з’являться — подати УР і заплатити податкові зобов’язання сповна. Дарма, що доведеться заплатити 3 % «самоштрафу» за недоплату, пов’язану зі свідомою помилкою ( п.п. «а» п. 50.1 ПКУ), а у випадку, якщо не вкладетеся у 90-денний строк ( п. 129.9 ПКУ) — ще й пеню. Це все одно дешевше, ніж задекларувати все одразу, а потім не заплатити.

Судіть самі:

якщо підприємство задекларує податкові зобов’язання з ПДВ «по повній», а потім не сплатить їх у визначений законом строк ( п. 57.1 ПКУ), йому доведеться платити штрафи за затримку у сплаті узгодженого грошового зобов’язання

А це: (1) 10 % погашеної суми податкового боргу — за затримку до 30 календарних днів; (2) 20 % погашеної суми податкового боргу — за затримку понад 30 календарних днів ( п. 126.1 ПКУ). Самі розумієте, що це значно більше, ніж 3 %-й «самоштраф» (навіть разом із пенею).

Із вищесказаного може скластися враження, що свідома помилка — це чи не панацея від проблем, пов’язаних із правильним декларуванням ПДВ-зобов’язань. Але насправді це не зовсім так. Точніше, зовсім не так.

Універсальний рецепт?! І перевірки...

Перед тим як ухвалити рішення про свідому помилку, добре зважте всі обставини. Адже свідоме заниження податкових зобов’язань — це як ходіння по канату. Якщо ви пройдете цей шлях успішно, ви зможете пишатися своєю майстерністю, але якщо впадете — можете отримати ще більшу шкоду, ніж від повного декларування податкових зобов’язань.

Головна перешкода на шляху до мети, з якою ви робите свідому помилку — перевірка. Перевірки бувають різними, але об’єднує їх одне: якщо при перевірці податківці «відкопають» вашу свідому помилку, на вас чекають штрафи у розмірі 25 % донарахованого податківцями податкового зобов’язання ( п. 123.1 ПКУ). І ви опинитеся у тій ситуації, про яку давньогрецькі мудреці казали: «До Сцилли потрапив, бажаючи втекти від Харибди». Простіше кажучи, потрапите з вогню у ще більше полум’я — бажаючи уникнути 10- або 20-відсоткового штрафу, «попадете» на 25-відсотковий.

Аби цього не трапилося,

приймаючи рішення про свідому помилку, треба застосувати усі можливі офіційні і неофіційні «канали», аби дізнатися про те, чи не «світить» вам перевірка

Перш за все, ясна річ, ідеться про перевірку у той період, протягом якого ви збираєтеся «перекантуватися» із свідомо заниженими податковими зобов’язаннями.

Найпростіше у цьому питанні — з плановими перевірками. Про таку перевірку податківці зобов’язані повідомити не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня її проведення (п. 77.4 ПКУ). Більше того, з 01.01.2017 р. план-графік планових перевірок має оприлюднюватися на офіційному сайті ДФСУ (п. 77.1). Щоправда, податківці вже повідомили: оприлюднювати такий план-графік вони почнуть тільки щодо планових перевірок на 2018 рік.* Тож про планові перевірки у 2017 році дізнаватися будемо лише з повідомлень податківців. А вже про планові перевірки на 2018 рік можна буде заздалегідь дізнатися на сайті ДФСУ.

* Див. повідомлення ГУ ДФС у Дніпропетровській області: http://dp.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/71420.html.

Якщо ви дізналися, що вам «світить» планова перевірка — мерщій подавайте УР. Ясна річ, у цьому випадку доведеться в авральному режимі десь шукати гроші, аби сплатити недозадекларовані податкові зобов’язання і «самоштраф» до подачі УР ( п.п. «а» п. 50.1 ПКУ), але тут вже «не до жиру, бути б живому».

Складніше — з позаплановою перевіркою ( ст. 78 ПКУ). Про таку перевірку податківці офіційно не попереджають. Але у більшості випадків вони зобов’язані направити офіційний запит і приходять з перевіркою тільки у разі, якщо платник ігнорує цей запит. Тож запит теж може виступати свого роду попередженням про перевірку. І ви встигнете якщо не пояснити дані своєї звітності, то принаймні подати УР до початку перевірки.

Єдине, що слід пам’ятати: якщо ви вирішили зробити свідому помилку в декларації — зареєструйте в ЄРПН ПН, видані вашим контрагентам, і ретельно перевірте правильність їх складання. Ну або слізно благайте контрагентів не скаржитися на вас через додаток Д8. Бо ж скарга згідно із додатком Д8 — це підстава для позапланової перевірки вас як постачальника ( п. 201.10 ПКУ; п.п. 78.1.9 ПКУ). Про цю перевірку вас також «попередить» запит податківців.

Проте і з реєстрацією ПН у ЄРПН не все однозначно. Давайте подивимося чому.

«Великий брат [СЕА ПДВ] стежить за тобою...»*

* Джордж Орвелл. «1984».

Досі ми не торкалися питання про те, як бажання зробити свідому помилку в ПДВ-декларації узгоджується з роботою СЕА ПДВ. Однак сказати про це теж варто!

Вище ми вже наголошували: якщо ви не зареєструєте ПН у ЄРПН, контрагенти можуть на вас поскаржитися через додаток Д8 і таким чином «засвітити» вас перед податківцями, давши фіскалам привід для позапланової перевірки. У такому випадку уся «комбінація» втрачає сенс, більше того, можна «влетіти» на додаткові штрафи. Але чи завжди вийде зареєструвати ПН в ЄРПН? Не забувайте: для того, аби зареєструвати ПН, вам потрібен ліміт реєстрації ( п. 2001.3 ПКУ) у сумі, не меншій, ніж сума ПДВ у ПН, які потрібно зареєструвати.

Що це означає? А те, що

застосовувати варіант зі свідомою помилкою є сенс тільки в тому випадку, коли у вас за відсутності грошей вистачає ліміту, аби зареєструвати ПН

Це можливо у тому випадку, якщо ваш ліміт сформувався, наприклад, за рахунок «вхідного» ПДВ. У такому випадку ви зможете зареєструвати ПН навіть за умови фактичної відсутності грошей (як на поточному, так і на спецрахунку).

Якщо ж для того, аби зареєструвати ПН в ЄРПН, вам потрібно поповнити свій електронний рахунок (а у вас немає грошей) — варіант зі свідомою помилкою вам не підходить. Хіба що вмовите контрагентів, у яких знаходяться складені і не зареєстровані вами ПН, «відкласти» свій податковий кредит і не скаржитися на вас податківцям через додаток Д8. Але тоді доведеться платити штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН.

Але і це ще не все. Якщо ви зареєструєте усі ПН у ЄРПН, а в декларації відобразите меншу суму, у вас виникне розбіжність між даними декларації і даними ЄРПН.

А виникнення такої розбіжності також є підставою для проведення позапланової перевірки (абзац двадцять перший п. 201.10 ПКУ)

Причому порядок проведення такої перевірки до кінця незрозумілий. Бо якщо при проведенні перевірки за заявою покупця у ст. 78 ПКУ прописано конкретну процедуру (надання запиту) і строки (15 робочих днів із дня, наступного за днем отримання запиту) ( п.п. 78.1.9 ПКУ), то щодо перевірки з причини вищезазначених розбіжностей окремого підпункту у ст. 78 ПКУ немає. Раніше податківці називали підставою для такої перевірки п.п. 78.1.1 ПКУ**, але це неоднозначно.

** Див., наприклад, повідомлення ГУ ДФС у м. Києві: http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/207597.html.

У будь-якому випадку загроза перевірки існує. І що ще більш важливо: законодавством не передбачено безумовний обов’язок податківців направляти запит. На думку ВАСУ, положення абзацу двадцять першого п. 201.10 ПКУ наділяють контролюючий орган додатковою компетенцією на проведення виїзної перевірки у разі існування вказаних розбіжностей (див. постанову ВАСУ від 02.07.2014 р. у справі № К/800/24379/13). У такій ситуації можна думати, що податківці можуть «нагрянути» до вас із перевіркою і без запиту.

Як бачите, за певних умов свідома помилка в декларації може принести якусь тактичну користь. Але наголошуємо: така дія в будь-якому випадку є порушенням податкового законодавства. Тому вона може коштувати вам як фінансових втрат у вигляді штрафів, так і моральних втрат у вигляді зруйнованих нервових клітин. Чи варто ризикувати? Вирішувати вам! Ми зі свого боку чинити так не рекомендуємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі