09.07.2018

ПДВ-декларація за червень: згадати все!

На підході чергове нововведення: оновлена ПДВ-декларація в компанії з додатками. Місячні платники мають бути готові відзвітувати за нею вже за червень 2018 року. Що важливого слід врахувати при її складанні? Давайте обговоримо це в сьогоднішній статті.

«З коли» звітувати за новою формою

Як ми і передбачали (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 37, с. 2), враховуючи факт травневої публікації наказу № 381*, яким і були внесені останні зміни в ПДВ-звітність, а також приписи п. 46.6 ПКУ, подавати ПДВ-декларацію за новою формою доведеться:

* Наказ Мінфіну від 23.03.2018 р. № 381.

— місячним платникам — починаючи з декларації за червень 2018 року (граничний термін подання — 20.07.2018 р.);

— квартальникам — починаючи з декларації за II квартал 2018 року. Про те, що оновлену форму декларації квартальники повинні використати вже при декларуванні II кварталу 2018 року, податківці вже встигли попередити (див. консультацію з БЗ 101.23). Подати її треба не пізніше 09.08.2018 р.

Форма декларації

Оновлена електронна форма декларації з ПДВ (загальна для місячних і квартальних платників) з додатками J/F (0200120) вже внесена до Реєстру електронних документів**. І, як пояснюють податківці, «активується» для подання звітності починаючи з 01.07.2018 р.

** http://sfs.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms.htm.

Незважаючи на електронне оновлення ПДВ-звітності, зміст самої форми декларації з ПДВ абсолютно не змінився. У ній усе залишилося по-старому.

Зміни внесли тільки в додатки Д5, Д1 і «сільгоспдотаційний» додаток Д9 (саме ці додатки викладені в новій редакції). Розпочнемо з додатків Д5 і Д1. Що в них нового?

Додаток Д5

Стара таблиця 1. Як і раніше, в цій таблиці платник розшифровує (у розрізі ІПН контрагентів і умовних ІПН) податкові зобов’язання звітного періоду. Єдине, в ній підправили рядок з умовним ІПН «600000000000». Його розбили (як у декларації) на два рядки:

— для відображення ПЗ за ставкою 20 % (із ряд. 4.1 декларації) і

— для відображення ПЗ за ставкою 7 % (із ряд. 4.2 декларації).

Тож тепер зручно і коректно переносити дані з таблиці 1 у відповідні рядки розділу I декларації з ПДВ.

Нова таблиця 1.1 (ПН поточного періоду, не зареєстровані в ЄРПН). У цій таблиці доведеться навести дані кожної ПН, яка датована поточним (звітним) періодом, але на дату підготовки і подання декларації ще не зареєстрована в ЄРПН.

Заповнюють її на базі таблиці 1, тобто

таблиця 1.1, по суті, повинна розшифровувати дані таблиці 1 в частині ПЗ із незареєстрованих ПН — порядково визначити кожну незареєстровану поточну ПН

Зверніть увагу: йдеться саме про розшифровки ПН поточного періоду, за який подається декларація (тобто дата складання яких припадає на звітний місяць: з 1 по 30 (31) день). І неважливо, з якої причини «поточні» ПН не зареєстровані в ЄРПН: чи то через відсутність ліміту реєстрації, чи то через їх блокування.

Тож заповнюючи таблицю 1.1 додатка Д5 до червневої декларації, ви уперше маєте розшифрувати із загальної маси таблиці 1 усі незареєстровані ПН поточного періоду (складені з 01.06.2018 р. по 30.06.2018 р.).

Для цього слід порядково (!) навести кожну з таких ПН (вказуючи її дату/номер у гр. 3, 4, а ІПН покупця/умовний ІПН — у гр. 2 таблиці 1.1).

Увага: «змішати» докупи усі незареєстровані ПН за одним покупцем (одним ІПН) і занести до таблиці 1.1 одним рядком (під загальною сумою) не можна.

Якщо у звітному періоді на одного і того ж покупця у вас виявляться не зареєстрованими декілька ПН, то стільки рядків і доведеться заповнити на нього в таблиці 1.1 (ІПН покупця в гр. 2 у кожному рядку повторюватиметься).

Нова таблиця 1.2 (ПН минулих періодів, не зареєстровані в ЄРПН). Вона призначена для розшифровки незареєстрованих/заблокованих ПН, податкові зобов’язання з яких ви вже декларували в минулих періодах (починаючи з 01.07.2015 р.).

Тобто в цю таблицю слід вписати інформацію абсолютно за усіма ПН, датованими з 01.07.2015 р. по 31.05.2018 р.:

— податкові зобов’язання за якими були включені в декларації у відповідних минулих періодах, і

— які на момент формування і подання додатка Д5 до декларації за червень 2018 року числяться як не зареєстровані в ЄРПН.

У таблиці 1.2 додатка Д5 до червневої декларації слід зазначити усі незареєстровані ПН минулих періодів (окрім ПН поточного періоду, включених у таблицю 1.1)

І ще важливий момент. У нових таблицях додатка Д5 йдеться про ПН як електронний документ, складений платником згідно з вимогами ПКУ в електронній формі в затвердженому у відповідному порядку форматі (п. 2 Порядку № 1246*).

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246(ср. ).

Варіантів/інтерпретацій складених і незареєстрованих ПН для відображення в додатку Д5 може бути декілька:

— ПН, складені, але не направлені на реєстрацію (через нестачу ліміту);

— ПН, реєстрація яких зупинена (заблоковані ПН).

Крім того, якщо ви декларуєте в поточному періоді (таблиці 1 і 1.1) та/або задекларували в минулих періодах (таблиця 1.2) податкові зобов’язання з постачання, але ПН (електронний документ) на таке постачання так і не склали, то ви повинні спершу скласти ПН в електронному вигляді (датувавши її датою ПЗ і присвоївши їй відповідний номер), і тільки потім заносити її дані до таблиці 1.1 або 1.2 додатка Д5.

Тож «відшукавши» в електронній базі усі складені відкладені або заблоковані ПН, а за потреби навіть склавши «пропущені» несформовані ПН, можна приступати до заповнення таблиці 1.2 додатка Д5.

Схожим чином підкоригували і розділ I додатка Д1.

Додаток Д1

Стара таблиця 1. У ній рядок з умовним ІПН «600000000000» розділили на два рядки (як у декларації): для коригувань ПЗ за ставкою 20 % (що враховуються в ряд. 4.1 декларації) і для коригувань ПЗ за ставкою 7 % (що враховуються у ряд. 4.2 декларації), у тому числі під річний перерахунок.

А ось у нових таблицях розділу I додатка Д1 розшифровувати доведеться «збільшуючі» коригування (на збільшення зобов’язань — при збільшенні суми компенсації), РК за якими на дату подання декларації ще не зареєстровані.

Нова таблиця 1.1 (розшифровки «збільшуючих» коригувань поточного періоду без зареєстрованих РК). У ній розшифровуємо відомості про поточне коригування ПЗ у разі збільшення суми компенсації на підставі РК, складених до ПН, датованих з 01.07.2015 р., якщо такі РК не зареєстровані в ЄРПН.

Нова таблиця 1.2 (розшифровки «збільшуючих» коригувань інших періодів без зареєстрованих РК).

У ній слід вписати інформацію за абсолютно усіма «збільшуючими» РК минулих періодів (по 31.05.2018 р.), складеними до ПН з 01.07.2015 р.:

— коригування за якими були включені в декларації відповідних минулих періодів, і

— які на момент формування і подання додатка Д1 до декларації за червень 2018 року не зареєстровані в ЄРПН.

Із РК усе аналогічно, як із ПН. Тож «відшукавши» в електронній базі усі складені відкладені або заблоковані «збільшуючі» РК, а за потреби навіть склавши «пропущені», можна приступати до заповнення таблиць 1.2 додатка Д1.

Навіщо заповнювати нові таблиці у Д1 і Д5

Увага: інформація з таблиць 1.1 і 1.2 сама по собі окремо на податкові зобов’язання звітного періоду не впливає. Це довідково-розшифрувальна інформація. Єдина ВАЖЛИВА мета інформації з нових таблиць додатків Д1 і Д5, як пояснюють податківці, — контроль за незареєстрованими ПН/РК. За їх словами, отримана від платників інформація дозволить утілити в життя норми п. 2001.9 ПКУ, тобто дати повноцінну можливість реєструвати ПН/«збільшуючі» РК за рахунок показника ΣПеревищ.

На підставі даних з таблиць 1.1 і 1.2 додатків Д1 і Д5 податківці сформують суму ліміту за показником ΣПеревищ (ліміт 2), який безпосередньо використовуватиметься (зменшуватиметься) при подальшій реєстрації вами ПН/«збільшуючих» РК, раніше не зареєстрованих в ЄРПН (див. рисунок).

Порядок формування/використання ліміту 2 платника (на підставі інформації з таблиць 1.1 і 1.2 додатків Д1 і Д5)

Тож якщо ви задекларуєте в нових таблицях інформацію за незареєстрованими (але, по суті, вже «проплаченими» через ПДВ-рахунок) ПН/«збільшуючими» РК, то вам сформують ліміт 2.

І подальша реєстрація раніше не зареєстрованих ПН/«збільшуючих» РК відбуватиметься вже за рахунок сформованого (заявленого) вами ж ліміту 2.

Повторно поповнювати електронний ПДВ-рахунок «під» запізнілу реєстрацію таких ПН/РК не знадобиться — нестача поточного ліміту реєстрації (ліміту 1) вже не стоятиме на заваді для їх реєстрації.

Сподіваємося, що це все-таки єдина виправдана мета, яку переслідують податківці, вимагаючи від платників «засвітити» у декларації усі не зареєстровані ПН/«збільшуючі» РК.

Проте маємо побоювання, що податківці використають дані з нових розшифрувальних таблиць додатків Д1 і Д5 і для підступних цілей — для застосування 50 % штрафу з п. 1201.2 ПКУ — за нереєстрацію ПН та/або РК протягом граничного терміну. За винятком заблокованих ПН/РК.

Так от, раніше застосувати цей штраф податківцям було не так уже й просто. Довести нереєстрацію ПН/РК вони могли тільки за підсумками документальної перевірки. Тепер же, отримавши на руки усі дані про незареєстровані ПН/РК у самій декларації з ПДВ, податківці цілком можуть штрафувати платників уже після камеральної перевірки декларації з ПДВ. І підстави у них на це є: своєчасність реєстрації ПН/РК може бути предметом камеральної перевірки (п.п. 75.1.1 ПКУ).

Тож під «особливою» увагою можуть виявитися усі із власної волі не зареєстровані ПН/РК (окрім заблокованих!)

Серед них можуть бути і «старі» ПН на неплатників, які були складені до 01.01.2017 р. і реєстрація яких на той момент була штрафобезпечною. Майте на увазі: застосовувати штраф за відсутність реєстрації цих ПН у податківців немає підстав (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 41, с. 19).

Зважаючи на це, постає запитання: що буде, якщо не показати в нових таблицях додатка Д1 і Д5 незареєстровані ПН/«збільшуючі» РК, а розшифрувати тільки ті, що заблоковані?

По-перше, не виключено, що податківці за не покритою розшифровками сумою показника ΣПеревищ запідозрять приховування вами незареєстрованих ПН/РК. А це вже є підставою для направлення податківцями запиту та/або проведення документальної позапланової перевірки (п.п. 78.1.1, п. 201.10 ПКУ).

По-друге, в теорії можливий адмінштраф за порушення ведення податкового обліку за ст. 1631 КпАП. Хоча, як показує практика, якщо суми ПДВ із незареєстрованих ПН/РК платник вже справно задекларував у відповідні терміни, то порушень податкового обліку податківці не бачать (див. лист ДФСУ від 17.02.2016 р. № 3567/6/99-99-10-03-02-15, консультацію з БЗ 101.27).

Тож будьте готові до цього.

Що ще важливого слід врахувати при заповненні додатків Д1 і Д5?

Таблиця 1.2 у Д5 і таблиця 1.2 у Д1. Їх заповнюють одноразово — за той період, за який уперше (!) подаватиметься оновлена ПДВ-звітність (див. виноску * до цих таблиць і п. 3 наказу № 381).

* Надалі сума ліміту 2 кожен подальший звітний період буде «поповнюватися» новими даними з таблиць 1.1 додатків Д1 і Д5.

таблиці 1.2 додатків Д1 і Д5 заповнюються (!) одноразово — у складі червневої декларації з ПДВ (у квартальників — декларації за ІІ квартал 2018 року)

Тож збір «старих» незареєстрованих ПН/РК минулих періодів — це разова акція. У подальших періодах таблицю 1.2 в Д5 і таблицю 1.2 в Д1 не заповнюють. Достатньо далі за звітний період лише збирати і вказувати відомості про «свіжі» незареєстровані ПН (у таблиці 1.1 Д5) з РК (у таблиці 1.1 Д1).

Порядок групування ПН/РК у нових таблицях. Якихось вимог щодо заповнення нових таблиць наказ № 381 не додав. Тож платник може самостійно визначати послідовність відображення в таблицях ПН/«збільшуючих» РК.

Можливо, комусь здасться зручним заповнювати їх за хронологією — у порядку зростання/убування дат незареєстрованих ПН/РК. Комусь, можливо, — з прив’язкою до ІПН. Це не принципово — порядок заповнення може бути будь-яким. Єдине, ще раз нагадаємо, — кожна ПН/РК повинна розшифровуватися в нових таблицях окремим рядком (а не в цілому за ІПН контрагента). Робіть як вам зручніше.

Головне, все-таки записати у нові таблиці додатків Д1 і Д5 незареєстровані ПН/«збільшуючі» РК.

Якщо пропустите деякі «старі» незареєстровані ПН/РК. Думаємо, що нічого страшного. Завжди можна уточнити червневу декларацію — дані з разових таблиць 1.2 додатка Д5 і таблиці 1.2 додатка Д1.

Як ми вже сказали, така собі довідкова інформація з нових разових таблиць 1.2 не впливає на податкові зобов’язання періоду. Тож у графах 4 і 5 такого УР ви повинні будете просто вказати однакові дані, а графа 6 залишиться порожньою.

А ось у самих «уточнюючих» додатках Д5 і Д1 (залежно від того, який документ ви випустили з уваги — ПН чи «збільшуючий» РК) у таблиці 1.2 слід додати дані щодо вчасно не врахованих ПН/РК, не зареєстрованих в ЄРПН. Нагадаємо: «уточнюючі» додатки Д1 і Д5 заповнюються тільки на суму уточнення. Інші показники в них не наводяться.

Додаток Д9

Ті сільгоспники-платники ПДВ, хто значиться в Реєстрі одержувачів бюджетної дотації, передбаченої ст. 161 Закону № 1877*, як і раніше, повинні вести окремий ПДВ-облік дотаційних видів діяльності:

* Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV.

(1) складати дотаційні ПН, в яких зазначати в другій частині порядкового номера код «2» і заповнювати графу 11;

(2) подавати додаток ДС9 до ПДВ-декларації. Хоча, насправді, цей додаток не актуальний — по суті, агродотацій для сільгоспників немає (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 38, с. 28).

Але щоб не втратити автоматичне зарахування антиблокувальної Таблиці даних платника ПДВ, сільгоспникам все-таки рекомендуємо заповнювати додаток Д9 правильно.

Що нового в додатку Д9? У заголовній частині додатка Д9 в новому довідковому полі «06» слід зазначати дату включення до Реєстру одержувачів бюджетної дотації.

Таблиця 1. На виконання вимог п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що набули чинності з 01.01.2018 р., відтепер в таблиці 1 слід зазначати сумарний обсяг (рядок 1) і сумарний ПДВ (рядок 2) операцій за дотаційними видами діяльності з ПН із кодом «2» даних (!), зареєстрованих в ЄРПН.

А ось незареєстровані ПН з кодом «2» в загальному порядку з іншими незареєстрованими ПН повинні засвітитися:

— складені в поточному періоді — в таблиці 1.1 додатка Д5 до декларації за поточний період;

— складені з 01.07.2015 р. по 31.05.2018 р. — в таблиці 1.2 додатка Д5 до декларації за червень 2018 року.

Таблиця 2. У таблиці 2 так само слід щомісячно розраховувати питому вагу сільськогосподарських товарів, як того вимагає п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Єдине, підлаштували її для розрахунку сільгоспчастки «новачкам»:

— порядково (у графах 2 — 6) вони повинні в першому рядку зазначати інформацію поточного періоду (нагадаємо: новостворені сільгоспвиробники питому вагу сільськогосподарських товарів розраховують за результатами кожного окремого поточного звітного періоду (п.п. «а» п. 161.1 Закону № 1877). А нижче в рядках додатково розшифровувати ще і минулі періоди (починаючи з попереднього періоду);

— рядок «Усього» щодо обсягів постачання не заповнювати;

— питому вагу (%) розраховувати в новому окремому рядку «ПВН». При цьому для розрахунку новачок повинен орієнтуватися на показники граф (!) тільки поточного періоду (тобто на показники першого рядка).

Форма уточнюючого розрахунку

Як пояснили податківці у БЗ 101.23, уточнюючий розрахунок (УР) з останніми змінами платники повинні подавати починаючи з 01.06.2018 р. (з дати набуття чинності наказом № 381).

Сама ж оновлена електронна форма уточнюючого розрахунку J/F (0217020) з’явилася в Реєстрі електронних документів тільки 18.06.2018 р., і, як пояснили податківці, УР за новою формою працює з 01.07.2018 р.

А ось «внутрішньо» зміст оновленого УР абсолютно не змінився. У ньому все залишилося по-старому.

висновки

  • Уперше за оновленою формою ПДВ-декларацію (J/F 0200120) подаємо за червень 2018 року/II квартал 2018 року.
  • У нових таблицях додатків Д1 і Д5 (у таблицях 1.2 одноразово) слід розшифрувати усі незареєстровані ПН/«збільшуючі» РК до ПН, складених з 01.07.2015 р.
  • На підставі даних з нових таблиць Д1 і Д5 платникові обіцяють сформувати окремий ліміт 2, що дозволить без поповнення ПДВ-рахунку реєструвати завислі ПН/«збільшуючі» РК.