Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за неподання «туристичної» статистики

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство подало статистичний звіт за ф. № 1-туризм з порушенням строку. Яка відповідальність за такі дії?

Спеціальний Закон про статистику* визначає обов’язок суб’єктів господарювання подавати статистичну звітність державним статистичним органам. Інформація, наведена у статистичній звітності, має бути достовірною і подається органам державної статистики у повному обсязі за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, і у визначені строки (ст. 18 Закону про статистику). За порушення цієї вимоги винні особи несуть відповідальність згідно із законом (ст. 20 Закону про статистику).

* Закон України «Про державну статистику» від 17.09.92 р. № 2614-XII.

Якщо суб’єкт господарювання — учасник ринку туристичних послуг — несвоєчасно подав до органів держстатистики спеціалізований «туристичний» звіт за ф. № 1-туризм, то він порушив вимоги законодавства про статистику і несе за це відповідальність. Законом, який визначає, про яку саме відповідальність ідеться, є КпАП. Згідно зі ст. 1863 КПАП, караються такі правопорушення, як: (1) неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень; (2) подання даних недостовірних і не в повному обсязі; (3) подання даних не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією; (4) подання даних із запізненням.

Тож несвоєчасне подання статистичного звіту за ф. № 1-туризм тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді адмінштрафів, накладених на посадових осіб суб’єктів господарювання. Розмір таких штрафів — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.) за перше правопорушення і від 15 до 20 нмдг (від 255 до 340 грн.) за повторне правопорушення протягом року.

Накладати такі штрафи має право керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики, його заступники, а також інші уповноважені керівником посадові особи цього органу. Органи держстатистики розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 1863 КпАП ( ст. 2443 КпАП). Тобто накладати штраф за несвоєчасне подання статистичної звітності посадові особи органів держстатистики можуть самостійно, без звернення до суду.

Водночас нагадуємо, що для адмінштрафів встановлено строк давності — їх може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КпАП підвідомчі суду ( ст. 38 КпАП).

Штрафи за несвоєчасну подачу статистичної звітності суду не підвідомчі, про що прямо говорить ст. 2443 КпАП. І неподача статистичного звіту не є триваючим правопорушенням. Принаймні такої думки дотримуються податківці у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 138.03. У зазначеній консультації несвоєчасне подання декларацій та звіту з ЄСВ податківці відносять до адміністративних правопорушень, що мають разовий характер. Вважаємо, що такий самий принцип діє і у випадку, коли ідеться про несвоєчасне подання статистичної звітності.

Тож можна стверджувати, що якщо органи статистики не наклали адмінштраф протягом двох місяців з дати несвоєчасного подання звіту за ф. № 1-туризм, суб’єкт господарювання — учасник ринку туристичних послуг — вільний від цього штрафу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі