Теми статей
Обрати теми

Капремонт будинку при передачі його ОСББ: хто винен і що робити

Ярмак Марія, юрист
Чи повинне комунальне підприємство при передачі ОСББ будинку провести його капітальний ремонт? Якщо комунальники відмовляються проводити капремонт, то що робити?

Власне кажучи, варіантів розвитку подій тут декілька.

1. Колишній балансоутримувач списував будинок з балансу до 1 липня 2015 року. У такому разі діяла «стара» редакція Закону про ОСББ. Так, відповідно до ст. 24 Закону про ОСББ (у редакції до 1 липня 2015 року) після передачі на баланс об’єднанню будинку

попередній власник зобов’язаний був брати участь в організації та фінансуванні першого після такої передачі на баланс капремонту будинку відповідно до законодавства

У випадку якщо колишніх власників було декілька, то їх участь у фінансуванні визначалася пропорційно часу утримання будинку на балансі, починаючи з часу будівництва або останнього капремонту.

Якщо ж колишній власник багатоквартирного будинку брати участь в організації і фінансуванні першого (після передачі будинку ОСББ) капремонту відмовлявся, то об’єднання мало право звернутися до суду з позовом про звернення стягнення на майно такого колишнього власника.

Відповідно в ситуації з передачею будинку з балансу на баланс до 1 липня 2015 року ОСББ може відсудити витрати на проведення капремонту.

Посилатися при цьому можна на ст. 24 Закону про ОСББ у «старій» редакції.

2. Колишній балансоутримувач списував будинок з балансу* після 1 липня 2015 року.

* Див. детальніше на с. 20 цього номера.

На сьогодні проблема в тому, що норми про обов’язкову участь колишнього балансоутримувача в капремонті скасовані. Тобто формально колишній балансоутримувач у зв’язку зі створенням ОСББ і списанням будинку з балансу проводити капремонт не повинен.

Проте й із ситуації № 2 теж можна знайти вихід. Спробувати змусити колишнього власника брати участь у капітальному ремонті будинку. Для цього, подаючи позов до суду або звертаючись до «старого хазяїна», посилатися на ч. 7 ст. 10 Закону № 2482 і Порядок № 572. Тобто розглядати цю ситуацію під кутом порушення прав власників приватизованих квартир у багатоповерхівці. Оскільки формально колишні власники (їх правонаступники), які володіли багатоквартирними будинками до моменту приватизації, зобов’язані брати участь у фінансуванні їх ремонту і сприяти в організації його проведення в порядку, визначеному КМУ.

Відповідно, знову ж таки формально, власники квартир мають право вимагати від «колишнього хазяїна» участі в капремонті. Щоправда, обсяг його участі обмежений (див. додаток до Порядку № 572).

Проте, на жаль, у реєстрі судових рішень ви навряд чи знайдете «гучні» прецеденти із застосуванням такої комбінації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі