Теми статей
Обрати теми

Замовник відшкодовує витрати на підвезення сировини: який код ставити в ПН?

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство займається переробкою нафти і виготовленням нафтопродуктів (КЗЕД 19.20), у тому числі переробляє і давальницьку сировину. Зважаючи на специфіку нашого підприємства, послуги залізниці з подання вагонів з давальницькою сировиною ми оплачуємо залізниці самостійно. А потім за договором на переробку давальницької сировини перевиставляємо замовникам, зазначивши в ПН «Відшкодування послуг залізниці (подавання-збирання вагонів)». Чи можна в ПН на відшкодування ставити той самий код з Класифікатора послуг, який у своїй ПН зазначить залізниця?

Ні, код послуги з отриманої підрядником ПН на послуги від залізниці до компенсації таких послуг замовником не матиме жодного стосунку. Пояснимо.

Договір на переробку давальницької сировини повинен укладатися з дотриманням норм, що регулюють відносини як за договором підряду.

Увага! Згідно з ч. 3 ст. 843 ЦКУ ціна роботи в договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника і плату за виконану ним роботу.

Так-от, зазвичай сторони в договорі зазначають загальну суму, без визначення частки витрат і винагороди. Водночас не виключено й окреме виділення вартості робіт і суми відшкодування витрат виконавця* (що ви якраз і практикуєте у своїх відносинах).

* Див. Науково-практичний коментар до ст. 843 ЦКУ.

Проте не потрібно плутати операцію з постачання послуги залізниці з операцією з компенсації замовником залізничних послуг.

Незважаючи на те, що з точки зору ПДВ-обліку операція-компенсація має природу послуги, проте постачанням залізничних послуг не є. Отже,

присвоювати для компенсації код послуги, який у виписаній вам ПН зазначатиме залізниця, не можна

По-перше, залізниця надає послугу постачання вагонів безпосередньо вам (договір на постачання послуги залізниці укладено саме з вами).

Ви ж, виконуючи в цьому ланцюжку роль підрядника — переробного підприємства і за давальницьким договором перевиставляючи її вартість до відшкодування, безпосередньо замовнику самої послуги постачання вагонів не надаєте. А отже, вписувати в ПН на суму відшкодування, що складається вами, коди залізничної послуги некоректно.

Відшкодування понесених вами витрат на доставку давальницької сировини вже відбувається абсолютно за іншим договором (зокрема за договором на переробку давальницької сировини). А оскільки йдеться виключно про компенсацію залізничної послуги замовником, то такий платіж слід вважати складовою послуги переробки давальницької сировини.

І навіть беручи до уваги той факт, що обидва платежі можуть за давальницьким договором виділятися окремо (переробник може в ПН зазначати вартість давальницької послуги і безпосередньо суму компенсації вартості доставки сировини окремо, або навіть у різних ПН), це не змінює картини.

На це звертають увагу і податківці у схожій ситуації, пов’язаній з компенсацією орендарем комунальних послуг (див. лист ГУ ДФС у Сумській області від 16.09.2015 р. № 10/18-28-15-01-39, лист ДФСУ від 06.01.2017 р. № 200/Р/99-99-13-01-02-14).

Переробник, складаючи ПН, обов’язково в номенклатурній гр. 2 повинен зазначити, що це «Відшкодування послуг залізниці (подавання-збирання вагонів)». Як вимагають норми п.п. «і» п. 201.10 ПКУ, код у ПН на компенсацію витрат за послуги залізниці потрібно брати з Держкласифікатора продукції та послуг і зазначати не менше 4 його знаків.

До внесення (!) змін до форми ПН і порядку її заповнення переробники (утім, як і всі постачальники послуг) у ПН код послуги тимчасово не зазначають. При цьому замовники (як і всі інші покупці послуг) не втрачають можливості всю суму ПДВ з «послугової» ПН обліковувати у складі ПК (див. листи ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17 і від 20.02.2017 р. № 4102/7/99-99-15-03-02-17, БЗ 101.14).

01.03.2017 р. форму ПН оновили (зміни до неї внесені наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. № 276). Проте, як оголосили податківці, реєструвати оновлені ПН почнуть з 16 березня 2017 року.

Свіжа форма ПН вже містить окрему графу 3.3 «Послуги згідно з ДКПП», в якій тепер (!) обов’язково потрібно зазначати коди послуг. Імовірно, проставляти коди послуг потрібно з крапками, тобто як вони наведені в Держкласифікаторі продукції та послуг. Застереження про те, що код зазначається «суцільним порядком без жодних розділових знаків (пропусків, крапок тощо)», прописано тільки для зазначення кодів товарів за УКТ ЗЕД ( п.п. 2 п. 16 Порядку № 1307). За кодами послуг такого застереження немає.

Увага! Компенсацію послуг залізниці ви повинні позначати тим самим кодом, що й послуги з переробки давальницької сировини. У вас як у переробника нафтопродуктів він становитиме 19.20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі