Теми статей
Обрати теми

АТО-допомога чи нецільова допомога?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
На підприємство з проханням про надання благодійної допомоги звернувся колишній працівник, який під час участі в АТО (проходив військову службу за призовом під час мобілізації в зоні проведення АТО) був поранений і зараз має інвалідність. Директор підприємства прийняв рішення виплатити йому допомогу в розмірі 10000,00 грн. Чи обкладається така допомога ПДФО і ВЗ?

Допомога буде надана учасникові бойових дій — АТОшнику. Тому насамперед дивимося на положення пп. 165.1.54 і 170.7.8 ПКУ. Вони виводять зі складу оподатковуваних доходів суми (вартість) благодійної допомоги, виплаченої благодійниками на користь учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) і працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО.

Підтвердить належність фізособи до вказаних категорій відповідне посвідчення учасника бойових дій*.

* Крім того, не зайвими будуть документи, які підтвердять, що ця фізособа брала участь в АТО.

Здавалося б, усе чудово, але є одне «але». Ця АТО-допомога є цільовою. Причому обов’язок контролювати цільове використання коштів одержувачем допомоги (учасником бойових дій) повністю лягає на благодійника — суб’єкта господарювання, що надав таку допомогу.

На які ж цілі можна надавати АТО-допомогу, щоб вона не обкладалася ПДФО і ВЗ? Вони перераховані в п.п. 170.7.8 ПКУ. Озвучимо їх:

— для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення або інших товарів (робіт, послуг) за переліком, визначеним КМУ;

— для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними й іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Якщо допомога була надана і повністю використана саме на ці цілі, що підтвердять відповідні документи, то вона не обкладатиметься ні ПДФО, ні ВЗ.

Водночас податковий агент, що надав таку неоподатковувану допомогу, зобов’язаний буде відобразити її в розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169». Також цю допомогу потрібно буде вказати в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих та виплачених у звітному кварталі.

Ви не впевнені, що отримаєте від фізособи документи, що підтверджують цільове використання АТО-допомоги? Тоді зверніть свою увагу на нецільову благодійну допомогу, що надається на підставі п.п. 170.7.3 ПКУ. Вона допоможе вам заощадити на податках. Річ у тому, що ця допомога в сумі, що сукупно за 2017 рік не перевищує 2240 грн., не обкладається ПДФО і ВЗ. А ось усе, що вище цієї величини, буде для одержувача допомоги оподатковуваним доходом.

У розд. I форми № 1ДФ податковий агент, що надав неоподатковувану нецільову благодійну допомогу, відображає її суму (в межах 2240 грн.) з ознакою доходу «169». Частина допомоги, яка ввійде до складу оподатковуваного доходу одержувача (за наявності), у розд. I Податкового розрахунку повинна потрапити з ознакою доходу «127».

І, звичайно, всю суму допомоги (як оподатковувану, так і неоподатковувану) потрібно буде відобразити в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі