Теми статей
Обрати теми

Вартість давальницької сировини не враховують при визначенні трансфертних критеріїв

Свіріденко Алла, податковий експерт
Українське підприємство переробляє давальницьку сировину для нерезидента. Чи потрібно враховувати вартість сировини при визначенні трансфертних критеріїв для цілей застосування ст. 39 ПКУ?

Ні, вартість давальницької сировини при визначенні трансфертних критеріїв не враховують. Чому? Давайте з’ясуємо з вами разом.

Для цього звернемося до положень спеціальної «трансфертної» ст. 39 ПКУ. Критерії контрольованості операцій (трансфертні критерії) наведено в п.п. 39.2.1.7 ПКУ. Отже, контрольованими вважаються операції при одночасному виконанні таких умов:

— річний дохід платника від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

— обсяг контрольованих господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Отже, перший критерій — річний дохід. Із зрозумілих причин вартість отриманої сировини до нього стосунку не має. Крім того, вартість давальницької сировини не потрапить до доходу переробника і при передачі готової продукції нерезиденту. Адже, як ви пам’ятаєте, право власності на сировину на всіх етапах переробки залишається за замовником, а отже, про дохід від продажу сировини тут не йдеться. Згодні з нами в цьому й податківці (див. запитання 25 Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, затвердженої наказом Міндоходів від 22.11.2013 р. № 699).

Другий критерій — обсяг контрольованих госпоперацій.

Згідно з п.п. 39.2.1.4 ПКУ господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення є всі види операцій, договорів або домовленостей, які можуть впливати на об’єкт обкладення податком на прибуток.

Отримання давальницької сировини від замовника і подальше вивезення готової продукції, виготовленої з такої сировини, не впливають на об’єкт обкладення податком на прибуток підприємства-виконавця.

З цієї причини такі операції не враховують при визначенні обсягу госпоперацій з нерезидентом — пов’язаною особою

Побічно зроблений нами висновок випливає з роз’яснень податківців, наданих у листах ДФСУ від 10.06.2016 р. № 12970/6/99-99-15-02-02-15 і від 31.05.2016 р. № 11811/6/99-99-15-02-02-15.

Ну й до відома переробників зауважимо, що при визначенні річного доходу від будь-якої діяльності, а також у розрахунку обсягу контрольованих госпоперацій обов’язково потрібно враховувати вартість робіт з переробки давальницької сировини, виконаних для нерезидента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі