Теми статей
Обрати теми

Фіскали про експорт: розрахунок бази з урахуванням мінбази

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.05.2017 р. № 87/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


До загального обсягу операцій з вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою, уключається сума різниці між ціною придбання таких товарів і фактичною ціною їх вивезення

Лист, що коментується, присвячено визначенню бази оподаткування ПДВ при експорті. Ця проблема, що має давнє глибоке коріння, знов заграла «ретушованими» штрихами.

Нагадаємо, що фіскали завжди ратували за застосування до операцій з вивезення (експорту) «мінбазового» абзацу другого п. 188.1 ПКУ. Проте спочатку робили вони це не цивілізовано, а намагаючись до від’ємної різниці (між фактичною сумою експорту та мінбазою) застосовувати ще й ставку ПДВ — 20 %.

На щастя, довгий перелік програних судових тяжб із цього приводу відбив у них бажання настільки сильно фіскалити, і вони змінили риторику на м’якшу. У сьогоднішньому листі податківці остаточно «здулися» і відступили від свого колишнього підходу, що вимагав оподаткування збитку при експорті 20 % ПДВ! Детальніше про цю проблему ви могли дізнатися з «Податки і та бухгалтерський облік», 2015, № 28, с. 20, № 82, с. 21; 2016, № 21, с. 23, № 51, с. 3, № 72, с. 15, № 93, с. 17.

Нагадаємо, що в листі ДФСУ від 23.12.2016 р. № 40757/7/99-99-15-03-02-17 («Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 13, с. 4) прозвучало: фактична сума експорту оподатковується за нульовою ставкою, а мінбаза платником до експорту не застосовується і друга ПН не складається.

Унаслідок чого платники звикли зазначати в декларації з ПДВ (у рядку 2) обсяги експортних операцій за фактичними сумами — згідно з вивізними МД — навіть коли мінбаза перевищувала контрактну вартість. І це було легко (узяли суму гривень з ТД і все) і просто (не потрібно рахувати мінбазу і складати/реєструвати другу ПН).

Крім того, таке відображення експортних операцій у ряд. 2 декларації не призводило до розбіжностей з гривневими обсягами, зазначеними у вивізних МД. А також не викликало нездорової цікавості у фіскалів щодо експортних операцій, їх цін та обсягів (адже дані рядка 2 не йдуть у розріз з митними даними)…

У листі, що коментується, податківці однозначно написали про застосування мінбази при обчисленні бази оподаткування експортних операцій ПДВ, нефіскально доповнивши, що при збитковому експорті нульова ставка застосовується до всієї суми бази оподаткування (збільшеної при розрахунку до розміру мінбази). Такий висновок ніби вказує платникам, що рядок 2 декларації необхідно заповнювати, орієнтуючись на базу оподаткування, обчислену з урахуванням зазначеного абзацу другого п. 188.1 ПКУ (мінбази). Нагадаємо, що ми теж схилялись до цього (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64, с. 14). Що ж до другої ПН — на різницю між мінбазою й контрактною ціною — то її складати точно не треба (див. БЗ, категорія 101.07).

Але такий розрахунок експортної бази в деяких випадках може виявитися й досить нелегкою справою, а при експорті власної продукції прибуткові операції, в яких контрактна ціна буде нижче звичайної, при перерахунку їх обсягу «за мінбазою» можуть стати ще більш «прибутковими» і ще більше «роздути» суму рядка 2 декларації (див. вище про розбіжності з даними МД ☹)…

Водночас, зазначення експортних обсягів у декларації з ПДВ з урахуванням мінбази може стати у пригоді й платнику при розрахунку ЧВ згідно зі ст. 199 ПКУ збільшивши оподатковувані операції і — ЧВ «подвійних» витрат у таких операціях

Утім, якщо ви заповнюєте рядок 2 декларації «за фактом» (тобто без урахування мінбази), думаємо, максимум, що вам загрожує — це адмінштраф за ст. 1631 КпАП (85 — 170 грн.)...

До речі, деякі аргументи на користь незастосування мінбази до операцій з вивезення ви можете знайти в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 82, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі