Теми статей
Обрати теми

Зарахувати закордонподаток за минулий рік можна і за «уточненкою»

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 15.09.2017 р. № 1975/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

податок на прибуток

висновок документа


Платник податку на прибуток, який подав контролюючому органу довідку, що підтверджує сплату податку за межами України в попередньому звітному (податковому) періоді, має право зменшити податок на прибуток, задекларований в декларації за такий попередній період, шляхом подання уточнюючої декларації

Лист, що коментується, стосується податку на прибуток, що був сплачений минулого року за кордоном і без довідки «не зіграв» у залік.

Нагадаємо, що, з одного боку, закордонні доходи (прибуток) обкладаються за кордоном. З іншого боку, вони (разом з українськими) в повному обсязі враховуються (!) при розрахунку податку на прибуток в Україні (п. 13.1 ПКУ). Тому, щоб уникнути подвійного їх оподаткування, дозволений залік: суму податку на прибуток, сплаченого за кордоном, можна зарахувати при сплаті податку в Україні (п. 13.4, п.п. 141.4.9 ПКУ). Такий «закордонзалік» здійснюють в ряд. 16.1 додатка ЗП.

Проте для заліку є свої умови. Зарахувати закордонподатки можна тільки (!) у рамках «свого періоду». Тобто податок на прибуток відповідного звітного періоду можна зменшувати на закордонподатки, сплачені за цей же період. Причому заліку підлягає сума закордонподатків, обчислена за «українськими» правилами (встановленими «прибутковим» розд. III ПКУ), а сам залік можливий тільки у рамках (!) нарахованого податку на прибуток (тобто у сумі не більшій (!), ніж нарахований податок).

Щоправда, платників-квартальників впродовж року виручає наростаючий підсумок: оскільки в ряд. 16.1 «квартальних» додатків ЗП по наростаючій (!) можна показати суму закордонподатків у рамках нарахованого податку на прибуток. І тільки сума закордонподатків, що «не зіграла» за підсумками року (перевищення), на наступний рік не переноситься — згорає. Інакше кажучи, зарахувати «хвіст», що не зіграв, у зменшення податку на прибуток в наступних роках не можна (п.п. 141.4.9 ПКУ, листи ДФСУ від 24.05.2016 р. № 11232/6/99-99-15-02-02-15 і від 29.06.2016 р. № 14130/6/99-99-15-02-02-15).

До того ж, залік можливий за наявності: (1) міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування доходів і (2) письмового підтвердження контролюючого органу іншої держави факту сплати податку за кордоном, тобто довідки про суму сплаченого податку/збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування (п. 13.5 ПКУ).

Через неї і виникло запитання: як бути, якщо отримана довідка підтверджує сплату закордонного податку за минулий рік? Коли у такому разі проводити залік?

Приємно, що податківці, по-перше, підтверджують право на залік. А по-друге, для цього пропонують піти шляхом виправлення помилок: зарахувати закордонподаток заднім числом через подання уточнюючої декларації (УД).

Як бачите, навіть якщо підтверджувальну довідку отримали пізніше, ще не усе втрачено. Можна уточнитися і на суму сплачених минулого року закордонподатків зменшити податок на прибуток за минулий рік.

Втім, у листі податківці чомусь говорять тільки про один спосіб виправлення помилки (через УД). Хоча насправді виправитися можна й інакше — «в поточній декларації», подавши з нею додаток ВП, яким уточнити декларацію за минулий рік. Зверніть увагу, що у такому разі «старі» закордонподатки не зменшують «свіжий» податок на прибуток, але водночас утворюють переплату, через яку «живими» грошима податку по факту сплатимо менше.

Ну і про всяк випадок убережемо вас від невірного маневру: усе спростити і зопалу за довідкою провести залік в поточній декларації (за ряд. 16). Увага: поточний податок на прибуток на суму торішніх закордонподатків зменшувати не можна. До речі, з таким же висновком є консультація БЗ 102.20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі