19.06.2017

Виручку здали до банку раніше її «службової видачі»

Зі скриньки РРО на торговельній точці видали готівкову виручку для внесення на рахунок підприємства через касу банку, але перед цим операцію «службова видача» на РРО не провели. Виконали її тільки перед формуванням денного Z-звіту наприкінці зміни. Під час перевірки податківці помітили, що час, зазначений у квитанції банку про прийняття грошових коштів, раніше часу, зазначеного у чеку «службової видачі». Штрафують за «неоприбуткування». Як бути?

Вочевидь йдеться про відокремлений підрозділ у розумінні Положення № 637*, який, по-перше, самостійно здає готівкову виручку прямо до банку для подальшого її зарахування на банківський рахунок підприємства (це дозволяє п. 2.8 Положення № 637), а по-друге, не веде касову книгу (на підставі абзацу четвертого п. 4.2 цього Положення).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

І хоча головний касовий «регулювальник» — НБУ раптом розвернувся на 180 градусів (див. лист від 21.11.2016 р. № 50-0004/95398 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 15, с. 3), податківці залишаються на колишній позиції (див. лист ДФСУ від 29.05.2017 р. № 389/Н/99-99-14-05-01-14/ІПК): касова книга при цьому не обов’язкова.

Найважливіший для вас документ — КОРО на РРО. Якщо ви роздрукували Z-звіт тільки один — за підсумками дня, то й сума «службової видачі» буде в КОРО теж тільки одна — загальна денна.

Претензії перевіряючих будуються на їх домислах. Мовляв, оскільки внесена до банку сума «не підтверджена» чеком «службової видачі» як виручка зі скриньки РРО, така сума є «лівою» виручкою — не проведеною через РРО. Насправді подібна «невідповідність» не виводиться заднім числом! Її можна виявити тільки при фактичній перевірці платника — шляхом перерахунку купюр і монет у скриньці РРО на місці проведення розрахунків і звірення підсумкової суми з відображеною в Х- або Z-звіті.

Тому вам якщо і можуть щось інкримінувати, то лише: а) вилучення суми із скриньки РРО з метою «самоінкасації» без проведення операції «службова видача»; б) несвоєчасне (але в межах одного дня!) проведення операції «службова видача».

На щастя, у ст. 17 Закону про РРО такі «порушення» не перелічені. Принаймні, прямо… І навіть якщо копнути глибше п. 1 ст. 17 Закону про РРО, то стає зрозуміло, що там покаранням за такі «порушення» не пахне! А для спростування інсинуацій контролерів щодо того, що ваш працівник здавав до банку начебто «неоприбутковану» суму, покажіть їм, наприклад, відомість інкасування, складену в довільній формі, або інший аналогічний за призначенням документ, що підтверджує «походження» цієї суми саме із скриньки РРО. Виписувати його ми вам радили в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 20. До речі, про безпідставність претензій контролерів, якщо «невідповідність» виправлено до моменту денного Z-звіту, ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 45.

Якщо ж контролери будуть наголошувати на словах: «нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції», вкажіть їм на визначення розрахункової операції у ст. 2 Закону про РРО. Під нього чек РРО, що фіксує операцію «службова видача», не підпадає! Тобто і тут ви чисті перед Законом про РРО!

Урешті-решт довести необґрунтованість претензій (а по суті — підозр) контролерів у суді шанси у вас є: див. хороше рішення для аналогічної ситуації в постанові Харківського окружного адмінсуду від 09.10.2007 р. у справі № 2а-865/07**.

** Див. тут: http://reyestr.court.gov.ua/Review/1178862.