Теми статей
Обрати теми

«Неприбутківці» повинні утримувати податок на фрахт

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 21.09.2017 р. № 2011/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

висновок документа


Резидент, у тому числі неприбуткова організація (НПО), що виплачує нерезиденту доходи у вигляді фрахту, повинна вносити до бюджету податок у розмірі 6 % суми фрахту і подавати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням декларацію з податку на прибуток із заповненим рядком 23 і додатком ПН

За правилами, виплачуючи дохід нерезиденту, треба утримати податок з його доходів (так званий податок на репатріацію). При цьому перелік доходів нерезидентів, що підлягають оподаткуванню, визначений п.п. 141.4.1 ПКУ. У ньому згадується і фрахт (п.п. «г»).

Про всяк випадок уточнимо, що ПКУ дає своє (!) «податкове» визначення цьому поняттю (п.п. 14.1.260 ПКУ). За ним фрахт — це винагорода (компенсація) за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

— перевезення вантажів і пасажирів морськими або повітряними судами;

— перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Тож для оподаткування плата за перевезення вантажівце фрахт.

При виплаті нерезиденту фрахту утримують податок за ставкою 6 % (за рахунок таких доходів). Причому утримувати податок на фрахт і вносити його до бюджету зобов’язаний будь-який (!) резидент, що виплачує такий дохід, незалежно від того, чи є він платником податку на прибуток, а також суб’єктом спрощеного оподаткування (п.п. 141.4.4 ПКУ). Ну а оскільки резидентами (п.п. 14.1.213 ПКУ) є і НПО, то контролери констатують: виплачуючи нерезиденту фрахт, «неприбутківці» повинні утримувати податок на фрахт у розмірі 6 %. Податок сплачується до бюджету під час виплати доходу нерезиденту.

І за традицією контролери вимагають про це відзвітувати. Рецепт для неплатників податку на прибуток у такому разі відомий: треба подати декларацію з податку на прибуток (увага!) із заповненим тільки «нерезидентським» ряд. 23 і додатком ПН (де відобразити суму 6 % податку, утриманого з фрахту нерезидента). Інші рядки, окрім рядка 23, не заповнювати. Тому так само відзвітувати треба і «неприбутківцям».

Отже, картина не зовсім звичайна: про виплату нерезиденту доходу (фрахту) «неприбутківцю» треба відзвітувати «прибутковою» звітністю. І це попри те, що НПО платниками податку на прибуток не є (п. 133.4 ПКУ)! Але нехай вас це не бентежить. Адже самі контролери вимагають (!) у такому разі подання декларації про виплати нерезидентам. Словом, це дозволений випадок.

Він не має нічого спільного з іншою неприємною ситуацією, коли НПО «світить» подання декларації як «покарання». Тобто, коли НПО потрапляють до порушників (через невиконання НПО-вимог, встановлених п. 133.4 ПКУ) і їх карають: позбавляють неприбуткового статусу і з місяця, що йде за місяцем порушення, переводять в «прибутківці». Тоді вони стають платниками податку на прибуток на загальних підставах, зважаючи на що далі повинні звітувати «прибутковою» звітністю. Такий випадок до нашої ситуації, на щастя, не має жодного відношення.

Тим паче, що контролери тут же заспокоюють. Особа, яка виплачує дохід нерезиденту, не повинна ставати на облік як самостійний платник податку на прибуток (досить лише відзвітувати про виплату «прибутковою» декларацією). Тому не хвилюйтеся: «неприбутківці» можуть виплачувати дохід нерезиденту і за це з «неприбутківців» не злітають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі