26.02.2018

Платіж через касу банку: без готівкових обмежень

За матеріалами категорії 109.13 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Готівкові обмеження не поширюються на операцію сплати готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом внесення її в касу банку або небанківської фінансової установи для подальшого перерахування на рахунки інших суб’єктів

Правила ведення касових операцій традиційно шановані бухгалтерами, бо, з одного боку — дуже значні штрафні санкції за відповідні порушення, а з іншого — ці санкції «шанують» контролери.

Ви вже знаєте, що з 05.01.2018 р. слід користуватися новим «касовим» Положенням № 148** (замість старого аналогічного, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637). Аналітичні матеріали про його позитивні/негативні сторони можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік» 2018, № 5, с. 2, № 15, с. 8, а також на с. 5 цього номера.

** Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Поки щодо усіх спірних питань, яких виявилось предостатньо в Положенні № 148, НБУ відмовчується, не варто нехтувати консультаціями податківців. Адже в п. 47 Положення № 148 зазначено прямо: перевірки дотримання порядку ведення операцій з готівкою здійснюють органи ДФСУ відповідно до їх компетенції. І саме вони застосовують до порушників штрафні санкції.

Якщо говорити про штрафні санкції саме за порушення так званих готівкових обмежень (причому будь-якого з них — тобто у розмірі як 10000 грн., так і 50000 грн.), то сума адмінштрафу на посадовців/ФОП згідно зі ст. 16315 КпАП (від 1700 до 3400 грн. — на перший раз і від 8500 до 17000 грн. — повторно) не допускає зневажливого ставлення (читайте детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 38, с. 20).

Проте — увага! — на ситуацію, коли готівка вноситься в касу банку (чи небанківської фінустанови — аби в останньої була відповідна ліцензія) стороною, яка платить, причому без відкриття поточного рахунку, для подальшого перерахування цієї суми на банківський рахунок одержувача грошей — обидва готівкові обмеження (тобто це стосується розрахунків між будь-якими суб’єктами!) не поширюються. Зверніть увагу: ці обмеження не поширюються у тому числі і на особу, яка вносить готівку, попри те, що в п. 10 Положення № 148 така форма розрахунку для платника коштів прямо названа готівковою… Так-так, і для платника готівки така ситуація — не порушення!

Тут же зазначимо, що для одержувача цих коштів форма такого розрахунку, як і раніше, вважається безготівковою.

Резюмуємо: висновок консультації, що коментується, щодо нерозповсюдження готівкових обмежень на описану ситуацію — коли готівка сплачується без відкриття поточного рахунку шляхом внесення її у банк або небанківську фінустанову для подальшого перерахування на рахунки інших суб’єктів — прямо випливає з абзацу четвертого п. 6 Положення № 148. І крапка.

На завершення про всяк випадок нагадаємо, що і до 05.01.2018 р. позиція податківців (і відповідно схожа консультація в 109.13 БЗ, наразі переведена в статус нечинних) була такою ж самою. Тільки тоді вона ґрунтувалася на п. 2.3 старого «касового» Положення.

Таким чином, у «сухому залишку» маємо: якщо ви в ролі покупця, не відкриваючи при цьому поточного рахунку, вносите в касу банку або небанківської фінансової установи готівку, щоб ті перерахували ці кошти на банківський рахунок вашого продавця, то можете спокійно робити це у будь-якій сумі, абсолютно не озираючись на відомі готівкові обмеження і не побоюючись відповідних штрафів, встановлених законодавством за порушення вказаних обмежень.