Теми статей
Обрати теми

Робота у вечірній та нічний час. Особливості оплати

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці, Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
На підприємстві для окремих працівників графіком передбачена робота у вечірній і нічний час. Чи потрібно години такої роботи додатково оплачувати? А якщо потрібно, то в якому розмірі? Запитання цікаві, чи не так? Відповіді на них ви знайдете в цій статті.

Спочатку давайте з вами визначимося, який час вважається нічним, а який — вечірнім.

Вечірній час — це час із 18:00 до 22:00. Нічний час — з 22:00 до 06:00 (ст. 54 КЗпП).

У табелі обліку використання робочого часу години роботи:

— у вечірні час позначаємо кодом «ВЧ» (03);

— у нічний час — кодом «РН» (04).

Робота у вечірній час

Слід зазначити, що трудове законодавство (і КЗпП зокрема) не зобов’язує роботодавця будь-яким чином доплачувати працівникові за роботу у вечірній час. Проте договірні норми щодо встановлення, зокрема, доплати за роботу у вечірній час визначені генеральною і галузевими (регіональними) угодами.

Так, наприклад,

Генеральною угодою* передбачено доплату за роботу у вечірній час при багатозмінному режимі роботи у розмірі 20 % годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в такий час

* Згідно зі ст. 9 Закону про колективні договори та угоди Генеральна угода на 2016 — 2017 роки продовжує діяти до того часу, доки сторони не укладуть нову або не переглянуть чинну угоду.

Зверніть увагу, багатозмінний режим роботи — це такий режим, коли на підприємстві робота протягом доби виконується у дві і більше зміни, тривалість кожної з них не має бути менше встановленої законодавством тривалості робочого дня.

Згідно зі ст. 58 КЗпП при змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Для працівників, які працюють у змінах, адміністрація підприємства за погодженням з профспілковим комітетом підприємства встановлює графік змінності.

Зазначимо, що детально про графіки змінності ми з вами говорили на с. 6.

З урахуванням наведеного, доходимо висновку: доплату за роботу у вечірні години, передбачену Генеральною угодою, не здійснюють якщо режим роботи працівників:

не належить до багатозмінного режиму (наприклад, робота сторожів за відповідним графіком виходу на роботу);

— є багатозмінним, але на підприємство не поширюються положення Генеральної угоди, і проведення такої доплати не передбачене колдоговором (іншими внутрішніми документами підприємства).

Зазначимо, що для тих підприємств, які не були представлені уповноваженими представниками з боку власника і з боку профспілки (об’єднання профспілок) при укладенні Генеральної угоди, обов’язковими будуть норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими і нормативно-правовими актами на державному рівні.

Водночас законодавство не забороняє суб’єктам (підприємствам) різних форм власності застосовувати при укладенні колективного договору норми і положення чинної Генеральної угоди (див. також лист Мінпраці від 17.03.2011 р. № 2774/0/14-11/18).

Робота в нічний час

Якщо графіком виходу на роботу (графіком змінності) працівників передбачена робота в нічний час, то її тривалість включається до тривалості роботи (зміни) працівника. Компенсацією роботи в таких умовах є доплата за роботу в нічний час. При цьому така доплата здійснюється за фактично відпрацьовані години в нічний час.

Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральними, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Зауважте: це мінімум, який установлений законодавством. Здійснювати оплату за роботу в нічний час нижче цієї межі або взагалі не оплачувати роботу в нічний час не можна. За порушення мінімальних трудових гарантій, до яких належить оплата за роботу в нічний час, ч. 4 ст. 265 КЗпП передбачено штраф у розмірі 10 мінзарплат за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

На ваше підприємство поширюється Генеральна угода? Тоді врахуйте, що нею передбачено розмір доплати за роботу в нічний час — 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

Також інші розміри доплати за роботу в нічний час установлені й для деяких працівників бюджетної сфери. А саме, доплата за роботу в нічний час (за кожну годину роботи) становить:

— працівникам з оплатою за ЄТС — до 40 % (якщо законодавством не встановлено більшого розміру) посадового окладу (ставки зарплати) (п.п. «б» п.п. 3 п. 3 постанови № 1298);

— працівникам закладів освіти — 40 % посадового окладу (ставки зарплати) (п.п. «б» п.п. 3 п. 4 наказу № 557);

— працівникам закладів охорони здоров’я (у тому числі водіям санітарних автомобілів, які є в штаті автотранспортних підприємств та інших організацій), які залучаються до роботи в нічний час, — 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. А працівникам, зайнятим наданням екстреної, швидкої та невідкладної меддопомоги (у тому числі водіям санітарних автомобілів швидкої, невідкладної медичної допомоги, у штаті автотранспортних підприємств та інших організацій), а також тим, хто працює у відділеннях (палатах) анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених дітей, у пологових (акушерських) відділеннях, — 50 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) (пп. 3.2.1 і 3.2.2. Умов № 308/519).

Важливо:

доплату за нічний час проводимо за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду

Як же розрахувати годинну тарифну ставку для оплати нічних (вечірніх) годин, якщо працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку)? Зараз усе розповімо.

Розраховуємо годинну тарифну ставку

При погодинній оплаті праці з установленою годинною тарифною ставкою проблем з розрахунком доплати за роботу у вечірній/нічний час не буде. Зовсім інша річ, якщо працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку). Як у цьому випадку розрахувати годинну ставку? Відповідь є в листі Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1537/0/102-17.

Для оплати роботи в нічний/вечірній час годинну ставку знаходимо так:

оклад (місячну тарифну ставку) працівника ділимо на норму тривалості робочого часу, встановлену для нього графіком змінності (виходу на роботу)

Приклад 1. Для сторожів підприємства встановлений підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. У 4 кварталі 2018 року сторож Іваненко П. П. відпрацював таку кількість нічних годин: жовтень — 64 год, листопад — 58 год, грудень — 62 год. Кількість робочих годин в Іваненка П. П. за графіком виходу на роботу: жовтень — 192 год, листопад — 174 год, грудень — 186 год. Місячний оклад сторожа2800 грн. Колдоговором підприємства передбачено проведення доплати за роботу в нічний час у розмірі 35 % окладу.

Доплату за роботу в нічний час здійснюємо за підсумками кожного місяця. При цьому для розрахунку годинної ставки використовуємо кількість годин згідно з індивідуальною нормою тривалості робочого часу, тобто місячний оклад ділимо на кількість годин роботи, передбачених графіком роботи для відповідного місяця (у жовтні — 192 год, у листопаді — 174 год, у грудні — 186 год).

Розмір годинної тарифної ставки і доплати за роботу в нічний час за зазначені місяці 4 кварталу 2018 року становить:

Місяць

2018 року

Розмір годинної тарифної ставки

(грн./година)

Розмір «нічної» доплати

(грн.)

Жовтень

14,58

(2800 грн. : 192 год)

326,59

(14,58 грн./год х 64 год х 35 %)

Листопад

16,09

(2800 грн. : 174 год)

326,63

(16,09 грн./год х 58 год х 35 %)

Грудень

15,05

(2800 грн. : 186 год)

326,59

(15,05 грн./год х 62 год х 35 %)

«Нічна» + святковий день: як оплатити

Дуже часто бухгалтери запитують: чи потрібно подвоювати оплату за роботу в нічний час, якщо працівник працював у святковий день у нічну зміну?

Ні, так робити не потрібно*. Пояснимо чому.

Робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в порядку, визначеному ст. 107 КЗпП.

Оплата за роботу в нічний час урегульована ст. 108 КЗпП. Тобто це дві різні оплатні гарантії, які регулюються різними статтями КЗпП (див. також лист Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28).

Приклад 2. Сторож у грудні 2018 року відпрацював усі дні, передбачені його графіком роботи (186 год), у тому числі 62 год в нічний час і 18 год у святковий день 25 грудня. На святковий день також припали 6 год роботи в нічний час. Працівникові встановлено годинну тарифну ставку — 25 грн./год. Обліковий період — рік, надурочних годин немає.

У грудні 2018 року сторож відпрацював усі дні, передбачені його графіком роботи. Оскільки оплата його праці здійснюється за годинною тарифною ставкою, основна зарплата становитиме:

25 х 186 = 4650 (грн.).

Також такому працівникові необхідно нарахувати доплату за кожну годину роботи в нічний час і оплату за роботу у святковий день.

Оплата за роботу у святковий день становитиме:

25 х 18 = 450 (грн.).

Окремо визначимо доплату за роботу в нічний час. У грудні 2018 року працівник відпрацював 62 години в нічний час, у тому числі 6 год 25 грудня.

Всі години роботи вночі, у тому числі й у святковий день, оплачуємо на загальних підставах без подвоювання в розмірі 35 % тарифної ставки за кожну годину такої роботи. Доплата за роботу в нічний час становитиме:

25 х 62 х 35 : 100 = 542,50 (грн.).

Загальна сума зарплати за грудень 2018 року становить:

4650оплата за тарифною ставкою + 450святкові + 542,50нічні = = 5642,50 (грн.).

Далі ми з вами поговоримо про оплату надурочних годин. А поки що зробимо висновки.

висновки

  • Доплата за роботу у вечірній час визначена Генеральною угодою для підприємств з багатозмінним режимом праці.
  • Робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі