Теми статей
Обрати теми

«Давал»-переробка засобами замовника: що зазначити в договорі?

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство уклало договір з підрядником на переробку давальницької сировини. Чи може виконавець надавати послуги переробки у приміщенні та на обладнанні замовника? Як це правильно прописати в договорі?

Одразу зазначимо, може. Головне — цю можливість прописати в договорі.

Договір на переробку сировини на давальницьких умовах за своєю природою відповідає договору підряду. Тому такий договір між замовником і виконавцем (переробником) повинен укладатися з дотриманням норм, прописаних у гл. 61 ЦКУ.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій страх і ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу ( ч. 1 ст. 837 ЦКУ).

За загальним правилом договору підряду, що випливає з ч. 1 ст. 839 ЦКУ, підрядні роботи виконуються з матеріалів та засобами підрядника, якщо інше не встановлено договором.

Проте основною умовою договору на переробку давальницької сировини є те, що роботи з переробки (!) завжди проводяться з сировини і матеріалів замовника ( пп. 14.1.41, 14.1.134 ПКУ). І це обов'язково повинно бути прописано в договорі.

А як же бути із засобами виробництва? Зверніть увагу! Як правило, засобами виробництва, які використовують підрядники для виконання підрядних робіт, прийнято вважати*:

* Див. Науково-практичний коментар до ст. 839 ЦКУ.

— основні засоби (будинки, споруди, машини та обладнання, інструмент, виробничий і господарський інвентар, приладдя);

— оборотні засоби (сировина, паливо, малоцінні та швидкозношувані предмети);

— інше майно тривалого використання, що віднесене законодавством до основних засобів, і інше майно виробничого та невиробничого призначення, що віднесене законодавством до оборотних засобів ( ст. 139 ГКУ).

Звідси випливає, що засобами виробництва для виконання підрядних робіт може бути як виробниче приміщення, так і обладнання.

Проте якщо в тексті договору на переробку давальницької сировини сторони (!) не встановлять, хто повинен виконувати такі зобов’язання (надавати засоби для виконання робіт), то діяти за умовчанням будуть саме норми ч. 1 ст. 839 ЦКУ. Тобто виконувати підрядні роботи в межах давальницького договору підряднику можна буде тільки своїми засобами, тобто у своєму приміщенні та на своєму обладнанні.

Водночас диспозитивність норми ч. 1 ст. 839 ЦКУ (тобто застереження, якщо інше не встановлено договором) дозволяє встановити в договорі інші умови і для засобів виробництва, що використовуються для виконання робіт.

Тому якщо плануєте разом із сировиною і матеріалами надавати підряднику-переробнику для виконання робіт приміщення та обладнання, то в давальницькому договорі потрібно обов’язково

про це зробити застереження: «..замовник для виконання робіт за договором надає виконавцю доступ до засобів виробництва — приміщення та обладнання...»

Прописавши цю умову в договорі, замовник може безперешкодно передавати приміщення та обладнання підряднику, і при цьому використання обладнання охоплюватиметься договором підряду.

Але будьте уважні! У такому разі надання підряднику устаткування стає обов’язком замовника за договором. І якщо, наприклад, замовник не надасть обіцяне устаткування, підрядник має право не починати роботу, а якщо розпочав її, то зупинити ( ч. 1 ст. 851 ЦКУ).

Крім того, отримане для виконання робіт устаткування за договором підрядник має право притримати, доки замовник не сплатить ціну роботи і не відшкодує витрати підряднику ( ч. 1 ст. 856 ЦКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі