Теми статей
Обрати теми

Хвороба несподівано нагрянула... після закінчення зміни

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ФСС від 10.09.2018 р. № 6-14/Н-1231з-1589

висновок документа

Якщо працівник захворів після закінчення робочого дня і листок непрацездатності відкритий таким днем, то лікарняні йому нараховують з другого дня непрацездатності. При цьому відлік перших п’яти днів здійснюють з дати видачі лікарняного листа.

Ситуація цілком життєва для працівників з підсумованим обліком робочого часу: вийшовши на роботу за графіком змінності, працівник відчув, що захворює. Допрацювавши зміну до кінця, він звертається до лікаря. І тут (якщо працівник дійсно захворів, а не здалося) можливі два варіанти. Пояснимо.

Пунктом 2.6 Інструкції № 455 визначено: особам, які звернулися за меддопомогою і визнані непрацездатними після закінчення робочого дня, лікарняний лист може видаватися, з їх згоди, з наступного календарного дня.

Тобто якщо працівник прийшов до лікаря і (1) розповів йому, що сьогодні працював, (2) лікар, у свою чергу, запропонував працівникові відкрити лікарняний лист наступним календарним днем, і (3) працівник погодився на це, то отримуємо «на виході» ось таку красиву ситуацію. За відпрацьований день працівникові буде нарахована зарплата, далі, на підставі листка непрацездатності, оплата перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця і з 6-го дня — допомога по тимчасовій непрацездатності.

А якщо працівник не скаже, що сьогодні працював / лікар не запитає? У такій ситуації йому видадуть лікарняний лист з дня встановлення тимчасової непрацездатності, тобто з дня звернення до лікаря (див. п. 2.5 Інструкції № 455). І тут цілком очікувано виникає запитання: як оплатити день, який одночасно є для працівника і робочим (день закінчення зміни), і днем початку тимчасової непрацездатності? Відповідь на це запитання надала ФСС у листі, що коментується. Пропонований ним порядок такий.

За відпрацьований день працівникові нараховують зарплату. Лікарняний лист оплачують починаючи з другого дня тимчасової непрацездатності.

А тепер, увага! Відлік перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, оплачуваних за рахунок коштів роботодавця, ведуть з дня відкриття лікарняного листа незалежно від ситуації. Тобто якщо перший день непрацездатності збігається з робочим днем (лікарняний лист відкрито після закінчення зміни), то за такий день працівникові нараховують заробітну плату, за наступні чотири дні — лікарняні за рахунок роботодавця, а за решту днів тимчасової непрацездатності (за наявності) — допомогу за рахунок коштів ФСС.

Проілюструємо на прикладі.

Приклад. Згідно з графіком змінності працівник приступив до роботи 04.12.2018 р. о 22:00 і закінчив її 05.12.2018 р. о 6:00, що підтверджено табелем обліку робочого часу. Після закінчення зміни він звернувся до лікувальної установи, де йому був відкритий листок непрацездатності з 05.12.2018 р. Хворів працівник по 14.12.2018 р.

Згідно з лікарняним листом працівник був непрацездатний з 5 по 14 грудня, тобто 10 календарних днів. Але оскільки він 5 грудня працював, що підтверджено табелем обліку робочого часу, то за цей день йому буде нарахована зарплата.

Лікарняні працівникові будуть призначені за 9 календарних днів (з 6 по 14 грудня). АЛЕ (!) для цілей визначення джерела фінансування виплат (роботодавець/ФСС) відлік днів хвороби ведемо з дня видачі лікарняного листа, тобто з 5 грудня! У результаті роботодавець нарахує і виплатить:

— за рахунок власних коштів з перших п’яти днів хвороби (5, 6, 7, 8, 9 грудня) лікарняні тільки за 4 календарні дні (за період з 6 по 9 грудня);

— за рахунок коштів ФСС допомогу, починаючи з 6-го дня тимчасової непрацездатності (за період з 10 по 14 грудня).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі