Теми статей
Обрати теми

Компенсації витрат на пільгові перевезення — не місце в доходах єдиноподатника

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Лист ДФСУ від 31.10.2017 р. № 2454/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

висновок документа

У разі отримання суб’єктом господарювання з місцевого бюджету компенсаційних виплат такі кошти не включаються до складу єдиноподатного доходу отримувача за наявності в нього укладеного договору і відповідних документів, що підтверджують цільове призначення таких коштів

У цьому листі фіскали, керуючись ст. 52 ПКУ, надали платникові (транспортному підприємству, що обслуговує міські автобуси загального користування) індивідуальну консультацію стосовно доходу платника єдиного податку групи 3.

Як правильно тут зазначили податківці, кошти, що надходять, зокрема, з місцевого бюджету єдиноподатнику на 3 групі як компенсація його витрат на здійснення пільгових транспортних перевезень, не включаються до складу доходу платника єдиного податку, згідно з ч. 4 п. 292.11 ПКУ.

Зверніть увагу: у цьому випадку організація, по суті, надає транспортні послуги пасажирам, а компенсацію за такі послуги отримує з бюджету.

Проте для цілей п. 292.11 ПКУ жодного значення цей факт не має

Нагадаємо, у цій нормі прямо сказано, що при визначенні доходів для платників єдиного податку 1 — 3 груп до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Водночас для підтвердження того, що ці суми компенсації виплачуються в межах державних або місцевих програм, платникові в цьому випадку необхідно потурбуватися про дотримання таких умов:

1. Передусім має бути рішення міської ради про розподіл витрат бюджету міста на 2017 рік і передбачені витрати за КПКВК 1513035 «Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян».

2. Обов’язкова наявність договору, укладеного з Управлінням праці та соціального захисту.

3. А також наявність відповідних підтвердних документів стосовно обсягів наданих на пільгових умовах послуг громадянам. Зокрема, книг обліку розрахункових операцій, відомостей обліку реалізованих разових квитків, звітів про здійснення пасажирських перевезень на маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі, звітів про витрати від пільгових перевезень окремих категорій громадян у режимі маршрутного таксі тощо.

До речі, цікаво, як податківці розцінять таку компенсаційну виплату ФОП — єдиноподатнику?

У принципі, такі суми не включаються в дохід ФОП на єдиному податку на підставі все того ж п. 292.11 ПКУ. Проте, чи не вважатимують фіскали такі суми «цивільним» доходом фізособи і, відповідно, захочуть обкласти їх ПДФО і ВЗ? Наприклад, подібно до того, як вони консультують щодо виплат грантів ФОП-єдиноподатникам (див. 107.04 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі