Теми статей
Обрати теми

Списуємо пальне: а) на бензопилу та мотокосу

Голенко Олександр, податковий експерт
За якими нормами можна списувати бензин, витрачений бензопилою і мотокосою?

Розпочнемо з того, що бензин, який заливається в бачок бензопили або мотокоси (часто — у суміші з моторним мастилом), — це ТМЦ. Тобто це цінність, яка підлягає не лише вартісному, але й кількісному обліку (інвентаризації тощо). Тому, зокрема, для його списання бухгалтерові потрібен відповідний первинний документ, що підтверджує фактичне витрачання цього виду запасів.

Говорити про точні норми витрат у цьому випадку — це чиста профанація, оскільки витрати пального сильно залежать як від виду конюшини, яку косить легендарний Ясь (для бензопили — виду деревини, її товщини, вологості тощо), так і від майстерності працівника… ☺

На відміну від, скажімо, середньої витрати пального автомобілем (при тому, що та величина теж до певної міри умовна і залежить від багатьох факторів), норми якої (у л на 100 км пробігу) зазначаються серед технічних характеристик авто, для мотокос і бензопил такі відомості виробник зазначає не завжди. А якщо і зазначає, то в кращому разі — за 1 годину роботи.

Отже, щоб уберегтися від фанатичних контролерів, доцільно затвердити наказом по підприємству норми витрат бензину (масла моторного) за 1 годину роботи інструмента. Узяти їх можна з паспорта, якщо в ньому є такі дані. А якщо немає — за результатами натурних випробувань. І списувати пальне на підставі актів постійно діючої інвентаризаційної комісії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі