Теми статей
Обрати теми

Нижчеоплачувана посада: як визначити

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівника переводять на іншу посаду. Після переведення загальний розмір зар плати працівника зменшився, при цьому розмір окладу збільшився, а надбавка за складність і напруженість у роботі — зменшилася. Чи вважається така посада нижчеоплачуваною і чи застосовувати до цього працівника гарантію ч. 1 ст. 114 КЗпП?

Дійсно, у разі переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу (посаду) ч. 1 ст. 114 КЗпП передбачена гарантія про збереження середнього заробітку за попередньою посадою протягом перших двох тижнів з моменту переведення. Щоб зрозуміти, яка робота (посада) вважається нижчеоплачуваною, давайте згадаємо, з чого складається заробітна плата.

Так, згідно зі ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР структура зарплати складається з:

— основної заробітної плати;

— додаткової заробітної плати;

— інших компенсаційних і заохочувальних виплат.

Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов’язків). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для працівників та посадових окладів для службовців.

Розширений склад виплат, що входять до фонду основної заробітної плати, зазначений у п. 2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи, винахідництво та за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, а також премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Виплати, які входять до фонду додаткової заробітної плати, перераховані в п. 2.2 Інструкції № 5.

Інші заохочувальні і компенсаційні виплати — це виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати у межах грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, не передбачені актами чинного законодавства або вироблювані понад установлені норми.

Зверніть увагу: з усіх складових заробітної плати основна зарплата є постійною виплатою.

Тобто, встановивши певний розмір окладу (тарифної ставки, розцінки), роботодавець не може його змінити без дотримання певних вимог. Тому з місяця у місяць основна зарплата працівника буде незмінною.

А ось про додаткову зарплату такого не скажеш. Нарахування виплат, що включаються до додаткової зарплати, залежить від багатьох факторів, і розмір додаткової зарплати може змінюватися щомісячно. Рішення про встановлення надбавки та її розмір приймає керівник.

Інакше кажучи, при переведенні на іншу посаду з більш високим розміром окладу керівник може прийняти рішення про встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі в меншому розмірі, ніж до переведення. До того ж надалі розмір такої надбавки може бути збільшений, зменшений або взагалі надбавку можуть відмінити.

Усе це свідчить про те, що додаткова заробітна плата — величина не постійна і застосовувати її для визначення нижчеоплачуваної роботи не доцільно. Тому для цілей ч. 1 ст. 114 КЗпП під переведенням на нижчеоплачувану роботу слід розуміти таке переведення, за якого у працівника зменшується основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка, відрядна розцінка).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі