Теми статей
Обрати теми

Скарга постачальника на покупця

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство-продавець склало «зменшуючий» розрахунок коригування і надіслало його покупцеві на реєстрацію. Покупець відмовився реєструвати зазначений розрахунок. Чи має право продавець подати на такого покупця заяву зі скаргою? Хто повинен надавати письмові пояснення у випадку, якщо ЄРПН-реєстрацію «зменшуючого» РК зупинено?
img 1

Дійсно, згідно з п. 192.1 ПКУ розрахунки коригування (РК), якими передбачається зменшення податкових зобов’язань, складаються постачальником, але реєструються покупцем.

Скарга. Чи має право продавець поскаржитися на покупця за допомогою додатка Д8? Безумовно. Таке право прямо прописано у ПКУ. Наразі абзац двадцять третій п. 201.10 ПКУ виписано так, що право поскаржитися має не тільки покупець на продавця, але й навпаки. Але оскільки покупець ПН і РК не складає, то поскаржитися на нього можуть тільки в тому випадку, якщо він відмовляється реєструвати «зменшуючий» РК або порушує строки такої реєстрації.

Право на таку скаргу (як і на будь-яку іншу скаргу через додаток Д8) зберігається протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний (податковий) період, у якому порушено граничні терміни реєстрації РК в ЄРПН.

За такою заявою зі скаргою протягом 90 календарних днів з дня її надходження фіскали зобов’язані провести документальну перевірку (з урахуванням вимог п.п. 78.1.9 ПКУ).

Причому зауважте: в абзаці двадцять четвертому п. 201.10 ПКУ говориться тільки про можливість перевірки продавця, на якого поскаржилися. Але це, імовірно, всього лише недогляд законодавця, і перевірка у випадку скарги чекає також і покупця, який порушить вимогу щодо реєстрації зменшуючого РК.

Причому перевірка — не єдине, чим можна «налякати» покупця, який не хоче реєструвати РК. Адже на нього, окрім цього, чекають також штрафи, передбачені ст. 1201 ПКУ.

Нагадаємо, що у загальному випадку за порушення установленого ст. 201 ПКУ граничного строку для реєстрації ПН/РК платнику ПДВ, на якого покладено обов'язок щодо такої реєстрації, загрожує штраф у розмірі:

– 10 % суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, — у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;

– 20 % — від 16 до 30 календарних днів;

– 30 % — від 31 до 60 календарних днів;

– 40 % — від 61 до 365 календарних днів.

Письмові пояснення. Згідно з п.п. 201.16.1 ПКУ у квитанції про зупинення ЄРПН-реєстрації поміж іншого буде пропозиція надати письмові пояснення і первинні документи (п.п. «в» п.п. 201.16.1 ПКУ) з повідомленням за встановленою формою J(F)1312601. Податківці наполягають, що повідомлення та копії документів подаються платником податків — продавцем, що зазначений в РК та ПН, яка коригується (БЗ 101.17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі