Теми статей
Обрати теми

«Без ПДВ» і момент відображення операції

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство здійснює операції, звільнені від ПДВ. У якому звітному періоді виникають «нульові» податкові зобов’язання за такими операціями?

Для початку уточнимо: нульові податкові зобов’язання виникають виключно за операціями, що оподатковуються за нульовою ставкою (ст. 195 ПКУ). Якщо ж ідеться про операції, звільнені від оподаткування (ст. 197 і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), то за такими операціями, узагалі-то, немає жодних податкових зобов’язань.

Тим не менш,

при здійсненні операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ, платники, як і у випадку з оподатковуваними операціями, зобов’язані складати податкову накладну

Про це робиться відповідна відмітка у її верхній лівій частині і, крім того, в таких ПН у графі 9 зазначається код податкової пільги, а у графі 8 — код ставки «903» (пп. 6, 7 п. 16 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307).

Така ПН засвідчує той факт, що платник здійснив постачання за пільгованою операцією. Але на яку дату повинна складатися податкова накладна на такі операції? У загальному випадку датою складання ПН є дата виникнення податкових зобов’язань (п. 201.1 ПКУ і п. 5 Порядку № 1307). Але в нашому випадку таких зобов’язань немає. Тож якою датою складати накладні на «пільговані» постачання?

Це питання, на перший погляд, не принципове. Але якщо у платника є одночасно оподатковувані і пільговані операції (і він зобов’язаний здійснювати розподіл згідно зі ст. 199 ПКУ), йому необхідно знати, в якому ПДВ-періоді відображати пільговані операції у ПН і у декларації з ПДВ.

На це запитання не може бути двозначної відповіді. «Пільговані» операції підпорядковуються тим самим правилам обліку, що й оподатковувані. Тобто вони вважаються здійсненими у тому ПДВ-періоді, на який за ними припала «перша подія» (п. 187.1 ПКУ). Саме із цього і треба виходити при визначенні періоду виникнення показника «антиЧВ».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі