Теми статей
Обрати теми

Заокруглення в розрахунках готівкою

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 109.10 Бази знань

висновок документа

Суб’єкти господарювання можуть друкувати загальну вартість товарів (послуг) у фіскальному чеку таким чином: (1) після ряд. 7 перед ряд. 8 додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» і «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»; (2) у ряд. 8 зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення».

До Z-звіту і Х-звіту повинна потрапляти сума після заокруглення.

Постанова № 25 наробила багато галасу з копійчаного питання. Відразу позначимо два моменти: (1) застосовується вона при розрахунках за продані товари (роботи, послуги). Суворо кажучи, на інші сфери готівкових розрахунків вона не поширюється; (2) заокруглення в чеку — процедура обов’язкова, але при виконанні умови: відсутність монет дрібного номіналу. Якщо у вас проблем зі здачею немає, то можете працювати по-старому.

У цій консультації пропонується до фіскального чека після останньої назви товару (послуги) додавати 2 рядки — загальна сума до заокруглення і сума заокруглення, а рядок «Сума» перейменувати, щоб було зрозуміло, що він заокруглений. При цьому сума заокруглення повинна фігурувати як знижка/надбавка (це суперечить постанові № 25, де зазначено, що заокруглення не є знижкою/надбавкою*). Але наскільки нам відомо, технічно реалізувати запропонований податківцями механізм не дуже просто. Тому деякі продавці не використовують заокруглення, а просто відкидають копійки.

* Ґрунтуючись на цій нормі (заокруглення — не знижка/надбавка), можна доводити, що заокруглення розрахунків за алкоголь і тютюн не повинне вважатися порушенням мінімальних/максимальних цін. Утім, краще не бавитися, а заздалегідь заокруглювати ціну.

Інші йдуть примітивнішим шляхом: пробивають чек без заокруглень, а фактичний розрахунок заокруглюють. Це не найкращий варіант. З одного боку, санкції за невідповідність суми готівкових коштів сумі, зазначеній у денному звіті не буде. Адже розбіжність повинна перевищувати 10 % мінзарплати (місячний показник — 3723 грн., тобто 372,3 грн). З іншого боку, адмінштраф за обрахування або інший обман покупця ніхто не скасовував (ст. 1552 КпАП), утім, продавець може розраховувати на малозначність (ст. 22 КпАП).

ПДВ і ПН. У листі ДФСУ від 16.07.2018 р. № 3120/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці прямо не відповіли на запитання, як бути із заокругленням у плані нарахування ПДВ. Проте насторожує фраза: база оподаткування «розраховується шляхом множення кількості (об’єму, обсягу) поставлених товарів/послуг на їх ціну (без ПДВ)».

Складається враження, що автори листа взагалі не хочуть заокруглювати. Якщо це так, то податківці не праві. До договірної ціни (а це база оподаткування) включається будь-яка компенсація вартості товарів/послуг. Якщо якась сума до неї не включена, вона не може входити до бази й оподатковуватися ПДВ. Крім того, самі фіскали стверджували, що ПН повинна відповідати первинці, якою в цьому випадку виступає заокруглений фіскальний чек. Ось і виходить, що враховувати заокруглення для цілей ПДВ потрібно. Але як? Окремим рядком (як це пробивається в чеку) знижку/надбавку в ПН не зазначиш, тому заокруглення потрібно врахувати або в якійсь одній позиції (податківці вимагають підсумкову ПН складати в розрізі кодів УКТ ЗЕД), або розкидати її по усіх позиціях пропорційно якій-небудь базі розподілу. Власне, нічого нового тут немає, уявіть, що ви надали покупцеві знижку в момент продажу. Як ви заповнювали ПН раніше? Ось так само заповнюйте її і зараз при заокругленні.

Хай там що, сподіваємося, що дрібні недоліки не призведуть до будь-яких санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі