Теми статей
Обрати теми

ПДВ-реєстрацію відновлено? Відкоригуйте «умовні» ПЗ!

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 21.12.2017 р. № 3087/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Відновлення ПДВ-реєстрації (у тому числі і за рішенням суду) не поновлює у платника ПДВ-облік з дати анулювання реєстрації.

Проте платник може відкоригувати нараховані при анулюванні ПЗ, склавши РК і відобразивши його в першій після відновлення декларації з ПДВ.

Без рішення на те суду старий реєстраційний ліміт платникові не відновлять

Після відновлення в Реєстрі платників ПДВ (у тому числі за рішенням суду) дата реєстрації платника ПДВ залишається «старою» — відповідає даті колишньої реєстрації (п. 5.10 розд. V Положення про реєстрацію платників ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130). ІПН теж залишається колишній. Проте, незважаючи на це, податківці стоять на своєму: в період з дати виключення до дати відновлення в Реєстрі платників ПДВ особа втрачає можливість (1) складати податкові накладні; (2) формувати податковий кредит; (3) отримувати бюджетне відшкодування; (4) подавати ПДВ-звітність.

Адже за загальним правилом при анулюванні ПДВ-реєстрації платникові закривають його ПДВ-рахунок у СЕА (після чого платник не може реєструвати ПН і РК у ЄРПН). А залишок коштів із закритого ПДВ-рахунку спрямовують до бюджету (п. 2001.8 ПКУ, п. 7 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Що чекає платника при відновленні реєстрації? Чи може відновлений у правах платник ПДВ повернути гроші, перераховані до бюджету із закритого ПДВ-рахунку? Чи повернуть йому колишній ліміт реєстрації?

Законодавством не визначений окремий порядок відновлення ПДВ-обліку в СЕА при відновленні ПДВ-реєстрації, у тому числі і за рішенням суду. У такій неврегульованій ситуації податківці покладаються на рішення суду. Залежно від цього і діятимуть з відновленням ПДВ-показників у СЕА:

— або в загальному порядку, як при повторній ПДВ-реєстрації, відкриють новий ПДВ-рахунок (п. 8 Порядку № 569). Увага! Поки новий ПДВ-рахунок не відкритий, підприємство може встигнути повернути гроші «старого ПДВ-рахунку» з бюджету, заявивши їх на поточний рахунок (п. 43.41 ПКУ). Після відкриття нового ПДВ-рахунку заявити до повернення вийде тільки на ПДВ-рахунок. А гроші з бюджету не збільшать ліміт реєстрації;

— або вчинять, покладаючись на рішення суду. Нагадаємо, що раніше податківці вже говорили (див. БЗ 101.17), що рішення суду може містити окремі вимоги про: збереження податкових показників на ПДВ-рахунку в системі СЕА; відновлення закритого або відкриття нового електронного ПДВ-рахунку; відновлення показників в обліковій картці на електронному ПДВ-рахунку в системі СЕА; повернення на ПДВ-рахунок коштів, надмірно перерахованих до бюджету. В даному випадку ліміт реєстрації платникові не відновлено, бо позовна вимога в цій частині не задоволена.

Проте є і позитивний момент: податківці дають добро на коригування суми «умовних» ПЗ, які були задекларовані при анулюванні згідно з п. 184.7 ПКУ. Для цього вони радять (1) скласти РК до останньої перед анулюванням зведеної ПН; (2) показати суму коригування з РК у декларації з ПДВ за перший звітний період після відновлення ПДВ-реєстрації.

Хоча нагадаємо, що раніше дозволяли відкоригувати «компенсуючі» ПЗ трохи по-іншому (див. лист від 29.06.2017 р. № 888/6/99-99-12-03-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 65, с. 11). Таке коригування радили провести через УР — як виправлення помилки.

Враховуючи законодавчу неврегульованість таких питань, радимо звертатися за власними ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі