Теми статей
Обрати теми

ПДВ-облік у благодійної організації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Продовжуємо тему обліку у благодійної організації. У цій статті розглянемо питання ПДВ-обліку. Благодійні організації — платники ПДВ — це явище хоч і не поширене, але можливе. Тож почнемо!

ПДВ-реєстрація

Почнемо з головного запитання:

Чи може благодійна організація зареєструватися платником ПДВ?

А чом би й ні? Чинне законодавство не містить заборони для будь-яких неприбуткових організацій (у тому числі й благодійних) реєструватися платниками ПДВ. Аналогічної думки дотримуються також і податківці (див. лист ДФСУ від 07.03.2017 р. № 4673/6/99-99-15- 02-02-18).

А чи може статися так, що ПДВ-реєстрація стане не правом, а обов’язком благодійної організації? Бо ж податківці у вищезгаданому листі наголошують, що реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов’язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи. Але далі фіскали вчергове повторюють свою вже усталену позицію, згідно з якою до оподатковуваних операцій для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації належать не тільки оподатковувані (за ставками 20 %, 7 % і 0 %), але і звільнені від ПДВ операції.

Що це означає для благодійної організації? Адже надання благодійної допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) такої допомоги якраз належить до звільнених від ПДВ операцій (п.п. 197.1.15 ПКУ). Ясна річ, якщо така благодійна допомога надається у формі безоплатно переданих товарів, робіт чи послуг. В іншому випадку немає постачання — немає, відповідно, і об’єкта обкладення ПДВ (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ). Чи можуть такі ПДВ-звільнені операції «накрутити» 1 млн грн. для обов’язкової ПДВ-реєстрації?

Ні, не можуть. Адже

благодійна допомога передається набувачам безоплатно, відтак обсяг постачання за такими операціями дорівнює нулю

Тож фактично ці операції ніяк на «реєстраційний» 1 млн грн. не вплинуть. Тим більше що мінбаза на пільговані операції не поширюється (див. консультацію з БЗ, категорія 101.16).

Відтак, обов’язкова ПДВ-реєстрація благодійним організаціям не загрожує. Значить лишаються ті, хто хоче добровільно зареєструватися платником ПДВ — це можливо на підставі п. 182.1 ПКУ. У такому разі реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку (п. 183.3 ПКУ).

ПДВ-пільги

Для початку давайте більш уважно придивимося до «пільгового» п.п. 197.1.15 ПКУ. Якщо розглядати його з позиції благодійної організації — отримувача благодійної допомоги, то для неї ця норма має подвійне значення:

1) від ПДВ звільняється благодійна допомога, яку благодійна організація передає набувачам. Тобто сума податкових зобов’язань з ПДВ при такому постачанні завжди дорівнює нулю;

2) від ПДВ звільняється благодійна допомога, яку благодійній організації передають донори. Тобто сума «вхідного» ПДВ при отриманні благодійної допомоги від донорів теж нульова.

Зауважте! Аби діяла зазначена пільга, благодійник повинен дотримати правила маркування. Маркування проводиться шляхом нанесення напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Під час маркування товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника. Товари маркуються таким чином, щоб під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко.

Якщо зазначені вимоги щодо маркування не було дотримано або ж товари надано з якоюсь грошовою, матеріальною чи іншою компенсацією — операція обкладається ПДВ на загальних підставах

А у випадку порушення першої вимоги і виручка від продажу «благодійної допомоги», і самі товари, оформлені як благодійна допомога, конфіскуються в дохід держави.

І ще. З-під дії пільги, визначеної п.п. 197.1.15 ПКУ, виведено операції з надання благодійної допомоги у формі:

— підакцизних товарів (зазначених у розд. VI ПКУ);

— цінних паперів (крім наданих ендавментів, зазначених у розд. IV ПКУ);

— нематеріальних активів і товарів/послуг, призначених для використання в господарській діяльності.

Це не означає, що такі активи заборонено передавати як благодійну допомогу. Просто ПДВ-пільги у випадку такої передачі немає, і доведеться нарахувати ПДВ (за правилом мінбази згідно з п. 188.1 ПКУ, тобто з усієї вартості безоплатно переданого).

Зверніть увагу! Якщо благодійна організація імпортує товари, які їй з-за кордону передаються як благодійна допомога, ПДВ-пільга також діє (п. 197.4 ПКУ). Знову ж таки за винятком підакцизних товарів (п. 197.5 ПКУ). Крім того, звільняються від обкладення ПДВ операції із ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону про гуманітарну допомогу.

«Вхідний» ПДВ

Як ви вже могли зауважити, у благодійної організації більшість операцій відбуваються під знаком «без ПДВ». Але можливе також придбання певних товарів і послуг з ПДВ (наприклад, для використання у власній діяльності).

За такими придбаннями у благодійної організації відобразиться податковий кредит. Чи потрібно у цьому випадку нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ? Це залежить від того, для чого використовується придбаний з ПДВ товар. Тут можливі такі варіанти:

(1) товар передається безоплатно набувачам благодійної допомоги. У такому випадку має місце очевидне використання товару в безПДВшній (пільгованій) операції, відтак нараховуємо «компенсуючий» ПДВ «по повній»;

(2) товар використовується у власній діяльності благодійної організації, у якої немає ПДВ-оподатковуваних операцій. У такому випадку діємо аналогічно — нараховуємо «компенсуючий» ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ;

(3) товар використовується у власній діяльності благодійної організації, у якої є ПДВ-оподатковувані операції. Формально в цьому випадку необхідно застосовувати норми ст. 199 ПКУ і розподіляти «вхідний» ПДВ між ПДВшними і безПДВшними операціями. Але оскільки обсяги постачання у безПДВшних операціях нульові (товари передаються безоплатно), то ЧВ дорівнює 100 %, відтак «компенсуючий» ПДВ не нараховуємо.

висновки

  • Благодійна організація може зареєструватися платником ПДВ за власним бажанням..
  • Операції з отримання благодійної допомоги від донорів і передачі її набувачам звільняються від обкладення ПДВ.
  • При передачі набувачам благодійної допомоги, придбаної з ПДВ, у загальному випадку нараховуються «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі