Теми статей
Обрати теми

Фермер + ЄСВ = ?

Соломіна Марія, податковий експерт
Чи повинен член фермерського господарства сплачувати ЄСВ «за себе», якщо він має інвалідність і працює за трудовим договором у іншого роботодавця?

З 1 січня 2018 року за загальним правилом члени фермерського господарства (далі — ФГ) є платниками єдиного внеску «за себе» (див. п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Виняток із цього правила — члени ФГ, які:

— належать до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах. Такі особи окремо ЄСВ «за себе» не сплачують;

— отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464). Такі «виняткові» особи можуть бути платниками єдиного внеску «за себе» за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Член ФГ, про якого йдеться у запитанні, можна сказати, є двічі «винятковою» особою. Адже він, працюючи на умовах трудового договору в іншого роботодавця, підлягає страхуванню як найманий працівник. Крім того, він має інвалідність.

До речі, про свій винятковий статус, а отже, і про право не сплачувати ЄСВ «за себе», такому члену ФГ повідомляти податківців не потрібно, якщо він отримує пенсію згідно із законом.

Якщо ж він отримує соціальну допомогу від Фонду соцстрахування або Управління праці та соцзахисту населення, то податківцям рекомендуємо надати довідку до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі