Теми статей
Обрати теми

ПДВ-пільга і путівки особам з інвалідністю

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наше підприємство продає путівки своїм співробітникам на санаторно-курортне лікування і відпочинок осіб з інвалідністю. Яким документом слід підтверджувати право на ПДВ-пільгу?

У загальному випадку постачання путівок співробітникам обкладається ПДВ у загальному порядку та за загальною ставкою.

Виняток із цього правила встановлений п.п. 197.1.6 ПКУ. Ця норма ПКУ звільняє від обкладення ПДВ операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення і відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю. А ось для інших категорій споживачів продаж путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення і відпочинок на території України здійснюється з нарахуванням ПДВ (лист ДФСУ від 20.07.2016 р. № 7613/Ш/99-99-15-03-02-14, 101.12 БЗ).

До речі, звільнення від ПДВ працює незалежно від того, яким чином здійснювалося придбання таких путівок, наприклад, частково за рахунок коштів підприємства-роботодавця, а частково — за рахунок співробітника (див. 101.07 БЗ).

Таким чином,

для цілей обкладення ПДВ при постачанні (продажу) путівок на санаторно-курортне лікування орієнтуватися потрібно на категорію осіб, для яких ці путівки призначені

Загалом, тут ідеться не про самого покупця путівки, а про особу, яка цією путівкою скористається.

Причому норми ПКУ не висувають вимог будь-яких спеціальних доказів або документальних підтверджень факту надання путівок для відпочинку особам, зазначеним у «звільняючій» нормі ПКУ.

У свою чергу, податківці в цьому питанні також довго зберігали мовчання. Єдине роз’яснення, яке з’явилося в межах індивідуальної консультації, надане ГУ ДФС у Полтавській області (див. ІПК від 20.06.2017 р. № 740 /ІПК/16-31-12-01-34). У ньому фіскали заявляють, що в разі надання путівок на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю для отримання пільги з ПДВ згідно з п.п. 197.1.6 ПКУ особа (відпочивальник) повинна надати посвідчення особи з інвалідністю.

Вважаємо, зберегти копію посвідчення особи з інвалідністю для застосування ПДВ-пільги в цьому випадку буде достатньо

І не забудьте, що здійснюючи постачання путівок на санаторно-курортне лікування таких осіб, ви маєте подавати в податковий орган Звіт про суми податкових пільг за формою додатка до Порядку № 1233. Згідно з Довідником № 85/1 код пільги 14060410.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі