Теми статей
Обрати теми

Позичили одному, перераховуємо іншому: чи буде ПДФО?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист ДФСУ від 23.08.2017 р. № 1718/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

висновок документа

Якщо договором позики передбачено надання коштів одній фізичній особі, а перераховані вони були на рахунок іншої фізособи, то юрособа-позикодавець зобов’язана утримати ПДФО, ВЗ із суми такого доходу і відобразити його у формі № 1ДФ

Одним із варіантів взаємовідносин суб’єкта господарювання з фізичними особами є надання їм поворотної фінансової допомоги. Причому підприємство має право позичити гроші як «своїм» (тобто працівникам), так і «стороннім» (особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством).

Видати позику можна:

— готівкою з каси підприємства. Щоправда, в цьому випадку слід пам’ятати про обмеження в 50 тис. грн.;

— шляхом перерахування грошових коштів на особисту (зарплатну) банківську картку позичальника. Заборони тут податківці не вбачають (див. роз’яснення в підкатегорії 109.15 БЗ).

Важливо! Підприємство надає грошову позику (поворотну фінансову допомогу) на поворотній основі. Тому говорити про виникнення у фізособи-позичальника доходу на суму отриманої позики підстав немає. Підтвердження такому висновку знаходимо в п.п. 165.1.31 ПКУ. Тут чітко прописано, що основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платникові податків, не включається до складу його оподатковуваного доходу.

Разом з тим, незважаючи на відсутність доходу у позичальника, підприємство, що видає безвідсоткову позику, зобов’язане відобразити її суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «153».

Здавалося б, усе зрозуміло: видаєш поворотну фіндопомогу фізичній особі — не обкладай ПДФО і ВЗ, але відображай у формі № 1ДФ.

Але давайте ускладнимо ситуацію. Припустимо, що позичальником в договорі позики є працівник підприємства, а грошові кошти підприємство-позикодавець фактично перераховує третій особі. У такому разі, на думку ДФСУ, озвучену в листі, що коментується, у третьої особи виникає оподатковуваний дохід. З цього доходу підприємство зобов’язане як з іншого оподатковуваного доходу (п.п. 164.2.20 ПКУ) утримати і сплатити до бюджету ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %), а також відобразити його у формі № 1ДФ (ознака доходу «127»).

Чи мають фіскали рацію? Вважаємо, що їх висновок може бути правильний лише в одному випадку — якщо у підприємства немає документів, що підтверджують, що таке перерахування (виплата) робилося за дорученням працівника-позичальника. Причому зверніть увагу, при такому розвитку подій працівник може стверджувати, що оскільки гроші йому виплачені не були, то й договір позики з ним не укладений. Отже, повертати підприємству він нічого не зобов’язаний.

Вся річ у тому, що договір позики — це реальний договір, тобто він вважається укладеним з моменту передачі позичальникові грошей або інших речей, визначених родовими ознаками (ст. 1046, ч. 2 ст. 640 ЦКУ). Тому в цьому випадку недостатньо, щоб сторони просто домовилися про його умови, а важливо, щоб відбулася фактична передача грошових коштів. Тільки після цього договір вважається укладеним і у сторін виникають взаємні права і обов’язки.

Інша справа, якщо перерахування грошових коштів (суми позики) третій особі здійснювалося підприємством-позикодавцем на підставі письмової заяви працівника-позичальника або безпосередньо в договорі позики були вказані реквізити рахунку, на який позичальник бажає отримати фіндопомогу. В такому разі, ми переконані, немає підстав говорити про виникнення оподатковуваного доходу у третьої особи, на чий банківський рахунок «зайшли» грошові кошти. Адже одержувачем позики (неоподатковуваної фіндопомоги) є безпосередньо працівник-позичальник.

Проте, зважаючи на думку фіскалів, наведену в листі, що коментується, не рекомендуємо вам застосовувати на практиці варіант перерахування суми позики третій особі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі