Теми статей
Обрати теми

Часткова оплата за послугу: в ПН зазначили цілу кількість

Адамович Наталія, податковий експерт
Контрагент зареєстрував ПН на частину авансу (50 %) за послугу з одиницею виміру «грн». При цьому в «кількісній» гр. 6 поставив «1», а в «ціновій» гр. 7 — 50 % від ціни послуги, зазначеної в договорі. Контр агент аргументує це тим, що одиниця виміру «грн» не може мати дробового значення і в такому разі треба змінювати ціну, а не кількість. Наскільки це правомірно? Чи можна суму ПДВ з такої ПН включити до податкового кредиту?

Такий варіант заповнення ПН на частину авансу за послугу неправильний. Податківці напевно «забракують» таку ПН і, відповідно, податковий кредит (ПК) покупця. Пояснимо.

У вас за договором послуга вимірюється у вартісному вираженні — у гривнях, а отже, ціна послуги в договорі напевно встановлена виходячи з її повної вартості, тобто як за одиницю послуги.

Увага! Послуги, що вимірюються у вартісному вираженні (!) у гривнях, як правило, умовно позначаються в графі 4 ПН як «послуга», при цьому графа 5 залишається порожньою (п.п. 3 п. 16 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307). У принципі, варіант відображення в графі 4 «грн», а в графі 5 — «2454» теж має право на існування. Проте і в першому, і в другому випадку в графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» вказується саме кількість послуги, що поставляється. Зокрема:

— «1» — якщо ПН складається на повне постачання послуги або повну передоплату;

— «0,5», «0,1» і т. п. — якщо ПН виписується на часткову оплату або часткове постачання послуги. Саме так вимагають заповнювати ПН на послуги, що вимірюються у вартісному вираженні (гривнях), і податківці (див. БЗ 101.16). Адже у такому разі змінюється не ціна послуги, а кількість поставленої послуги (отриманої передоплати за частину послуги).

У графі 7 «Ціна постачання одиниці товару/послуги...» завжди повинна зазначатися вартість послуги — ціна, обумовлена в договорі.

Так, якщо ви отримали передоплату у розмірі 50 % вартості послуги (наприклад, за послугу розміщення реклами), вартість якої за договором становить 15000 грн., то ПН повинна виглядати, як показано на рисунку.

img 1

Фрагмент ПН, що складається на часткову передоплату за послуги

Зверніть увагу! Кількість (гр. 6) і ціна (гр. 7) — обов’язкові реквізити ПН (пп. «е» і «є» п. 201.1 ПКУ). І при перевірці податківці в першу чергу їх контролюватимуть. Незважаючи на діючу з 01.07.2017 р. норму абзацу третього п. 201.10 ПКУ про те, що ПН, зареєстрована в ЄРПН, є для покупця достатньою підставою для відображення ПК і не вимагає будь-якого іншого підтвердження, податківці все одно перевірятимуть їх на можливість ідентифікації операції (див. лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 11.07.2017 р. № 1095/ІПК/10/04-36-12-01-16 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 65, с. 4; 2017, № 78 і БЗ 101.13).

А що у вас? Ваша ПН на часткову оплату, (!) але з «1» у гр. 6 і половиною ціни в гр. 7 покаже, що послуга оплачена повністю, причому за ціною, наполовину меншою, ніж та, що зазначена в договорі. Тож при перевірці податківці напевно наполягатимуть на неможливості ідентифікувати вашу операцію, оскільки вона не відповідатиме умовам, прописаним у договорі на постачання послуги. Тому включати в ПК суму з такої ПН не можна.

Її неодмінно слід виправити за допомогою РК (відмінусувати помилковий рядок і додати правильний, як на рисунку), проставивши причину коригування «Зміна номенклатури». І тільки на підставі виправляючого РК ви як покупець зможете відобразити податковий кредит, з урахуванням своєчасності/несвоєчасності його реєстрації в ЄРПН (див. БЗ 101.16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі