Теми статей
Обрати теми

Якщо на одному аркуші паперової КК не вистачає рядків

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
Що робити, якщо на одному аркуші паперової касової книги не вистачило рядків для записів про касові операції?

Розпочнемо з того, що згідно з абзацом третім п. 23 Положення № 148 касові документи можуть бути паперовими або електронними (останні — відповідати вимогам законодавства про електронний документообіг).

На відміну від цього, в п. 41 Положення № 148 — що стосується ведення конкретно КК — ідеться про право вести її

в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів

А якщо ще врахувати і вимогу цього ж пункту Положення № 148 стосовно роздрукування двох окремих частин кожного заповненого аркуша КК (відповідно, це — «Вкладний аркуш касової книги» та «Звіт касира»), то фактично немає підстав говорити про реальність суто електронної КК, а є — про комплект з паперових роздруківок відповідних частин аркушів КК та електронних файлів цих паперових документів, що зберігаються на спеціальних носіях...

Також звертаємо вашу увагу на те, що абзац п’ятий п. 39 Положення № 148 вимагає пронумерувати аркуші КК, тоді як власне типова форма № КО-4 містить реквізит «Сторінка__», і за відсутності іншої, очевидно, саме про цю нумерацію (сторінок КК) говориться в реченні третьому абзацу шостого цього ж пункту, а також у п. 1 Пояснення щодо заповнення додатка 5 (див. додаток 5 до Положення № 148).

Так ось, що стосується заповнення невідривної частини аркуша КК (це «Вкладний аркуш касової книги»), то якщо ваша програма формує його у вигляді комп’ютерного файлу, то кількість рядків у ньому практично нічим не обмежено, тому питання про якесь «перенесення» записів (і сум) на наступну сторінку/аркуш КК просто не виникає. До речі, у цьому варіанті в такого касового документа, зрозуміло, «зворотного боку аркуша» просто не буває...

Якщо ж звернутися до суто паперової КК, то потрібно зазначити, що про ситуацію, коли закінчилися рядки «Вкладного аркуша касової книги» на лицьовому боці аркуша КК (тобто на непарній сторінці певного аркуша КК), прямо говориться в реченні другому п. 3 зазначеного Пояснення:

Для ведення записів після слова «Перенесення»…

Шкода тільки, що такого слова в самій формі № КО-4 як нема, так нема… ☹ В НБУ «проґавили», мабуть.

Проте якщо придивитися, на зразку непарної сторінки невідривної частини аркуша цієї типової форми можна розгледіти виділені «клітинки» в самому низу граф 4 і 5. Ветерани пам’ятають, що колись ці комірки «висіли» під табличною частиною лицьової сторінки аркуша і заповнювалися в разі потреби саме «перенесення» підсумку цієї сторінки до реквізиту «Разом за день», якщо тільки робочий день закінчився саме на лицьовій сторінці.

У принципі, ніхто не забороняє, спираючись на зазначені норми Положення № 148, використовувати ці виділені графи для підбиття підсумку за такою сторінкою КК. Але.

Але головне в тому, що абзац другий п. 40 Положення № 148 прямо наказує касирові підсумовувати операції за день «щоденно в кінці робочого дня». При цьому п. 3 Пояснення відривати бланк «Звіт касира» до закінчення операцій дня, коли відповідні операції були в КК проведені, прямо забороняє.

Резюме: якщо закінчилися рядки на аркуші КК — продовжуйте робити записи на лицьовій (непарній) сторінці наступного аркуша, що йде за нею, зрозуміло, зазначивши на новому аркуші ту ж саму дату. І так далі, поки не закінчиться цей робочий день каси підприємства.

Так, до речі. Якщо на аркуші паперової КК залишаються незаповнені рядки в табличній частині та/або реквізити відповідно «Вкладного аркуша касової книги» і «Звіту касира» — їх слід прокреслити однією лінією або звичним для таких випадків знаком...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі