Теми статей
Обрати теми

Чи «підтвердний» чек ПТКС?

Голенко Олександр, шеф-редактор
Підзвітна особа сплатила готівкою борг підприємства перед обленерго через айбокс і додала до авансового звіту відповідний чек. Чи можна відшкодувати їй витрати на підставі такого чека?

Безпроблемний варіант — унести гроші через касу банку. Але, на жаль, вашого подзвітника занесло в айбокс. ☹ Зрозуміло, що йдеться про програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС). Тобто про пристрій, що дозволяє здійснювати операції з ініціації переказу коштів, а також виконувати інші операції відповідно до його функціональних можливостей без безпосередньої участі оператора (касира) (п. 1.322 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III).

Причому ПТКСи слід розділяти на (1) ті, що належать банкам, і (2) ті, що належать комерційним агентам банків або фінансовим установам. Приналежність видно з чека ПТКСа: там надрукована назва або (1) відповідного банку, або (2) комерційного агента і банку, від імені якого цей комерційний агент надає послуги (цього вимагає п. 2 постанови Правління НБУ від 12.02.2013 р. № 42).

Так-от, якщо підзвітник сплатив через ПТКС виду (2), то можливі претензії податківців. ☹

Проблема полягає в тому, що такі ПТКСи давно слід було фіскалізувати (тобто вбудувати в них РРО), щоб вони видавали фіскальні чеки (див. п. 2 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР). Причому навіть не абиякі, а за спеціальною формою № ФКЧ-3 з додатка 5 до Положення № 13*.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Але ПТКСи, на жаль, поки що не фіскалізовані, і їх власники самі нічого вчинити з цим не могли. Бо донедавна в Держреєстрі РРО не було жодної моделі, призначеної для вбудовування в ПТКС. І тільки в найсвіжішому — затвердженому наказом ДФСУ від 17.02.2017 р. № 102 — вони нарешті з’явилися. Хоча фіскали давним-давно безсоромно заявляли, що такі пристрої до Держреєстру внесено (див. лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27905/6/99-99-22-07-03-15)...

Ось такі справи: пряма норма закону про фіскалізацію ПТКС була, вимоги до ПТКСного РРО теж були (затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 149), а його самого — не було. ☹ Причому, до комерційних агентів банків, очевидно, жодних претензій. Адже в тому, що належний їм ПТКС видає чек, можливо, і схожий на форму № ФКЧ-3, але не чек РРО — їх вини не було.

Але вам від цього не легше, якщо перевіряючі чіплятимуться до чека ПТКСа виду (2), що не є розрахунковим документом РРО встановленої форми. І поставивши під сумнів підтвердний статус такого чека, донарахують ПДФО і ВЗ від суми компенсації, виплаченої підзвітнику (кваліфікувавши її як додаткове благо). ☹

Що стосується ПТКСів виду (1), тобто банківських, то формально на них РРОшне законодавство (і зокрема Положення № 13) не поширюється. Тому можливі наїзди контролерів через невідповідність чека такого ПТКСа формі № ФКЧ-3 абсолютно безпідставні. Хоча певні побоювання є: у 109.11 БЗ фіскали додумалися до того, що будь-який ПТКС (уключаючи ті, що належать банкам) сам по собі і є РРО (!), а отже, має бути внесений до Держреєстру.

Але якщо вам сміливості не позичати, апелюйте до листа НБУ від 19.10.2016 р. № 57-0002/86441, у якому чек банківського ПТКСа визнається повноцінним касовим документом.

Останніх же повертаємо до варіанта внесення грошей через касу банку. Звична форма «об’явки» вас точно не підведе!

І привчіть підзвітників запитувати головбуха перш ніж пхати гроші в щілину ПТКСа!.. Ну, або дочекайтеся, доки в ПТКСи вбудують РРО, щоб вони давали правильні чеки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі