Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу на 2018 рік

Калашникова Лілія, експерт з питань оплати праці
Календар робочого часу (виробничий календар) — перший друг і помічник як кадровика, так і бухгалтера! У ньому міститься інформація про кількість календарних, робочих, вихідних і святкових днів, а також про норму робочого часу в поточному календарному році.
кадровику на замітку

Де шукати такий календар на 2018 рік? Його складає кожен роботодавець самостійно. Орієнтир тут — установлені на підприємстві тривалість робочого тижня (п’ятиденний або шестиденний), вихідні дні, тривалість щоденної роботи (зміни). Тобто єдиного для усіх роботодавців календаря робочого часу не існує.

З якого боку підійти до складання календаря, якщо раніше ніколи цим не займалися? Пропонуємо пройти цей шлях разом.

Крок 1. Визначаємося з режимом робочого часу, встановленим на підприємстві. Пам’ятаємо, що його нормальна тривалість не може перевищувати 40 годин на тиждень. Але поряд з нормальною тривалістю окремим працівникам може бути встановлено скорочений (ст. 51 КЗпП) чи/та неповний робочий час (ст. 56 КЗпП).

Крок 2. Збираємо дані про тривалість робочого тижня (п’ятиденний або шестиденний), вихідні дні, тривалість щоденної роботи, встановлені на підприємстві.

Крок 3. За кожним місяцем календарного року і всього за 2018 рік визначаємо:

— кількість календарних днів;

— кількість святкових і неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП). Сьогодні таких днів 11. Це: 1 січня — Новий рік, 7 січня — Різдво Христове, 8 березня — Міжнародний жіночий день, 8 квітня (у 2018 році) — Великдень, 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих, 9 травня — День перемоги над нацизмом в Другій світовій війні (День перемоги), 27 травня (у 2018 році) — Трійця, 28 червня — День Конституції України, 24 серпня — День Незалежності України, 14 жовтня — День захисника України;

— кількість вихідних днів. Важливо! Якщо святковий/неробочий день збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний робочий день (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Так, наприклад, у 2018 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню такі вихідні дні: неділя 7 січня (Різдво Христове) — на понеділок 8 січня, неділя 8 квітня (Великдень) — на понеділок 9 квітня, неділя 27 травня (Трійця) — на понеділок 28 травня, неділя 14 жовтня (День захисника України) — на понеділок 15 жовтня;

— кількість днів, робота у які не проводиться (тобто загальна кількість вихідних, святкових/неробочих днів);

— кількість робочих днів;

— кількість днів, що передують святковим і неробочим (число місяця, у яке скорочується тривалість робочого дня). Відзначимо, що в такі дні тривалість робочого дня (зміни) працівників з нормальною тривалістю робочого часу зменшується на 1 годину. Так, наприклад, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю у 2018 році напередодні святкових і неробочих днів тривалість робочого дня скорочується на одну годину у такі робочі дні: середа 7 березня, понеділок 30 квітня, вівторок 8 травня, середа 27 червня, четвер 23 серпня і понеділок 31 грудня.

Далі, озброївшись показниками тривалості робочого дня протягом робочого тижня, а також ураховуючи кількість звичайних робочих днів і робочих днів, що передують святковим і неробочим дням, підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників, залежно від установленої їм тривалості робочого тижня.

Наведемо приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу за день протягом робочого тижня.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі