Теми статей
Обрати теми

Одне постачання — дві ПН: яку «вбивати»?

Павленко Олексій, податковий експерт
Останнім часом почастішали запитання про виписування розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), коли на одне постачання однією й тією ж датою продавець виписав і зареєстрував в ЄРПН дві ПН. Причому одну з них, виписану раніше, яку заблокували, він зареєстрував пізніше — після її розблокування комісією ДФСУ. Ось у платників і виникає запитання: яку з цих ПН тепер «вбивати» шляхом виписування «мінусового» РК? Першу чи другу?
img 1

ПДВ

Дійсно, деякі платники через тривалість процесу розблокування ПН, намагалися зареєструвати в ЄРПН на ту ж саму господарську операцію ще одну (виписану тією ж датою) ПН — «клон» першої (заблокованої) ПН. Іноді такий номер з урахуванням недосконалості і глюків блокувальної програми (чи після прийняття Таблиці) проходив. І зареєстрована в ЄРПН «друга»* ПН, як правило, слугувала покупцеві підставою для відображення ПК за такою госпоперацією (передоплатою або «отриманням»).

* «Другою» ми умовно називаємо «клон» першої ПН. Насправді, вона могла бути і третьою, і четвертою і т. д. Тобто під «другою» маємо на увазі ту ПН, яку вдалося зареєструвати замість заблокованої.

Після спливу певного часу фіскали розблоковували першу ПН, і вона теж реєструвалася в ЄРПН. У результаті платники отримували дві зареєстрованих ПН, виписаних на одну й ту ж госпоперацію. За «наповненням» ці ПН, як правило, відрізнялися тільки номером: у першої ПН, яка була зареєстрована після розблокування, зазвичай порядковий номер менший, ніж у «другої» ПН, зареєстрованої першою ☺. Втім, цей момент не такий вже й важливий. Тут, швидше, може мати значення дата-час подання ПН для реєстрації, яка вказана в першій квитанції. Але про це поговоримо трохи нижче, а поки розглянемо ситуацію в розрізі кожного контрагента…

Постачальник

У постачальника в таких випадках — при реєстрації розблокованої ПН — буде вдруге зменшена сума регліміту (∑накл). Ніяких зобов’язань відображати другий раз ПЗ з одного і того ж постачання після реєстрації в ЄРПН розблокованої ПН у постачальника не виникає. Ви, звичайно ж, пам’ятаєте, що декларація з ПДВ заповнюється на підставі даних бухобліку (первинних документів) і ПН, помилково складені і навіть зареєстровані в ЄРПН, не є підставою для відображення за ними ПЗ, як би того фіскалам не хотілося (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 5).

Тобто виписування будь-якої кількості зайвих/помилкових ПН, навіть якщо усі вони зареєстровані в ЄРПН, ніяк не може впливати на розмір ПЗ (і ПК), що відображаються платниками в декларації

Водночас після реєстрації розблокованої ПН система напевно «сигналізуватиме» фіскалам, що постачальник (нібито) недовідобразив ПЗ за цією ПН у декларації за період її складання. І тоді у нього є шанс наразитися на запит від податківців, а то і на фіскальну перевірку (ст. 78, п. 201.10 ПКУ).

Тому внаслідок додаткової втрати регліміту і можливих з’ясувань стосунків з фіскалами (щодо «занижених» ПЗ у декларації та/або виписування зайвої ПН) постачальникові буде розумніше виписати РК і скасувати одну з двох зареєстрованих ПН. Тим паче, що під одну і ту ж операцію не повинно бути двох ПН: одна з них, як не крути, помилкова.

Частенько на практиці трапляється так, що на момент розблокування ПН у постачальника бракує суми регліміту (∑накл) для її реєстрації. У нашому випадку це теж цілком можливо, оскільки певна сума регліміту вже пішла раніше на реєстрацію «другої» ПН. Втім, навіть у ситуації тільки з однією заблокованою ПН (тобто коли ПН-«клони» не складалися) сума регліміту все одно б «з’їлася» — при поданні декларації — через показник ∑перевищ

До речі, фіскали усе обіцяли, що п. 2001.9 ПКУ, який набув чинності ще з 1 січня, запрацює хоча б щодо розблокованих ПН,

але їх останні експерименти з формулою в цьому напрямі поки тільки погіршили ситуацію на практиці — незаконно «вбиваючи» регліміт ☹…

У нашій («ПН-задвоєній») ситуації при такому розкладі — коли розблокована ПН зависне в СЕА без реєстрації в очікуванні регліміту — напевно, кращим варіантом було б її відкликати (відмінити реєстрацію). Проте такого механізму нормативи не передбачають, тому постачальникові доведеться витратитися на певну суму регліміту і зареєструвати цю, вже зайву, ПН. А потім — ще і виписати «мінусовий» РК — чи то до неї, чи то до «другої» ПН (див. нижче).

Відразу відмітимо, що постачальникові практично все одно, яку ПН «вбивати», оскільки ПЗ з ПДВ з такої операції в декларації він вже заявив. Тут більше замішані інтереси покупця, який відображає ПК. Ось до нього, рідного ☺, і перейдемо.

Покупець

У покупця спостерігається зворотна — більш приємна — ситуація. Він отримав своє право на податковий кредит при реєстрації «другої» ПН. Ще й регліміт при реєстрації в ЄРПН розблокованої (першої) ПН йому повторно збільшився на ту ж суму*.

* Сподіваємося, у покупця вистачило стриманості не відобразити ще один ПК — згідно з розблокованою ПН, інакше йому терміново доведеться виправлятися з 3 % штрафом.

Тому покупець, ймовірно, не буде особливо зацікавлений у «сторнуванні» однієї з цих двох ПН, одна з яких спрацювала йому тільки «на регліміт».

Тим паче, що механізм зменшення штучно роздутого регліміту у фіскалів відсутній

Напевно, єдине, що податківці можуть в цій ситуації, — так це закликати сторони провести коригування («сторнування») надмірно виписаної ПН.

Нагадаємо, що «мінусові» РК реєструються покупцем. Тому при виписуванні постачальником «мінусового» РК до однієї з двох згаданих («однопостачальних») ПН покупцеві доведеться згадати жарт — «береш у позику чуже і на якийсь час, а віддаєш своє і назавжди». ☺ Тобто при реєстрації такого РК тимчасовий виграш у регліміті щезне. Цим, сподіваємося, усі неприємності покупця і обмежаться. Втім, читайте далі.

Бути чи не бути… двом ПН?

Продовжимо з тим же ступенем драматизму: а якщо не бути — то яку ПН прибрати? Ось в чому питання!

Загалом, прибирати або ні з ЄРПН зайву ПН, вирішуйте самі. Якщо постачальникові все одно, що його двічі «роззули» на суму регліміту, і йому не страшні запитання фіскалів про те, куди поділися другі ПЗ (?!), то він може нічого і не робити. Покупець йому тільки віддячить за збільшення регліміту…

Тільки, гадаємо, більшість постачальників будуть схилятися до думки в подібних ситуаціях відновити «статус-кво» і відмінусувати якусь із двох ПН. Ну і, по-хорошому, це і варто зробити, щоб «усе було правильно». ☺ Та і посадові особи постачальника за помилкове виписування і реєстрацію ПН мають шанс отримати адмінштраф (див. нижче). До того ж, за наявності двох зареєстрованих на одне постачання ПН у фіскалів можуть виникнути запитання: яка ж із них є дійсною і чи за «правильною» ПН покупець відобразив податковий кредит?

Тож покупець теж не повинен байдуже ставитися до ситуації, що склалася. А раптом на кону встане сума ПК або, щонайменше, замаячить 25 % штраф (за заниження ПЗ/завищення відшкодування) через передчасне відображення ПК «не за тією» ПН. На тлі цього померкне і виграш у регліміті…

Отже, основне запитання:

до якої ПН виписувати РК — до першої (розблокованої) або до «другої» (зареєстрованої раніше)?

Ви вже зрозуміли, що відповідь на це запитання постачальника особливо не хвилює. Він у декларації ПЗ заявив вчасно, тому те, яка конкретно ПН буде «відсторнована», на його податковому обліку ніяк не позначиться.

Тут на передній план виходять інтереси саме покупця. У нього, на наш погляд, і слід добропорядному постачальникові поцікавитися на предмет того: яку з двох ПН той бажає «стратити»?

Висловимо свої міркування із цього приводу, а ви вже приймайте рішення самі. Виокремимо два можливі варіанти.

1. Варіант, коли покупець:

— ще не відобразив ПК за таким постачанням (у межах відомих 365 днів);

— чи коли першу ПН встигли розблокувати і зареєструвати до закінчення граничного терміну її реєстрації;

— або її зареєстрували із запізненням, але в тому самому місяці, в якому покупець заявив ПК згідно з «другою» ПН.

Вважаємо, що в таких ситуаціях

краще «вбити» другу ПН, виписавши до неї «мінусовий» РК

При цьому, якщо ПК за «другою» ПН покупець уже відобразив, а тепер вона ліквідується, то йому «нульовий» уточнюючий розрахунок до декларації (в якій був відображений ПК) подавати не треба. Адже з декларації чітко не видно, яка конкретно ПН потрапила в ПК, а право на відображення ПК у цьому періоді надавали обидві ПН.

На наш погляд, у згаданих вище випадках анулювати саме «другу» ПН буде надійніше — оскільки перша ПН була раніше подана для реєстрації в ЄРПН (що підтверджується датою/часом першої квитанції, а можливо, і меншим порядковим номером).

А головне — вона вже пройшла «вогонь, воду і…» комісію ДФСУ. До неї вже точно не повинно бути ніяких запитань. Та і, станься щось, покупцеві легше буде відстояти ПК саме за першою ПН, яку фіскали (комісія ДФСУ) «офіційно визнали» дійсною.

А ось щодо дійсності «другої» ПН можуть бути нюанси. Адже перша квитанція на неї містить пізніший час/дату подання для реєстрації. І номер у неї (швидше за все) більший. До того ж, квитанція про зупинку реєстрації першої ПН відсилається не лише постачальникові, але й одержувачеві.

Тому не виключено, що фіскали при перевірці можуть «посіяти» деякі сумніви щодо дійсності «другої» ПН

2. Варіант (більше поширений), коли покупець відобразив ПК на підставі «другої» ПН. При цьому перша (розблокована) ПН була зареєстрована в ЄРПН після граничного терміну*, що не надавало права на ПК в періоді його фактичного відображення покупцем у декларації.

* І після того місяця, в якому покупець відобразив ПК згідно з «другою» ПН.

А ось тут, мабуть, щоб не підводити покупця «під УР» (з його 3 %),

краще виписати «мінусовий» РК до першої (розблокованої) ПН

При цьому, думаємо, що і за «другою» ПН фіскали можуть тільки полякати покупця, але серйозних наслідків виникнути теж не повинно.

Адже, по-перше, ПН, що пройшла реєстрацію в ЄРПН, є для покупця достатньою підставою для відображення ПК (абзац третій п. 201.10 ПКУ).

А по-друге, у покупця не було явних причин сумніватися у справжності цієї ПН (вважаємо, отримана ним квитанція про зупинку реєстрації першої ПН тут значення не має — адже цілком можливо, що зупинка сталася через помилки в першій ПН…).

До того ж, як ми зазначили, анулювання «другої» ПН у такій ситуації викличе необхідність для покупця подавати до декларації за податковий період, в якому «зарано» був заявлений ПК, уточнюючий розрахунок з можливим 3 % штрафом.

Чи не занадто дорога плата за законний ПК?..

Можливі санкції

Відмітимо, що розбіжності даних декларацій з ЄРПН і продавцеві, і покупцеві можуть загрожувати фіскальною перевіркою (п. 201.10 ПКУ). А тепер — про можливі санкції кожному.

Постачальник. За таку «помилку» цілком можливий адмінштраф на посадових осіб постачальника за порушення правил ведення податкового обліку за ст. 1631 КУпАП (85 — 170 грн.).

Інших видів покарань, навіть у разі «невбивання» постачальником зайвої ПН, ми не бачимо.

Покупець. Повторимо, що, на нашу думку, проблем з ПК у покупця виникнути не повинно — у тому числі і коли ПК був заявлений за «другою» ПН.

Якихось наслідків від штучного завищення суми регліміту — у той проміжок часу, коли в ЄРПН значилися зареєстрованими обидві ПН, — ми теж не вбачаємо.

Покарати посадових осіб покупця за порушення правил ведення податкового обліку за ст. 1631 КУпАП у фіскалів ніяких підстав немає — покупець сам нічого не порушував.

А ось за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН «мінусового» РК, виписаного постачальником до зайвої ПН, або при відмові взагалі зареєструвати цей РК до покупця можливі санкції за ст. 1201 ПКУ.

висновки

  • При реєстрації в ЄРПН (у зв’язку з блокуванням ПН) двох ПН на одне й те саме постачання у постачальника в таких випадках — при реєстрації розблокованої ПН — буде другий раз зменшена сума регліміту (∑накл).
  • А у покупця при реєстрації в ЄРПН розблокованої (першої) ПН регліміт повторно збільшиться на ту ж суму (при цьому у фіскалів немає механізму зняття зайвого регліміту). При виписуванні «мінусового» РК до однієї з цих двох ПН регліміт у сторін «нормалізується».
  • Запитання — яку з двох ПН вигідніше анулювати — постачальникові бажано погоджувати з покупцем. На наш погляд, в тих ситуаціях, коли є можливість без виправлень у декларації підтвердити також і першою (розблокованою) ПН вже відображений ПК, краще буде анулювати «другу» ПН (шляхом виписування «мінусового» РК до неї). В інших випадках для покупця, мабуть, буде прийнятніше скасувати першу ПН.
  • При виписуванні двох ПН на одне постачання у продавця і покупця є шанси наразитися на фіскальну перевірку (п. 201.10 ПКУ). Але при цьому, вірогідно, постраждати можуть тільки посадові особи продавця — їм загрожує адмінштраф за ст. 1631 КУпАП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі