Нараховувати чи не нараховувати ПЗ при «безкоштовному» гарантійному ремонті?

Свіріденко Алла, податковий експерт
Лист ДФСУ від 18.07.2017 р. № 1262/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


Якщо вартість використаних ТМЦ і наданих послуг при проведенні «безкоштовного» гарантійного ремонту включається у вартість оподатковуваних операцій постачання і компенсується споживачами, збільшуючи базу обкладення ПДВ, то їх передача не розглядається як окрема операція з постачання. Інакше безкоштовна передача таких ТМЦ і послуг потребує нарахування ПДВ виходячи з мінбази за п. 188.1 ПКУ.

Доволі суперечливе роз’яснення, що стосується нарахування ПДВ на вартість ТМЦ, використаних при «безкоштовному» гарантійному ремонті. Податківці натякають, що використання ТМЦ у такому «безкоштовному» ремонті не що інше, як їх безкоштовна передача.

Уже тут виникають запитання. Вище ми не даремно «безкоштовний» гарантійний ремонт написали в лапках. Річ у тому, що гарантійний ремонт названий безкоштовним лише формально, насправді він сплачений покупцем ще при придбанні товару. Вартість гарантійного ремонту включається у вартість самого товару, хоча окремо ніде не виділяється. Такі умови постачання цього товару.

До речі, поділяють цю точку зору і суди. Як приклад можна згадати постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 13.10.2015 р. у справі № 808/9126/14. У ній суд дійшов висновку, що позивач, який виконує роботи з гарантійного обслуговування техніки, виконує їх у межах договорів постачання товарів відповідно до умов договору і чинного законодавства, що не є окремим договірним зобов’язанням з надання послуг, а тому на вказані операції не поширюється дія п.п. 14.1.13 ПКУ (тобто визначення безкоштовно наданих товарів, робіт, послуг).

Фіскальну частину консультації дещо пом’якшує висновок з передостаннього її абзацу, де контролери говорять, коли ПДВ нараховувати все-таки не потрібно.

Так ось, якщо вартість «безкоштовно» переданих ТМЦ і наданих послуг включається до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг і компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу обкладення ПДВ, то ці товари і послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях. Відповідно, така операція не розглядається як самостійне постачання і не підлягає обкладенню ПДВ.

Але давайте поставимо запитання — а чи може вартість гарантійного ремонту не включатися у вартість постачання самого товару? Зрозуміло, ні! Тому відповідь на запитання очевидна — жодних окремих податкових зобов’язань бути не може. Адже об’єктом обкладення ПДВ є постачання товарів у власність покупця. І в нашому випадку оподатковуване постачання відбулося при продажу товару, що вийшов з ладу протягом гарантійного строку. Саме із цього постачання виробник (продавець) уже сплатив свої ПДВ-зобов’язання. У свою чергу, «безкоштовний» гарантійний ремонт разом з його «матеріальною складовою» — частина виконання зобов’язань за договором постачання, узятих на себе продавцем відповідно до чинного законодавства. При цьому про жодні окремі договірні зобов’язання з надання ремонтних послуг або продажу запчастин, використаних при ремонті, у цьому випадку не йдеться. А отже, і нараховувати ПДВ-зобов’язання немає жодної необхідності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі