13.08.2018

Вдалі ПДВ-узагальнення від Мінфіну

Мінфін наказом від 03.08.2018 р. № 673 затвердив чотири узагальнюючих податкових консультації (УПК) з питань оподаткування ПДВ:
— від’ємної різниці між ціною придбання (звичайною ціною) товару і ціною реалізації такого товару на експорт;
— операцій з отримання постійним представництвом нерезидента фінансування від головної компанії — нерезидента;
— операцій банків і інших фінансових установ з передачі у фінансовий лізинг майна, придбаного ними у власність у результаті звернення стягнення на таке майно.

Коментар до ще однієї УПК — про документальне підтвердження знищення або руйнування основних виробничих або невиробничих засобів — див. на с. 3.

У першій із цих консультацій Мінфін «закріпив» нормальний підхід до оподаткування ПДВ збиткового експорту — про те, що за нульовою ставкою оподатковується вся база оподаткування такої операції, у тому числі і «мінбазова» різниця між ціною придбання (звичайною ціною) товару і ціною реалізації цього товару на експорт. Нагадаємо, що після низки програних судів з таким підходом давно погодилися і фіскали — детальніше на цю тему читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 23, 2017, № 45, с. 7 і 2018, № 35-36, с. 25.

У другій УПК Мінфін роз’яснив, що суми фінансування, які отримуються постійним представництвом нерезидента від головної компанії, не є платою за товари/послуги, тобто об’єкт оподаткування ПДВ тут відсутній. Суми такого фінансування не враховуються при обчисленні обсягів операцій для цілей реєстрації постійного представництва нерезидента платником ПДВ.