Теми статей
Обрати теми

Графіки не збігаються: як бути з оприбуткуванням?

Войтенко Тетяна, податковий експерт, Голенко Олександр, податковий експерт
Що робити з оприбуткуванням готівки, коли режим роботи відокремленого підрозділу не збігається з розпорядком функціонування бухгалтерії підприємства (у тому числі у вихідні та святкові дні)? Наприклад, якщо торговельна точка працює щодня до 21:00 без вихідних, а каса підприємства — до 18:00 (вихідні — субота та неділя)?

Очевидно, йдеться про відокремлений підрозділ, який здає готівкову виручку до каси головного підприємства.

Коли робочий день торговельної точки збігається з робочим днем «центральної» каси, проблем не виникає. Тоді виручка того ж дня буде оприбуткована і в касі головного підприємства. А якщо графіки роботи підприємства та його відокремленого підрозділу (у тому числі у вихідні та святкові дні) відрізняються? Якою датою повинно пройти оприбуткування готівкової виручки по «головній» касовій книзі?

У такій ситуації п. 40 Положення № 148 пропонує внутрішнім документом визначити порядок взаємодії відокремленого підрозділу з бухгалтерією підприємства (юрособи). Тобто в які строки в цьому випадку має бути оприбуткована виручка в касі головного підприємства, прописують у внутрішньому документі.

Одночасно із цим п. 12 Положення № 148 зобов’язує підприємства розробити та затвердити Порядок оприбуткування готівки в касі (як для себе самого, так і для своїх відокремлених підрозділів або ж єдиний «касовий» документ для всіх). У ньому максимально враховують особливості роботи підприємства і його відокремлених підрозділів: внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку.

Зокрема, у внутрішньому Порядку оприбуткування готівки в касі підприємства якраз і прописують:

— механізм взаємодії між бухгалтерією підприємства і відокремленим підрозділом, якщо їх режим роботи не збігається;

— порядок здавання готівкової виручки торговельною точкою (у нашому випадку — безпосередньо до каси юрособи);

— строки здавання готівки підрозділом до «центральної» каси (наприклад, наступного робочого дня підприємства-юрособи).

У такому разі днем отримання виручки від відокремленого підрозділу головне підприємство складе прибутковий касовий ордер (ПКО) і зробить запис у своїй касовій книзі. Адже саме в день одержання в повній сумі п. 11 Положення № 148 зобов’язує оприбутковувати готівку, що надходить до каси. Відповідно, оприбуткувавши готівку в день, коли вона фактично надійшла до головної каси підприємства від торговельної точки, ми виконаємо цю вимогу.

Увага!

Безпосередньо в самого відокремленого підрозділу оприбуткування готівки теж повинне пройти в день її фактичного одержання в повній сумі

При цьому факт оприбуткування підтвердить, якщо торговельна точка:

— веде касову книгу — ПКО і запис на його підставі у «відокремленій» касовій книзі;

— не веде касової книги — роздрукований і підклеєний до КОРО Z-звіт / занесені до КОРО дані розрахункової квитанції.

Тепер що стосується дотримання ліміту каси відокремленим підрозділом. У загальному випадку в неробочий час забороняється зберігати готівку понад установлений ліміт.

Але! Готівкова виручка не вважатиметься понадлімітною для відокремленого підрозділу, якщо вона буде здана до «центральної» каси не пізніше наступного робочого дня для такого підприємства. Підтверджує це п. 48 Положення № 148. Він говорить: підприємства, у яких час закінчення робочого дня (зміни) не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) у день її надходження, повинні здавати виручку для її зарахування на рахунок у банку наступного за днем її надходження до каси дня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі