Теми статей
Обрати теми

Акцизне «давалово-кидалово» платників з пунктом 217.6 ПКУ

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 26.04.2017 р. № 9023/6/99-99-15-03-03-15

висновок документа


При передачі підакцизної сировини в переробку на давальницьких умовах Замовник не виступає виробником пального, а тому не має права зменшувати ПЗ з акцизу на суму податку, сплаченого з підакцизної сировини, що використовувалася для виготовлення нафтопродуктів

Висновок листа, що коментується, достатньо фіскальний, але, на жаль, не зовсім безпідставний. Нам здається, він ґрунтується на такому собі «роздвоєнні» акцизу в разі застосування давальницької схеми при виробництві підакцизного пального.

Але перш за все зазначимо, що п. 217.6 ПКУ, на якому будується висновок цього листа, був введений законодавцем явно для усунення подвійного оподаткування «пальних» оборотів акцизним податком, адже це вступає у протиріччя з принципами оподаткування ПКУ.

З моменту запровадження СЕАРП цей пункт для пального, при виробництві якого як сировина були використані інші оподатковувані підакцизні товари, дозволяє суму ПЗ з акцизу, що підлягає сплаті, зменшувати на суму акцизу, розрахованого для такої сировини.

Розрахунок суми акцизу з сировини здійснюється за ставками, що діють на дату реалізації виробленого з нього пального. (У разі якщо така сума перевищує суму податку з пального, виробленого з такої сировини, різниця платнику не відшкодовується.)

У свою чергу, при застосуванні давальницької схеми для виробництва пального платником акцизного податку з виробленого пального є не Замовник, а Переробник (виробник). Таким його визначає п.п. 212.1.1 ПКУ, в якому зазначено, що платником акцизу є особа, яка виготовляє підакцизні товари (продукцію), у тому числі з давальницької сировини.

А в ситуації, розглянутій у листі, підакцизна давальницька сировина отримувалася Замовником і акцизний податок в її ціні підлягав оплаті Замовником. Ось, мабуть, з цієї причини, а також тому, що Замовник не є виробником пального, виготовленого з давальницької сировини, фіскали відмовляють Замовнику в застосуванні п. 217.6 ПКУ. Хоча фактично вони відмовляють не йому, а Переробнику — у зменшенні суми ПЗ з акцизу з виробленого пального на суму акцизу, розрахованого з давальницької сировини.

Проте ми не готові погодитися з таким висновком — адже п. 217.6 ПКУ не «персоніфікує» того, хто виробляє, хто сплачує акциз за готовою продукцією, а хто — за сировиною. Тобто ця норма не свідчить про те, що акциз за використаною у виробництві сировиною має бути нарахований саме платником акцизу (у цьому випадку — Переробником).

Там просто зазначено, що «сума податку до сплати зменшується на суму податку, розрахованого для такої сировини»! Тому в «давальницькій» ситуації є всі формальні підстави для застосування п. 217.6 ПКУ не Замовником, а саме Переробником, і зменшення останнім суми акцизу з виготовленого ним пального на суму акцизу, розрахованого з давальницької сировини.

Цікаво, а якби в подібній («давальницькій») ситуації Переробник використовував для виробництва, крім давальницької сировини, ще й якусь свою підакцизну сировину, фіскали б і щодо такої сировині відмовили у зменшенні суми акцизу?..

Ну й куди тепер «бідному» платнику податися? Хіба що до суду. Та й те — з не дуже зрозумілими шансами на успіх…

Утім, зауважимо, що до суду справа може й не дійти — адже це питання більше цікаве Замовнику (податок-то непрямий, і фактично оплачується саме ним), а не платнику акцизу Переробнику. Тому, схоже, фіскали тут зберуть свої «акцизні» плоди, уміло зіткнувши лобами Замовника і Переробника ☹.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі