№15

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2017/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Підрозділи з РРО: усім вести касову книгу? Лист НБУ від 21.11.2016 р. № 50-0004/95398
  • Діяльність і оподаткування у зоні АТО Майже три роки триває війна на Донбасі. А отже бойові дії (навіть у формі «уповільненої шизофренії») переростають у щось звичне і постійне для нашої країни. Тому законодавець разом з нашим військом теж змушений ґрунтовно «окопуватися», ухвалюючи конкретні законодавчі норми, що регламентували б діяльність суб’єктів господарювання, які працюють в зоні АТО або мають там майно. Давайте поглянемо на сучасні реалії АТО-діяльності! Підстав для такого огляду законодавець створив більш ніж достатньо.
  • Звіт про працевлаштування інвалідів: заповнюємо і звітуємо У цій статті оновимо у нашій пам’яті правила заповнення і подання Звіту про працевлаштування інвалідів.
  • Ми до вас завітали, а ви зовсім не чекали: обліковуємо помилково отримані гроші Здавалося б, ніщо не передбачало… І раптом ви дізнаєтеся, що у вас на рахунку опинилися «чужі» гроші. Причиною неочікуваного для вас «щастя» могла бути як банківська помилка (адже працівник банку теж людина), так і неуважність контрагента. Але і в тому і в іншому випадку найголовніше запитання: як бути з «помилковими» грошима? Ну і звичайно ж, які податково-бухгалтерські наслідки чекають вас як отримувача помилкового переказу? Давайте швидше розбиратися.
  • Автомобіль подвійного призначення у підприємця-загальносистемника Перша ейфорія від отримання права на довгоочікувану амортизацію зникла, і приходить усвідомлення наслідків інших новацій-2017 для ФОП. Як ви вже знаєте*, «за бортом» амортизації опинилися витрати на придбання, створення та утримання основних засобів (ОЗ) подвійного призначення. До їх числа потрапили і вантажні автомобілі. Чим вони не догодили законодавцю — незрозуміло. Залишимо це питання на його совісті («маємо те, що маємо»). А самі розберемося з тим, які ж автомобілі набули статусу «подвійного призначення» і які витрати вважати витратами на їх утримання?
  • Індексуємо зарплату за березень 2017 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено в лютому 2017 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у січні 2017 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7, с. 43. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються в лютому 2017 року.
  • Стягуємо «дитячі» аліменти з працівника Діти — квіти життя. Але інколи «садівники» ставляться безвідповідально до «створення клумби». Тоді й виникає питання про стягнення аліментів. Якщо роботодавцю «пощастило» мати в штаті недбалого «мічурінця», то власне процес такого стягнення лягає на плечі бухгалтера. Кому-кому, а йому вже точно належить знати, на якій підставі стягувати аліменти. У якому розмірі? Як їх виплачувати тощо? Ви вже захвилювалися? Тоді давайте разом розбиратися в найбільш актуальних питаннях стягнення аліментів.
  • Як поводитися при обшуку вдома або на роботі Багато підприємців, як початківці, так і «мастодонти», діляться далеко не приємними враженнями від обшуків, що проводяться у них. У когось така «чудова» подія може ніколи і не статися. Але попереджений — значить захищений. Тому дамо сьогодні декілька практичних рекомендацій про те, як поводитися, якщо обшук все ж таки вас наздогнав.
  • Як інфляція впливає на податок на прибуток Податківці у листі від 08.02.2017 р. № 193/2/99-99-15-02-02-10 зазначають, що підприємства, які згідно з правилами бухобліку коригують фінзвітність на показники інфляції, при обчисленні об’єкта оподаткування податком на прибуток враховують відкоригований на індекс інфляції фінрезультат до оподаткування.
  • Облік платників податків: є зміни Мінфін наказом від 21.12.2016 р. № 1125 вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.
  • Експорт послуг: строки розрахунків банки не контролюють НБУ у листі від 07.02.2017 р. № 40-0005/9793 зазначає, що починаючи з 03.01.2017 р. банки не здійснюють контроль за дотриманням резидентами встановлених законодавством строків розрахунків за операціями з експорту послуг (окрім транспортних і страхових), прав інтелектуальної власності, авторських і суміжних прав (уключаючи випадки незавершення розрахунків за названими експортними операціями).
  • Результати перевірок у «прибутковій» декларації Податківці у Базі знань (категорія 102.23.02) зазначили: якщо контролюючий орган виявив за результатами документальної перевірки невірно визначені суми доходів, витрат та амортизаційних відрахувань за даними бухобліку, що вплинули на визначення об’єкта оподаткування, та відповідно збільшив/зменшив податкові зобов’язання, у такому разі проведення самостійних виправлень за період, що перевірявся, не здійснюється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі