Теми статей
Обрати теми

Бухоблік у турагента

Нестеренко Максим, податковий експерт
У цій статті поговоримо про бухоблік у іншого учасника ринку туристичних послуг — турагента.

Бухгалтерський облік

За визначенням турагент (особа, яка працює за агентським договором згідно зі ст. 295 ГКУ) є на ринку туристичних послуг посередником. В бухобліку для турагентів, які виступають такими посередниками, працюють «посередницькі» облікові правила.

Суть «посередницьких» облікових правил проста. До бухоблікового доходу турагента потрапляє тільки його агентська винагорода. Така винагорода відображається у складі доходів за датою акта наданих туристичних послуг. Адже кошти, що надходять від туристів на оплату турів, є транзитними: посереднику-турагенту вони не належать, а будуть перераховані далі «за призначенням» — туроператору.

Відтак, ані до доходів ( п. 6.2 П(С)БО 15), ані до витрат ( п. 9.1 П(С)БО 16) турагента такі «наскрізь прохідні» суми не включаються. Але це не означає, що вони в бухобліку узагалі не відобразяться. Відобразяться, але з нульовими наслідками для фінрезультату. Тобто

транзитні суми в турагента потраплять до доходу (проводка Дт 361 — Кт 703), але одразу ж з доходу будуть виключені (проводка Дт 704 — Кт 685)

На яку дату турагенту відображати дохід і вирахування з доходу? Зазначені проводки, на нашу думку, потрібно робити на дату завершення туру. Згадаймо: адже саме ця дата є датою надання туристичної послуги (див. попередню статтю).

Що ж до своєї винагороди, то її турагент, який виступає посередником, уключає до доходу (проводкою Дт 377 — Кт 703) на підставі акта наданих послуг. Цей акт також складається на дату, коли турагент виконав зобов’язання за агентським договором.

Податковий облік

В податковоприбутковому обліку турагента — жодних різниць і коригувань. Все за бухобліковим фінрезультатом ( п.п. 134.1.1 ПКУ). Тобто фактично об’єкт оподаткування податком на прибуток у турагента буде збільшувати тільки сума його посередницької винагороди, а транзитні суми жодним чином на об’єкт оподаткування не вплинуть. Не враховуватимуться вони в турагента і при розрахунку «порогу високодохідності» у 20 млн грн. для цілей застосування податковоприбуткових різниць.

Що ж до ПДВ, то для турагента базою оподаткування ПДВ теж буде виключно сума його агентської винагороди ( п. 207.5 ПКУ). Докладніше про це читайте у статті на с. 8 сьогоднішнього номера.

Продемонструємо, як виглядає бухоблік у турагента на прикладі.

Приклад. Турагентство на підставі агентської угоди з туроператором реалізувало туристу ваучер (путівку) вартістю 9600 грн. (внутрішній туризм — тур по Україні). З оплати, що надійшла від туриста, турагентство утримало свою винагороду в розмірі 10 % (тобто 960 грн., у тому числі ПДВ — 160 грн.). Решту коштів перераховано туроператору.

Облік у турагента

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Надійшла від туриста передоплата за ваучер (путівку)

301

(311)

681

9600

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

(виходячи із суми винагороди турагента)

643

641

160

3

Перераховано туроператору грошові кошти

(за вирахуванням винагороди) (9600 - 960)

377

311

8640

4

Отримано ваучери (путівки) від туроператора

025

9600

5

Передано ваучери (путівки) туристам

025

9600

6

Відображено дохід від реалізації ваучерів

(на дату завершення туру)

361

703

9600

7

Відображено заборгованість перед туроператором

704

685

9600

8

Здійснено залік заборгованості з туристами

681

361

9600

9

Підписано з туроператором акт наданих послуг

361

703

960

10

Списано суму раніше нарахованих податкових зобов’язань з ПДВ

703

643

160

11

Відображено залік заборгованості з туроператором:

— на суму винагороди

685

361

960

— на суму заборгованості перед туроператором

(за вирахуванням утриманої винагороди)

685

377

8640

Турагент продає дешевше

А що робити у ситуації, коли турагент продає турпутівки дешевше, ніж «номінал», оголошений туроператором? Зазвичай за такий крок турагент розплачується своєю меншою винагородою. Тобто туроператор все одно отримує своє належне, а знижку турагент надає за власний рахунок. Але фактично така знижка означає, що туроператор сплатить турагенту меншу винагороду. Наприклад, якщо початкова вартість договору складає 14800 грн. (у тому числі винагорода турагента — 4800 грн.), а турагент робить знижку туристу до 12400 грн. У такому разі турагент нараховуватиме ПДВ в сумі 400 грн. (виходячи з агентської винагороди 2400 грн.). При цьому витрати туроператора на агентські послуги (без ПДВ) складатимуть 2000 грн. замість 4000 грн. Тобто фактично знижка надається не тільки туристу, а туроператору, адже для нього вартість агентських послуг турагента буде меншою (див. статтю про бухоблік у туроператора на с. 11.

Рекомендуємо турагентам бути обережними з такими знижками

Найкраще буде на такі дії отримати згоду туроператора і зробити застереження в договорі. Без цього застереження формально виходить, що турагент ніби самовільно відступив від вказівок туроператора. До цього краще не доводити. Втім, якщо туроператор прямо не відхилить дії турагента, вважатиметься, що він погодив продаж зі знижкою, навіть якщо у договорі нема відповідного застереження. Це випливає із ч. 2 ст. 298 ГКУ.

висновки

  • Агентська винагорода відображається в бухобліку турагента як його дохід.
  • Транзитні суми в бухобілку одночасно відображаються і як дохід, і як вирахування з доходу і в результаті мають нульовий вплив на фінрезультат турагента.
  • Продаж турів зі знижками турагенту рекомендуємо здійснювати, тільки якщо така можливість застережена в договорі з туроператором.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі