Теми статей
Обрати теми

Якщо відпрацював менше року

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці, Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Як розрахувати кількість днів щорічної відпустки для працівника, що пропрацював на підприємстві менше року?

Бувають ситуації, коли роботодавцеві необхідно визначити тривалість щорічної відпустки пропорційно часу, відпрацьованому працівником на цьому підприємстві. Наприклад, працівник-новачок захотів відпочити, не чекаючи, доки набере 6-місячного стажу роботи на цьому підприємстві, або працівник іде в щорічну відпустку з подальшим звільненням.

У таких випадках правильно визначити кількість належних працівникові днів щорічної відпустки вам допоможе ось такий простий алгоритм.

Крок 1. Визначаємо «відпускний» стаж (у календарних днях) працівника в робочому році, за який надаємо відпустку. Отриману кількість календарних днів зменшуємо на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на цей період.

Крок 2. Розраховуємо кількість календарних днів щорічної відпустки, які припадають на один календарний день робочого року, за який надається відпустка. Для цього скористаємося формулою:

Тк. дн. = Кв : (К - Св),

де Тк. дн. — тривалість відпустки, що припадає на один календарний день робочого року;

Кв — кількість календарних днів відпустки за повністю відпрацьований робочий рік (наприклад, для звичайної відпустки — 24 календарних дні, для «інвалідної» — 26 (30) календарних днів);

К — загальна кількість календарних днів у робочому році, за який надаємо відпустку;

Св — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП у робочому році, за який надаємо відпустку.

Крок 3. Визначаємо кількість належних працівникові днів щорічної відпустки. Множимо стаж роботи (див. крок 1) на тривалість відпустки за один календарний день роботи (крок 2). Проте врахуйте, що основна безперервна частина щорічної відпустки не може бути меншою 14 календарних днів.

Детально розрахунок кількості днів щорічної відпустки для працівника, що пропрацював на підприємстві менше року, див. у прикладі 1 на с. 9.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі