№76

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2015/№ 76 Інші номери журналу ›
  • Як нам «переоблаштують» ПКУ (перші враження від недалекого податкового майбутнього) Слово «реформи*» ми зараз чуємо постійно. Воно повторюється настільки часто, що часом викликає відразу. Особливо складно знову говорити про «податкову реформу» в умовах, коли бухгалтерська спільнота ледве отямилася від попередньої «реформи». Тому спробуємо максимально уникати цього слова. Однак про сутність «перетворень» ми зобов’язані поговорити. Бо ж нещодавно уряд представив громадськості чергове «покращення» ПКУ. І скажемо вам, зміни на нас чекають доволі масштабні. Тому звикати до них будемо поступово. Сьогоднішня стаття — перший погляд у майбутнє.
  • ПДВшний бухоблік: вивчаємо проект змін Хто з бухгалтерів не знайомий з Інструкцією № 141*? У ній викладено правила бухгалтерського обліку ПДВ. Ураховуючи веремію вже діючих новинок у нарахуванні, сплаті, а також адмініструванні цього податку, чекати з моря погоди не можна. Обліковувати ПДВ по-новому потрібно вже зараз. Тому поспішаємо представити до вашої уваги мінфінівський проект змін до Інструкції № 141**. Хоча це ще проект, проте він уже може надати деякий орієнтир у правилах бухгалтерського обліку ПДВ. Давайте знайомитися.
  • Як виправити старі помилки в долютневому «мінусі» Сьогодні поговоримо про старі ПДВ-помилки — у періодах до 1 лютого 2015 року. Що робити, якщо вони вплинули на долютневий «мінус», і як їх виправити? Давайте розбиратися.
  • Повідомлення про прийняття на роботу: штрафи, mamma mia! Узагалі-то, повідомлення про прийняття працівника має бути тільки сигналом: мовляв, прийняли співробітника, платитимемо податки, майте це на увазі. І все! Але контролюючі органи зробили з цієї «мухи» не просто «слона», а справжнього «штрафонебезпечного дракона». «Шокуючі» висновки та антистресові поради — у нашій статті.
  • «Соцпакетним» роботодавцям присвячується: транспорт до верстата і назад Нині багато роботодавців хваляться «повним соцпакетом». Але більшість із них під цим привабливим для майбутнього працівника словом розуміє відпустки, лікарняні та декретні. Тобто тільки державні гарантії, які роботодавець зобов’язаний виконувати у будь-якому разі. Що ж таке справжній соцпакет? — запитаєте ви. Це, зокрема, безкоштовне житло, харчування, абонементи у спортклуби і, звичайно ж, доставка співробітників до місця роботи. Цим може похвалитися небагато українських роботодавців. Якщо ваше підприємство з їх числа, то ця стаття для вас!
  • Працівник порушив трудову дисципліну: метод «батога» у дії Обов’язки працівника прописують одразу у декількох внутрішніх документах (для надійності). Причому фіксують не тільки перелік власне посадових обов’язків працівника. Вимоги висувають і до дисципліни його праці: вчасно приходити на роботу, своєчасно виконувати розпорядження керівників… Працівник знає все це як таблицю множення і все одно спіткнувся — здійснив дисциплінарний проступок. Що робити роботодавцю?
  • Лікування у доктора Хауса… за кордоном Погана екологія, часті стреси... Ці фактори негативно впливають на здоров’я наших співвітчизників. І все частіше підкрадаються хвороби, що вимагають недешевого лікування за кордоном. Бувають ситуації, коли підприємство готове профінансувати іноземних Айболитів. Але тут виникає резонне запитання: чи потрапить вартість лікування до оподатковуваного доходу фізособи? Адже податки/ збори можуть скластися у кругленьку суму. Ось і з’ясуємо: можна оплатити лікування працівника в іноземній клініці без податкових наслідків чи потрібно шукати альтернативні варіанти?
  • Розриви формули та декларації Останнім часом усе частіше читачі запитують про те, в яких випадках ліміт реєстрації, що обчислюється за відомою формулою, буде, як то кажуть, «рвати» з декларацією з ПДВ. З такими запитаннями до нас зверталися й раніше, але тоді вони, як правило, обмежувалися тими випадками, коли суми ПДВ до податкового кредиту включаються, а ось у формулі не враховуються. Проте є й зворотні ситуації: коли податкового кредиту немає, а формула змінюється. Саме їх розглянемо в нашій статті.
  • Донарахування чи самовиправлення: що краще? Розуміємо, запитання із заголовка статті могло вас збентежити. Але повірте: воно виникло не на порожньому місці. Після того, як 1 вересня набув чинності Закон № 655* (див. про нього в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 68 — 69, с. 5), платити донарахування за підсумками перевірок у деяких ситуаціях стало реально вигідніше, ніж самовиправлятися.
  • Виправити «службове внесення»: коли місія можлива? Підприємство провело операцію «службове внесення коштів у скриньку РРО» на помилкову суму. Як виправити цю помилку?
  • «Каким ты был, таким остался»?.. (РК до ПН після ПДВ-реєстрації покупця) У липні ми зареєстрували податкову накладну (ПН) за датою відвантаження товарів. Покупець на той момент не був платником ПДВ. Зараз до цієї ПН виписуємо розрахунок коригування (РК) — не на весь відвантажений товар, а на частину. Покупець до цього часу вже зареєструвався платником ПДВ. Підкажіть, у цьому РК покупця вказувати як неплатника чи як платника?
  • Увага! ВР затвердила нову мінзарплату з 1 вересня 17 вересня Верховна Рада прийняла урядовий законопроект від 09.09.2015 р. № 3060 щодо підвищення мінімальних соціальних стандартів.
  • Дата початку тимчасової окупації Криму — 20 лютого 2014 року Парламент прийняв Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації» (базовий законопроект від 22.05.2015 р. № 2954), яким установлено, що датою початку тимчасової окупації Криму є 20.02.2014 р.
  • Поліпшення орендованих ОЗ — об’єкт 9-ї «податкової» групи Податківці у листі від 04.08.2015 р. № 16335/6/99-99-19-02-02-15 нагадують, що витрати лізингоодержувача на поліпшення об’єкта оперативного лізингу (оренди), що збільшує майбутні економічні вигоди, які первісно очікувалися від його використання, відображаються лізингоодержувачем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів.
  • Як ГФСУ обліковує юросіб за «станами» ДФСУ у листі від 01.07.2015 р. № 1723/2/99-99-11-02-02-10 роз’яснила особливості методики обліку юросіб як платників податків згідно з Єдиним банком даних про платників податків — юридичних осіб (далі — Єдиний банк даних).
  • Активна громадська позиція — запорука успішних реформ Друзі, ми, як ніхто інший, розуміємо ситуацію, в якій сьогодні опинився практично кожен бухгалтер. Мало того, що доводиться пропускати через себе масу нової і, чого вже таїти, недосконалої «нормативки», так ще й чиновники підкидають дров у вогонь. Їх особливим підходом до прочитання норм законодавства вже нікого не здивуєш, але це півбіди. Гірше інше — як виявилось, деколи вони самі не готові застосовувати їх на практиці. Як тут не втратити голову?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі