Теми статей
Обрати теми

«Перерахунковий» РК запізнився з реєстрацією: в яку декларацію?

Нестеренко Максим, податковий експерт
У підприємства за результатами річного перерахунку збільшився ЧВ. Відтак виникла потреба зменшити нараховані при первісному розподілі податкові зобов’язання. РК на таке зменшення зареєстровано в ЄРПН з порушенням строків. У якому ПДВ-періоді таке зменшення відображати в декларації?

Запитання цікаве. Якщо застосовувати до зазначеного розрахунку коригування загальний принцип, виходить, що зменшити свої компенсаційні ПДВ-зобов’язання платник може тільки в періоді реєстрації такого РК в ЄРПН. Адже РК зареєстрований з порушенням, а постачальник має право зменшити суму своїх податкових зобов’язань лише після ЄРПН-реєстрації РК (п.п. 192.1.1 ПКУ).

Однак фіскали висловлюють, можливо, для когось несподівану, але від того не менш логічну думку. Вони прямо заявляють, що результати перерахунку сум податкових зобов’язань, здійсненого відповідно до пп. 199.1, 199.4 ПКУ, відображаються у декларації з ПДВ за останній податковий період року. І це не залежить від факту реєстрації «перерахункового» розрахунку коригування в ЄРПН (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.23).

Якою б дивною не видавалася вам така позиція у світлі вищезазначеної норми ст. 192 ПКУ, однак вона є цілком обґрунтованою. Адже ПДВ-перерахунок — на то й річний, що його результати повинні відображатися саме в декларації за останній ПДВ-період року. Саме до цієї декларації, а не до якоїсь іншої потрібно додати додаток Д7, де буде зазначено не тільки новий ЧВ поточного року (року, який перераховується), але й одночасно ЧВ для первісного розподілу на наступний рік.

Тож не повинно бути ніяких сумнівів: яким би не був перерахунок, чи то «збільшуючим» (донарахування «компенсаційних» ПДВ-зобов’язань внаслідок зростання анти-ЧВ), чи то «зменшуючим» (урізання вже нарахованих «компенсаційних» ПДВ-зобов’язань внаслідок зменшення анти-ЧВ) — результати такого перерахунку в будь-якому випадку відображаються в декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період того року, за який здійснюється перерахунок. До цієї ж декларації подаються також додаток Д1, де зазначається «перерахунковий» РК, і додаток Д7 з результатами перерахунку. Про останній детальніше читайте у статті на с. 11 сьогоднішнього номера.

Одначе змушені заздалегідь попередити: таке позитивне роз’яснення фіскалів містить у собі також і певні негативні наслідки. Адже якщо відобразити у декларації з ПДВ «зменшуючий» розрахунок коригування, який не зареєстровано в ЄРПН, це вплине на показник ∑Перевищ із «формули щастя». Тобто ліміт у СЕА ПДВ буде зменшено. І від цього нема куди подітися, адже системі байдуже, який розрахунок коригування відобразили у декларації без ЄРПН-реєстрації — «перерахунковий» або звичайний «зменшуючий».

Як бачимо, «перерахунковий» розрахунок коригування все ж таки має щодо відображення у ПДВ-декларації певне привілейоване становище перед іншими зменшуючими розрахунками. Але за такі привілеї платнику доводиться розплачуватися лімітом реєстрації...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі