05.04.2018

Подарункові сертифікати в обхід 50 тис. грн.

А ось ситуація, яка більшою мірою характерна для роздробу. Якщо готівкою за покупки розраховуються покупці — звичайні фізособи, не забувайте про «готівкове» обмеження з п. 6 розд. II «касового» Положення № 148. Пам’ятайте (!): суб’єкти господарювання можуть здійснювати готівкові розрахунки протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами зі звичайними фізособами (непідприємцями) — у розмірі до 50 тис. грн. (включно). Розрахунки «понад» таку граничну суму повинні здійснюватися лише безготівковим способом — через банки. Але як оплатити більш значну покупку? Що можна зробити, щоб при цьому не порушити «готівкового» 50-тисячного обмеження?

Вихід може бути таким. Реалізуємо покупцям подарункові сертифікати (номіналом до 50 тис. грн.), якими вони потім зможуть оплатити «велику» покупку (вартістю «понад» 50 тис. грн.).

Тобто суть у тому, що продавець (юр- чи фізособа) здійснює «емісію» подарункових сертифікатів (номіналом до 50 тис. грн.: ну, наприклад, номіналами «10», «20», «30», «40», «50» тис. грн.). Такі сертифікати реалізуються («пробиваються») покупцям окремими чеками РРО (кожен чек — на суму, що не перевищує «граничні» 50 тис. грн.). До речі, зауважимо, що ідентифікації (персоніфікації) покупців (тобто хто скільки придбав сертифікатів) у таких випадках, зазвичай, не передбачено. А тому неможливо підтвердити, що сертифікати придбавалися, наприклад, відразу в один день або поштучно в різні дні.

Надалі покупець, який бажає здійснити «велику» покупку (вартістю понад 50 тис. грн.), розраховується за неї подарунковими сертифікатами. Звідки на руках у покупця відразу декілька сертифікатів, продавця не повинно особливо хвилювати. Адже їх могли презентувати друзі-родичі покупця з нагоди його дня народження чи іншої врочистості. Врешті-решт їх збирати міг і сам покупець, придбаваючи поштучно в різні дні. Тоді

розрахунки за товари/послуги сертифікатами не є готівковими розрахунками і під «готівкове» 50-тисячне обмеження не підпадають

Тож при оформленні операцій з використанням сертифікатів готівкові обмеження не порушуються. Причому ні на етапі продажу сертифікатів (оскільки кожен чек на їх продаж не перевищував «граничних» 50 тис. грн.), ні на етапі отоварювання сертифікатів (оскільки при продажу товарів/послуг за сертифікати готівкові кошти взагалі не ходять).

І декілька слів з приводу обліку. Нагадаємо, що суть операції з продажу сертифіката полягає в оформленні передоплати за товар/послугу, а не в придбанні власне сертифіката. Тому в бухгалтерському обліку продаж подарункових сертифікатів відображається як звичайне отримання авансу, який ніяк не впливає на фінрезультат (а отже, і на податковоприбутковий облік). Тоді як у ПДВ-обліку нарахувати ПЗ (як з передоплати — першої події) доведеться.

Подальше погашення подарункового сертифіката (отоварювання) пройде в обліку як звичайна реалізація товару/послуги. Тобто вплине на фінрезультат і податковоприбутковий облік. А ось у ПДВ-обліку погашення сертифіката ніяк не відобразиться (лист ДФСУ від 21.10.2016 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15). Детальніше про подарункові сертифікати див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 45, с. 34, 2016, № 101, с. 13, № 99, с. 21.

Ну і про всяк випадок зауважимо, що 50-тисячне обмеження не поширюється на розрахунки, здійснювані з використанням електронних платіжних засобів (платіжних карток). Про це говорять і податківці (БЗ 109.13). А тому якщо «велику» понад 50-тисячну покупку покупець оплатить карткою, то обійтися можна і без сертифікатів — жодних запитань щодо суми платежу і готівкового обмеження в такому разі не виникне і поготів.