Теми статей
Обрати теми

Якщо немає такого виду діяльності: обкладати / не обкладати?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

висновок документа

У разі нарахування (виплати) фізособі-єдиноподатнику групи 3 доходів від видів діяльності, не вказаних у його облікових даних і в реєстрі платників єдиного податку, підприємство не утримує з таких доходів ПДФО і ВЗ, але відображає їх суму у формі № 1ДФ з ознакою доходу «157».

З тексту договору, укладеного з фізичною особою, повинно чітко виходити, діє така особа як звичайний громадянин чи як підприємець. Адже від цього залежить оподаткування виплачуваного йому доходу.

Договір укладений зі звичайною фізособою? Виплату за таким договором оподатковуємо за правилами, встановленими розд. IV ПКУ для платників податку — фізосіб. І звичайно ж не забуваємо про ЄСВ, якщо фізособі виплачується винагорода за цивільно-правовим договором за виконані роботи (надані послуги).

Ваш контрагент стверджує, що він діє як підприємець? Без проблем. Щоб уникнути подвійного оподаткування (для неутримання ПДФО і ВЗ з виплачуваного доходу), йому необхідно підтвердити свій підприємницький статус.

Причому зверніть увагу, якщо раніше податківці роз’яснювали, що для цієї мети суб’єктові господарювання достатньо на дату виплати доходу перевірити наявність відомостей про підприємця-єдиноподатника в Реєстрі платників єдиного податку, розміщеному на сайті ДФСУ: www.sfs.gov.ua/rpep, то зараз їх думка змінилася.

Так, у роз’ясненні від 24.07.2017 р. з підкатегорії 107.12 БЗ ДФСУ наполягає на тому, що підприємницький статус потрібно підтверджувати копією документа, яка засвідчує держреєстрацію (витяг або виписка з ЄДР*, в яких зазначаються види діяльності). Хоча, на наш погляд, види діяльності тут не важливі, а отже, достатньо буде виписки з ЄДР. Хочете бачити види діяльності ФОП? Тоді вам не обійтися без витягу з ЄДР. Вважаємо, що це може бути друкована копія паперового витягу, роздруківка електронного витягу, електронна копія електронного витягу.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Що стосується виписки з Реєстру платників єдиного податку, то цей документ, на думку фіскалів, може бути наданий фізособою додатково, якщо для підприємства, що здійснює виплату доходів ФОП, важливе підтвердження перебування такої особи на спрощеній системі оподаткування. А ось «непаперовий» варіант перевірки відомостей про реєстрацію підприємцем у роз’ясненні з БЗ взагалі не згадується. Дуже шкода, що в цьому питанні доводиться знову робити крок назад.

Ну що ж, договір укладений, документи зібрані. І тут виявляється, що підприємцю-єдиноподатнику буде виплачений дохід від виду діяльності, який не вказаний у витягу з ЄДР. Що робити? Чи потрібно такий дохід обкладати ПДФО і ВЗ?

Ні, не потрібно, — справедливо стверджують фіскали в листі, що коментується. Підстава — п.п. 165.1.36 ПКУ. Він виводить зі складу доходів, оподатковуваних ПДФО (а відповідно і ВЗ), дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок. При цьому слід врахувати, що за загальним правилом, установленим гл. 1 розд. XIV, доходи єдиноподатника, отримані ним від здійснення підприємницької діяльності (незалежно від того, вказані такі види діяльності в Реєстрі платників єдиного податку (витягу з ЄДР) чи ні), за винятком доходів, перелічених у п. 292.11 ПКУ, обкладаються єдиним податком. Інша справа, що отримуючи підприємницький дохід від «лівих» видів діяльності, ФОП «злетить» з єдиного податку. Але суб’єкта господарювання, що виплачує дохід єдиноподатнику, це хвилювати не повинно.

Підсумуємо. Якщо фізособа-контрагент ідентифікує себе як підприємця, щоб уникнути подвійного оподаткування, він повинен надати суб’єктові господарювання — податковому агенту копію витягу або виписки з ЄДР. Якщо вона надана, то дохід, виплачуваний підприємцю-єдиноподатнику, податковий агент не обкладає ні ПДФО, ні ВЗ. При цьому не має значення, вказано вид діяльності, за яким здійснюється виплата доходу, в копії витягу з Держреєстру чи ні.

Важливо! Навіть не обкладаючи підприємницький дохід, податковий агент зобов’язаний відобразити його суму в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «157», а також у розділі II за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізособам у звітному кварталі.

І незважаючи на те, що питання ЄСВ у листі, який коментується, не зачіпалося, обійти його стороною ми не можемо. А розпочнемо з того, що конкретизуємо виплати, про які йтиметься. Якщо говорити про виплати за цивільно-правовими договорами, то в базу нарахування ЄСВ включаються тільки ті з них, які нараховані за виконані роботи (надані послуги).

Пунктом 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 встановлено: не нараховувати ЄСВ на винагороду, виплачену за цивільно-правовим договором робіт/послуг на користь ФОП, можна тільки в тому випадку, якщо виконані ним роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, вказаним у ЄДР. Тобто

для цілей нарахування ЄСВ необхідно знати, які види діяльності підприємець, що виконував роботи / надавав послуги, вказав у ЄДР

При цьому не важливо, вказані ці види діяльності в Реєстрі платників єдиного податку чи ні. Уся увага саме на ЄДР.

Зверніть увагу: в Законі № 2464 не уточнено, яким способом необхідно отримати інформацію про види діяльності ФОП. А це означає, що в нас є безліч рівноцінних способів. Наприклад:

1) попросити у ФОП копію витягу з ЄДР із зазначенням видів діяльності підприємця. Це може бути друкована копія паперового витягу, роздруківка електронного витягу, електронна копія електронного витягу;

2) самостійно отримати паперовий або електронний витяг з ЄДР на підприємця, який цікавить нас. Задоволення це платне, тому варіант суто теоретичний;

3) отримати відомості з ЄДР за допомогою мережі Інтернет у безкоштовному доступі. Для цього можна зайти на сайт Мін’юсту (https://usr.minjust.gov.ua), ввести дані про партнера й отримати інформацію про його види діяльності. Цю інформацію можна запросто роздрукувати. Просто і зручно.

Але тут втручається Інструкція № 449. З її п.п. 1 п. 1 розд. II виходить, що страхувальники мають право не нараховувати ЄСВ на виплати ФОП за цивільно-правовими договорами робіт/послуг, «...якщо виконувані ним роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності, вказаним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Тобто щоб уникнути тертя з податківцями, вам потрібно просити у ФОП-контрагента саме копію витягу з ЄДР із зазначенням його видів діяльності. Знову-таки, це може бути і друкована копія паперового витягу, і роздруківка електронного витягу, і електронна копія електронного витягу.

Важливо! Якщо вид діяльності, за яким здійснюється виплата винагороди за виконані роботи (надані послуги), не вказаний у ЄДР, суб’єкт господарювання, що виплачує дохід, зобов’язаний включити суму такої винагороди в базу нарахування ЄСВ. Ставка ЄСВ стандартна (у загальному випадку 22 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі