Теми статей
Обрати теми

Період «мобілізаційної» військової служби: чи вносити запис про це до трудової книжки

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту Мінсоцполітики
Мобілізований працівник повернувся до роботи в жовтні 2016 року. Зараз він звернувся до відділу кадрів коледжу з проханням внести до його трудової книжки запис про проходження ним військової служби за призовом під час мобілізації. Чи зобов’язане підприємство вносити такий запис?

Перш за все слід звернутися до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58).

У її п. 2.19 вказано: до трудових книжок за місцем роботи вносяться окремим рядком з посиланням на дату, номер та найменування відповідних документів записи про час служби у складі ЗСУ та інших військах, де на тих, які проходять службу, не поширюється законодавство про працю і державне соціальне страхування, із зазначенням дати призову (зарахування) і дати звільнення із служби.

Передбачені цим пунктом записи вносяться до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на даному підприємстві.

При цьому Інструкція № 58 не містить окремих вказівок з приводу внесення до трудової книжки відомостей про проходження військової служби за призовом під час мобілізації.

Підсумуємо. Пунктом 2.19 Інструкції № 58 передбачено внесення до трудової книжки запису про проходження військової служби до внесення записів про роботу на цьому підприємстві. Тобто по суті ця норма стосується виключно працівників, які тільки працевлаштовуються. У ситуації, що описана у запитанні, працівник уже працював на підприємстві на момент, коли його призвали на військову службу під час мобілізації з гарантіями за ст. 119 КЗпП. Тож на цього працівника не поширюються приписи п. 2.19 Інструкції № 58. Якщо працівник був працевлаштований на час призову на військову службу під час мобілізації, то

рободавець, який зберігав за ним місце роботи, запис про проходження таким працівником військової служби не вносить до трудової книжки

При цьому гарантії і пільги «бійцям»-працівникам за місцем роботи надаються на підставі військового квитка та/або посвідчення учасника бойових дій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі