Теми статей
Обрати теми

Благодійні внески готівкою

Нестеренко Максим, податковий експерт
Благодійна організація приймає благодійні внески від населення у вигляді готівкових коштів. Чи потрібно такі операції проводити через РРО або ж оформлювати прибутковим касовим ордером?
img 1

Почнемо з простого.

Для приймання готівкових пожертв від благодійників благодійним організаціям РРО не потрібен

Адже така операція не пов’язана з оплатою вартості товарів чи послуг, а тому не вважається розрахунковою операцією у розумінні ст. 2 Закону про РРО.

Тепер про прибутковий ордер. Фіскали, посилаючись на п. 3.3 Положення № 637, наполягають, що благодійна організація повинна оприбуткувати у касі готівкові кошти, отримані як благодійні внески, і оформити їх оприбуткування за допомогою прибуткового касового ордера (ф. КО-1, наведена у додатку 2 до Положення № 637) (див. також лист ГУ ДФС у Київській області від 16.01.2016 р. № 99/10/10-36-22-07-22 і лист НБУ від 26.07.2010 р. № 11-113/3824-12809). Причому, як наголошують фіскали, такий порядок поширюється в тому числі і на готівкові кошти, вилучені благодійною організацією із «скриньки для пожертвувань» (див. консультацію із БЗ, категорія 109.15).

Крім того, на благодійні організації поширюються загальні правила, встановлені п. 5.1 Положення № 637, щодо строків здавання оприбуткованої в касу готівки. На це також звертають увагу податківці та Нацбанк у своїх вищезгаданих роз’ясненнях.

Отже, без прибуткового ордера, яким оформлюється надходження готівки в касу підприємства, благодійним організаціям не обійтися. Інша справа, що касові документи вже давно не є бланками суворого обліку, відтак благодійні організації, на нашу думку, не обов’язково повинні дотримуватися форми КО-1 і можуть прибуткувати готівку зі складанням касових документів іншої форми.

Можливо, у вас виникне запитання: а як бути з обмеженням на розрахунки готівкою, які встановлені постановою № 210? На перший погляд, треба застосовувати обмеження, визначені п. 1 постанови № 210. Тобто від підприємства (чи підприємця) можна прийняти пожертву у сумі не більше 10000 грн. на день, а від фізичної особи — не більше 50000 грн. на день.

Однак не все так просто. Справа в тому, що згідно з п.п. 2 п. 2.3 Положення № 637 «готівкові» обмеження не поширюються на добровільні пожертвування та благодійну допомогу. Тому благодійні організації вільні від обмежень, установлених постановою № 210, але тільки щодо благодійних внесків і виплати благодійної допомоги готівкою. Щодо решти готівкових надходжень і розрахунків, які проходять через касу благодійної організації, постанова № 210 діє повною мірою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі